12 Μαΐου 2013

G-7 στροφή προς την ανάπτυξη

Οι εκπρόσωποι των 7 ισχυρότερων οικονομικά χωρών (G-7), ήτοι των ΗΠΑ, Γερμανίας, Γαλλίας, Ιταλίας, Ιαπωνίας, Καναδά και Ηνωμένου Βασιλείου, έπειτα από ένα διήμερο επαφών στην βρετανική ύπαιθρο, εμφανίστηκαν να αποδέχονται την ανάγκη τα μέτρα λιτότητας που εφαρμόζονται σε εθνικό επίπεδο να εξισορροπηθούν με αναπτυξιακές πολιτικές.

«Η αποφασιστικότητα για τη μείωση των ελλειμμάτων εξακολουθεί να υφίσταται, όμως υπάρχει σίγουρα αλλαγή κλίματος» δήλωσε ο γάλλος υπουργός Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί, μετά το πέρας των επαφών σε εξοχική κατοικία στο Μπακινχαμσάιρ, βόρεια του Λονδίνου.

Ο οικοδεσπότης, βρετανός υπουργός Οικονομικών Τζορτζ Όσμπορν, δήλωσε ότι όλοι οι συμμετέχοντες συμφώνησαν ότι οι πολιτικές που εφαρμόζουν «θα πρέπει να ανταποκρίνονται σε εγχώριους στόχους» -δήλωση που παραπέμπει στο άλλο μεγάλο θέμα της συνάντησης, τη συναλλαγματική πολιτική της Ιαπωνίας.

Η ιαπωνική οικονομία, η τρίτη μεγαλύτερη του πλανήτη, βρίσκεται στο επίκεντρο της προσοχής τους τελευταίους μήνες, καθώς η κυβέρνηση του Σίνζο Αμπε εφαρμόζει επιθετική νομισματική πολιτική, προκειμένου να "ξεκολλήσει" από τη στασιμότητα στην οποία βρίσκεται εγκλωβισμένη εδώ και δύο δεκαετίες.

Σημειώνεται ότι η πολιτική που εφαρμόστηκε στην Ιαπωνία, με τη διοχέτευση περισσότερου χρήματος στην ιαπωνική αγορά, είχε ως αποτέλεσμα το δολάριο να "αγοράζει" πλέον πάνω από 100 γεν, από το επίπεδο του 1 προς 80 που ήταν κατά τις εκλογές του Δεκεμβρίου.

Προς το παρόν, η Ιαπωνία φαίνεται πως πείθει τους εταίρους της στην G-7 ότι στόχος της επιθετικής νομισματικής της πολιτικής είναι «εγχώριος», προσανατολισμένος δηλαδή αποκλειστικά στην επανεκκίνηση της οικονομίας της, και δεν έχει να κάνει με τις συναλλαγματικές ισοτιμίες.

___________________________
Πηγή: από άρθρο στο "tovima.gr" της 11.5.2013






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου