18 Μαΐου 2013

Το χρήμα έρχεται εξ Ανατολών

Στην παρούσα συγκυρία, η Ελλάδα έχει μια καλή ευκαιρία, φτάνει να την εκμεταλλευτεί. Οι περισσότερες επενδύσεις ξεκινούν πλέον από την Ανατολή (την Κίνα, την Ιαπωνία, τη Ρωσία), χωρίς όμως να αμφισβητείται ο ρόλος της Αμερικής, η οποία μοιάζει να οδηγεί την κούρσα στην υπέρβαση της οικονομικής κρίσης.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδουν ξένοι ισχυροί επενδυτικοί οίκοι, η ανασυντασσόμενη Ελλάδα έχει μοναδική ευκαιρία, καθώς τυχαίνει να βρίσκεται στο κρίσιμο σταυροδρόμι μεταξύ Ανατολής και Δύσης.

Ηδη υπάρχουν ενδείξεις ότι η χώρα μας βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος και αντιμετωπίζεται ως βάση και ως πύλη εισόδου. Οι συζητήσεις στο Πεκίνο, μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και της κινέζικης ηγεσίας, είναι ενδεικτικές. Οι Κινέζοι θέλουν λιμάνια, αεροδρόμια και τρένα, και μαζί διεκδικούν την ελληνική παρέμβαση και διείσδυση για την άρση των ευρωπαϊκών εμπορικών εμποδίων, καθώς η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα της Νοτιοανατολικής Μεσογείου που είναι μέλος της ευρωζώνης.

Ακόμη, οι ξένοι εκθειάζουν τις δυνατότητες του υπερανεπτυγμένου ελληνικού τραπεζικού συστήματος, το οποίο παρά την κρίση του διατηρεί τεχνογνωσία και δυνατότητες μεγάλης ανάπτυξης σε ολόκληρη την περιοχή. 

Επιπλέον δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητη η κινητικότητα που παρατηρείται στον τουριστικό τομέα. Αυτή τη στιγμή αγοράζονται μαζικά ελληνικές ξενοδοχειακές μονάδες. Ρώσοι, Κινέζοι και Ευρωπαίοι «χτυπάνε» προβληματικές μονάδες και δημιουργούν βάσεις τουριστικού προορισμού στη Χαλκιδική, στην Κρήτη, στα Επτάνησα και αλλού.

Θα μπορούσε να πει κανείς ότι οι ελληνικές δυνατότητες διεκδικούνται από ισχυρούς ξένους επενδυτές, οι οποίοι διαβλέπουν πολύ διαφορετικό το ελληνικό μέλλον απ' ό,τι εμείς. Αν μάλιστα στο επόμενο διάστημα εκδηλωθεί εμπράκτως το ενδιαφέρον των Κινέζων για τα λιμάνια, το αεροδρόμιο των Σπάτων και την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, τα πράγματα θα αλλάξουν άρδην και οι υποτιμημένες αξίες θα ξαναζήσουν παλιές δόξες.

_________________
Πηγή: http://www.tovima.gr στις 18.05.2013






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου