14 Μαΐου 2013

Υπεγράφη η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, χωρίς τον ΣΕΒ

Διεσώθη την τελευταία στιγμή το επίδομα γάμου για τον ιδιωτικό τομέα, με την υπογραφή σήμερα της νέας Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, από τους εργοδοτικούς φορείς (Εμποροι, επαγγελματοβιοτέχνες, ξενοδόχοι) πλην του ΣΕΒ και της ΓΣΕΕ.

Η νέα σύμβαση διατηρεί το επίδομα γάμου (10%) όπως και το θεσμικό εργασιακό καθεστώς του ιδιωτικού τομέα και έχει διάρκεια έως το τέλος του 2013, ενώ παρέχεται η ευχέρεια στο μέρη να την παρατείνουν για ένα επιπλέον έτος.

Σημειώνεται ότι σήμερα λήγει η μετενέργεια της προηγούμενης σύμβασης και από αύριο θα έπαυε να ισχύει το συγκεκριμένο επίδομα λόγω της κατάργηση του με το τρίτο μνημόνιο. Ο μόνος τρόπος (σύμφωνα με την επικρατούσα άποψη) να διατηρηθεί ήταν η υπογραφή νέας σύμβασης από τα δύο μέρη.

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ (Γ. Παναγόπουλος) αμέσως μετά την υπογραφή της σύμβασης επισήμανε πως το επίδομα γάμου χορηγείται υποχρεωτικά από όλους του εργοδότες είτε είναι μέλη είτε όχι των εργοδοτικών οργανώσεων. Κι αυτό γιατί ο νόμος με τον οποίο θεσπίσθηκε (ν. 1766/1988) παραμένει σε ισχύ. Ταυτόχρονα διευκρίνισε πως με τη νέα σύμβαση όλα τα θεσμικά που περιλαμβάνονται στις μέχρι τώρα υπογραφείσες συλλογικές συμβάσεις εξακολουθούν να ισχύουν, υπογράμμισε δε ότι η συγκεκριμένη σύμβαση «είναι προϊόν ανάγκης».

Επίσης ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ επιτέθηκε στον ΣΕΒ κατηγορώντας τον ότι «είχε στο μυαλό του τη διαγραφή του θεσμού της εθνικής σύμβασης και γι αυτό πρότεινε το συγκεκριμένο πρωτόκολλο συμφωνίας».

Πάντως ενδεικτική της διάστασης απόψεων που υπήρξε στους εργοδοτικούς φορείς είναι η δήλωση του προέδρου των εμπόρων κ. Β. Κορκίδη: «Η υπογραφή της νέας Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας στο ‘παρά ένα’ και με ‘μείον ένα’ κοινωνικό εταίρο σημαίνει ότι από αύριο δεν θα υπάρξουν νέες μειώσεις μισθών στον ιδιωτικό τομέα. Η ΕΓΣΣΕ δεν αντικαθίσταται από κανένα ‘πρωτόκολλο συμφωνίας’ και ο ΣΕΒ με την άρνησή του να υπογράψει απομονώνεται από τους υπόλοιπους κοινωνικούς εταίρους. Δηλώνω ικανοποιημένος αφού οι προσπάθειές μας είχαν ως αποτέλεσμα να διασωθεί το κοινωνικό επίδομα γάμο».

Από την πλευρά του ο ΣΕΒ παρότι με ανακοίνωσή του καλούσε τα μέλη του να συνεχίσουν να καταβάλουν το επίδομα γάμου και μετά τη λήξη της μετενέργειας της σύμβασης, αρνήθηκε να υπογράψει τη νέα σύμβαση, προτείνοντας «πρωτόκολλο συμφωνίας επί βασικών θεμάτων και αρχών», κάτι που επέρριψαν όλοι οι υπόλοιποι φορείς.

Πάντως ο ΣΕΒ επιμένει πως δεν υφίσταται νέα σύμβαση. Νομικά δεν έχει υπόσταση, την χαρακτηρίζει «παρωδία» και «αδειανό πουκάμισο» και εκτιμά ότι η υπογραφή της οδηγεί σε ακύρωση του θεσμού. Επιμένει ακόμη ότι τόσο το επίδομα γάμου όσο και τα θεσμικά είναι κατοχυρωμένα και επιτίθεται στους «επαγγελματίες του γραφειοκρατικού συνδικαλισμού».

_____________






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου