8 Μαΐου 2013

Die Welt: Την αγορά επισφαλών δανείων από τον ευρωπαϊκό Νότο εξετάζει η ΕΚΤ

Την αγορά μη εξυπηρετούμενων δανείων από τράπεζες των νότιων κρατών της Ευρωζώνης εξετάζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), προκειμένου να ελαφρύνει το βάρος των υπερχρεωμένων χωρών, σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα Die Welt.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, στόχος της ΕΚΤ είναι να "αναβιώσει" στοιχεία ενεργητικού που καλύπτονται από εξασφαλίσεις, όπως είναι τα στεγαστικά δάνεια, τα οποία περιλαμβάνονται στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών.

Αυτό θα γίνει με τη μεταβίβαση του σχετικού κινδύνου σε άλλους επενδυτές, ώστε να βελτιωθεί η ρευστότητα και η κεφαλαιακή επάρκεια των εν λόγω πιστωτικών ιδρυμάτων ούτως ώστε να αποκατασταθεί η ροή των πιστώσεων προς τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά.

Όπως επισημαίνεται στο ίδιο δημοσίευμα, πρόθεση της ΕΚΤ δεν είναι μόνον η βελτίωση του θεσμικού πλαισίου που αφορά στα στοιχεία ενεργητικού που καλύπτονται με εξασφαλίσεις, αλλά και η απευθείας εξαγορά τέτοιων στοιχείων από τα χαρτοφυλάκια των τραπεζών.

Σύμφωνα με την Die Welt, εκπρόσωπος της ΕΚΤ δεν θέλησε να σχολιάσει τις παραπάνω πληροφορίες, αλλά παρέπεμψε σε πρόσφατες δηλώσεις του διοικητή της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι.

Την προηγουμένη εβδομάδα ο κ.Ντράγκι δήλωσε ότι «η διοικούσα επιτροπή (της ΕΚΤ) αποφάσισε να ξεκινήσει διαβουλεύσεις με άλλα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα αναφορικά με πρωτοβουλίες για την προώθηση μιας λειτουργικής αγοράς για στοιχεία ενεργητικού τα οποία καλύπτονται με εξασφαλίσεις».

______________
Πηγές: http://www.naftemporiki.gr και http://www.tovima.gr στις 08 Μαΐου 2013, καθώς και Reuters, ΑΜΠΕ






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου