25 Μαΐου 2013

Ταξίδια: Λευκωσία - Nicosia

Λευκωσία, η πρωτεύουσα της Κύπρου, γνωστή διεθνώς με το ιταλικό της όνομα Nicosia, είναι η μόνη πρωτεύουσα στον κόσμο που παραμένει διχοτομημένη, καθόσον το βόρειο τμήμα της πόλης εξακολουθεί να βρίσκεται υπό τουρκική κατοχή από το 1974

Κάποια στοιχεία για την πρωτεύουσα της Κύπρου και αρκετές φωτογραφίες από μια παλιότερη εκεί επίσκεψή μας, στη συνέχεια:

Η Λευκωσία γνώρισε μεγάλη ανάπτυξη τις τελευταίες δεκαετίες, σαν σημαντικό χρηματοοικονομικό κέντρο και τουριστικός προορισμός.

Σήμερα βιώνει τις πρώτες επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης, αντιμετωπίζοντας το φάσμα της ύφεσης, μετά τις πρόσφατες αποφάσεις των ισχυρών της Ευρώπης που επέβαλαν την κατάρρευση του τραπεζικού της κλάδου και όχι μόνο. Όμως, μέσα από όλα αυτά, προσπαθεί να αντλήσει δύναμη, να ορθοποδήσει και πάλι, όπως εκείνη πολύ καλά ξέρει.
 


Οι κατεχόμενες και οι ελεύθερες περιοχές της Λευκωσίας χωρίζονται από τη λεγόμενη "Πράσινη Γραμμή" (Γραμμή Κατάπαυσης του Πυρός). Εφαπτόμενη της πράσινης γραμμής προς τα ελεύθερα εδάφη, υπάρχει μια ζώνη η οποία ονομάζεται νεκρή ζώνη. Πρόκειται για μια ζώνη στην οποία η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας έχει παραχωρήσει δικαίωμα ελέγχου στα Ηνωμένα Έθνη για διατήρηση του status quo, το οποίο έχει προκύψει από την εισβολή της Τουρκίας το 1974. Η Γραμμή Κατάπαυσης του Πυρός εκτείνεται ανατολικά και δυτικά της Λευκωσίας, διασχίζοντας όλη την Κύπρο.


Ιστορική πόλη 
η Λευκωσία, στην αρχαιότητα ονομαζόταν Λήδρα, αλλά και όμορφη και μοντέρνα πόλη σήμερα, με πληθυσμό που ανέρχεται γύρω στις 240.000 στην ευρύτερη αστική περιοχή της.

Το ιστορικό της κέντρο βρίσκεται μέσα στα μεγάλα μεσαιωνικά τείχη που έκτισαν οι Ενετοί. Τα περίφημα Ενετικά τείχη αποτελούν σήμα κατατεθέν της πόλης, με τους προμαχώνες και τις πύλες τους να αξιοποιούνται για να στεγάσουν σημαντικά κτήρια της πόλης. 

 



Το Άγαλμα της Ελευθερίας, που συμβολίζει τον αγώνα της Κύπρου για ανεξαρτησία της από τη Βρετανία: 


Στην πόλη της Λευκωσίας, μέσα από τα Ενετικά Τείχη, υπάρχει το Μέγαρο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου: 




Το Ledra Palace Hotel, ιστορικό ξενοδοχείο, στη νεκρή ζώνη ακριβώς δίπλα και έξω από τα Ενετικά τείχη, χτίστηκε το 1949 και μέχρι το 1974 (Τουρκική εισβολή) ήταν το πιο φημισμένο ξενοδοχειακό συγκροτήματα της Πρωτεύουσας:

Και κάποιες ακόμα φωτογραφίες από μια σύντομη επίσκεψή μας στην κατεχόμενη Λευκωσία, στη συνέχεια: 





Ένα ταξίδι στην Λευκωσία ή στην Κύπρο γενικότερα αξίζει. 
Η Κύπρος, παρά τα σημάδια της οικονομικής κρίσης, σίγουρα διατηρεί αναλλοίωτη την ομορφιά της. Επιπρόσθετα, τώρα έχει ανάγκη και από τη δική μας συμπαράσταση. 

Takis Ant για το afirimeno.com
Στοιχεία κειμένου Takis Ant me plhrofor;iew από: http://el.wikipedia.org 
Φωτογραφίες: Takis.Ant (Από παλαιότερη επίσκεψη στην Λευκωσία).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου