10 Μαΐου 2013

Τα πιο πολυδιαβασμένα βιβλία του κόσμου

Το "Βίβλος" το περίμενα, είναι σε όλους γνωστό ως το πλέον πολυδιαβασμένο βιβλίο και μάλιστα με μεγάλη διαφορά από τα υπόλοιπα. Τα άλλα όμως, με μια-δυο ίσως εξαιρέσεις, ήταν έκπληξη για μένα τουλάχιστον. Όχι πως δεν αξίζει να πολυδιαβαστούν (τα δεκάδες εκατομμύρια αντίτυπα που πούλησαν δεν μπορείς εύκολα να τα αμφισβητήσεις), αλλά να, υπάρχουν και κάποια άλλα πολύ πιο αξιόλογα που δεν τα είδα στα πρώτα. 

Δεν μπορώ να δεχθώ εύκολα ότι τιμά το ανθρώπινο γένος το γεγονός ότι μέσα σε λίγα χρόνια διάβασε περισσότερο το "Χάρι Πότερ" ή το "Ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών" ή το "Twilight", από ότι διάβασε σε τρεις περίπου χιλιετίες την Ιλιάδα ή την Οδύσσεια του Ομήρου.


Ας είναι. Καμιά φορά μας διαφεύγει το γεγονός ότι και το βιβλίο μπορεί δυστυχώς να αποτελεί για τους πολλούς ένα κοινό "προϊόν". Με το κατάλληλο marketing πουλάει, άσχετα αν το θέμα του περιστρέφεται γύρω από μάγους, βαμπίρ, ξωτικά και άλλα παρόμοια. Επίσης τεράστια είναι η συμβολή του κινηματογράφου στην προβολή και προώθηση του βιβλίου. Τα περισσότερα από το πολυδιαβασμένα βιβλία έχουν γυριστεί σε ταινία.

Όμως ας δούμε όμως τα 9 πρώτα βιβλία, που "συγκίνησαν" το αναγνωστικό κοινό και πούλησαν εκατομμύρια αντίτυπα, με αντίστροφη σειρά:

9. Το «Ημερολόγιο της Άννας Φρανκ». Το ημερολόγιο που κρατούσε η 14χρονη Γερμανοεβραία Άννα Φρανκ, στο Άμστερνταμ, για όσο καιρό κρυβόταν με την οικογένειά της από τους Γερμανούς, κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, στο καταφύγιο της οικογένειας στο Πρίσενγκρατς. Η Άννα Φρανκ και η οικογένειά της συνελήφθησαν από τη Γκεστάπο. Επέζησε μόνον ο πατέρας της, Όττο Φρανκ, χάρη στον οποίο εκδόθηκε το ημερολόγιό της. Το ημερολόγιο έχει μεταφραστεί σε 30 γλώσσες και ως σήμερα έχει πουλήσει 27 εκατομμύρια αντίτυπα σε όλο τον κόσμο.


 8. «Όσα παίρνει ο άνεμος» (τίτλος στα αγγλικά Gone with the Wind). Μυθιστόρημα της Μάργκαρετ Μίτσελ, που διηγείται την ιστορία του Αμερικανικού Εμφυλίου και τα επακόλουθά του, ιδωμένα από την πλευρά των λευκών Νοτίων. Μπορεί στους περισσότερους να είναι γνωστή η κινηματογραφική μεταφορά του έργου, μια επική ταινία του 1939 με 10 Όσκαρ, σκηνοθετημένη από τον Βίκτορ Φλέμινγκ και πρωταγωνιστές την Βίβιαν Λι, τον Κλαρκ Γκέιμπλ, τον Λέσλι Χάουαρντ και την Ολίβια Ντε Χάβιλαντ, ταινία που αποτελεί τη μεγαλύτερη εισπρακτική επιτυχία όλων των εποχών. Το μυθιστόρημα όμως της Μάργκαρετ Μίτσελ, από το 1936 μέχρι σήμερα, έχει πουλήσει 33 εκατομμύρια αντίτυπα.

7. «Twilight - The Saga» (Λυκόφως). Βαμπίρ, λυκάνθρωποι και κοινοί θνητοί. Η ρομαντική πλευρά του έρωτα ενός βρικόλακα και μιας κοινής θνητής που έχει συγκινήσει μικρούς και μεγάλους. Έχει γυριστεί σε ταινία, σε 5 μέρη. Το μυθιστόρημα της Στέφαν Μέγιερ έχει πουλήσει 43 εκατομμύρια αντίτυπα.

6. «Κώδικας Da Vinci». Ο Dan Brown συνθέτει αριστοτεχνικά ένα εκπληκτικό θρίλερ, όπου το μυστήριο για την αποκάλυψη της μεγαλύτερης συνωμοσίας των τελευταίων δύο χιλιάδων χρόνων μπλέκεται συναρπαστικά με την παρουσίαση της απόκρυφης ιστορίας του δυτικού κόσμου. Ένα ανελέητο κυνηγητό, μια αναζήτηση χαμένη σε μυστικούς κώδικες που μας οδηγούν στα άδυτα μιας ιστορίας ξεχασμένης στους αιώνες. Το δημοφιλές βιβλίο είδε τις πωλήσεις του να ανεβαίνουν κατακόρυφα μετά την ομώνυμη κινηματογραφική ταινία. Έχει πουλήσει 57 εκατομμύρια αντίτυπα.

5. «Ο Αλχημιστής». Μυθιστόρημα γραμμένο από τον Πάουλο Κοέλιο (Paulo Coelho), που δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά το 1988. Αρχικά γράφτηκε στα Πορτογαλικά, αλλά έχει μεταφραστεί σε 67 γλώσσες. Το αλληγορικό αυτό μυθιστόρημα, ακολουθεί έναν νεαρό βοσκό από την Ανδαλουσία, τον Σαντιάγκο, στο ταξίδι του στην Αίγυπτο μετά από επαναλαμβανόμενα όνειρά του για κάποιο θησαυρό. Το κεντρικό θέμα του βιβλίου είναι το να βρει κάποιος το πεπρωμένο του, τον Προσωπικό του Μύθο. Έχει πουλήσει πάνω από 65 εκατομμύρια αντίτυπα, σε πάνω από 150 χώρες.

4. «Ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών». Η δημοφιλής τριλογία του Άγγλου συγγραφέα Τζ. Ρ. Ρ. Τόλκιν, που γράφτηκε κατά διαστήματα ανάμεσα στο 1937 και το 1949. Η ιστορία διαδραματίζεται κατά την Τρίτη Εποχή της Μέσης Γης, ενός φανταστικού κόσμου που κατοικείται από διάφορες ανθρωποειδείς φυλές (Χόμπιτ, Ξωτικά, Ανθρώπους, Νάνους και Ορκ). Η ιστορία του επικεντρώνεται γύρω από το Ένα Δαχτυλίδι το οποίο κατασκεύασε ο Σκοτεινός Άρχοντας Σάουρον κατά τη Δεύτερη Εποχή. Η κινηματογραφική μεταφορά του (το 2001 - 2003) και η τεράστια επιτυχία της αναζωπύρωσε το ενδιαφέρον για το βιβλίο, (καθώς και τα άλλα έργα του Τόλκιν) που είδε τις πωλήσεις των βιβλίων του να εκτοξεύονται. Έχει πουλήσει 103 εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως.

3. «Χάρι Πότερ». Είναι το όνομα μιας σειράς επτά μυθιστορημάτων φαντασίας από τη βρετανίδα συγγραφέα Τζ. Κ. Ρόουλινγκ (J. K. Rowling). Τα βιβλία περιγράφουν έναν κόσμο μάγων με βασικό χαρακτήρα ένα νεαρό αγόρι με το όνομα Χάρι Πότερ. Η κεντρική ιστορία των βιβλίων περιγράφει τον αγώνα του μικρού μάγου Χαρι Πότερ εναντίον του κακού μάγου Βόλντεμορτ ο οποίος θέλει να κατακτήσει τον κόσμο των μάγων. Το πρώτο μυθιστόρημα, "Ο Χάρι Πότερ και η Φιλοσοφική Λίθος", κυκλοφόρησε στα αγγλικά το 1997 και στα ελληνικά τον Νοέμβριο του 1998. Τα βιβλία έχουν μεταφερθεί στον κινηματογράφο και έχουν πουλήσει (και τα επτά βιβλία) περί τα 400 εκατομμύρια αντίτυπα.

2.«Αποφθέγματα του Προέδρου Μάο» (γνωστό στο ευρύτερο κοινό ως Κόκκινο Βιβλιαράκι ή Κόκκινη Βίβλος). Το βιβλίο με τη δεύτερη μεγαλύτερη κυκλοφορία στον κόσμο. Πρόκειται για το πολιτικό μανιφέστο του ιστορικού ηγέτη της Κίνας, Μάο Τσε Τούνγκ. Έχει πουλήσει περισσότερα από 820 εκατομμύρια αντίτυπα. Εδώ βέβαια υπάρχει η εξήγηση, που οφείλεται στην υποχρεωτική ανάγνωση του συγκεκριμένου βιβλίου από το μεγάλο πληθυσμό της Κίνας.

1. «Βίβλος» Μετρά πολλούς αιώνες ζωής. Παραμένει όμως - κυριολεκτικά και μεταφορικά - το ιερότερο ανάγνωσμα για δισεκατομμύρια πιστών Χριστιανών και όχι μόνον. Μόνο τους τελευταίους αιώνες, που υπάρχουν επίσημα στοιχεία από βιβλιοπωλεία, έχουν πωληθεί 3,9 δισεκατομμύρια αντίτυπα.


Σε γενικές γραμμές μάλλον ...απογοητευτήκατε από τις πρωτιές. Δεν είστε οι μόνοι!

___________________

Πηγές (για τα βιβλία): http://el.wikipedia.org/wiki, www.thestival.gr http://www.iefimerida.gr






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου