17 Μαρτίου 2014

Την ανεξαρτησία της Κριμαίας κήρυξε το κοινοβούλιο της χερσονήσου

Το κοινοβούλιο της Κριμαίας κήρυξε σήμερα την ανεξαρτησία της χερσονήσου της ανατολικής Ουκρανίας και ζήτησε την ένωσή της με τη Ρωσία.

Και οι 85 βουλευτές ενέκριναν ομόφωνα τις αποφάσεις αυτές, οι οποίες ήταν αναμενόμενες, την επομένη του δημοψηφίσματος στο οποίο το 97% των εκλογέων ψήφισε υπέρ της απόσχισης από την Ουκρανία και της ένωσης με την Ομοσπονδία της Ρωσίας. Το κοινοβούλιο κήρυξε την εθνικοποίηση όλων των περιουσιακών στοιχείων του ουκρανικού κράτους επί του εδάφους της Κριμαίας.

«Η δημοκρατία της Κριμαίας ζητεί από τον ΟΗΕ και όλες τις χώρες του κόσμου να την αναγνωρίσουν ως ανεξάρτητο κράτος», αναφέρει το κείμενο που ενέκρινε το κοινοβούλιο στη Συμφερούπολη και ζητεί από την Ομοσπονδία της Ρωσίας να τη δεχτεί ως ένα από τα μέλη της».

Στην ιστοσελίδα του κοινοβουλίου ανακοινώθηκε ότι το ρούβλι θα είναι πλέον επίσημο νόμισμα της Κριμαίας μαζί με το γρίβνα.

Αντιπροσωπεία του κοινοβουλίου της Κριμαίας υπό τον πρωθυπουργό Σέργκι Αξιόνοφ μεταβαίνει σήμερα στη Μόσχα, όπου η Δούμα (κάτω βουλή του ρωσικού κοινοβουλίου) αναμένεται να ψηφίσει την Παρασκευή υπέρ της ένταξης της Κριμαίας στην Ομοσπονδία της Ρωσίας.

Ο Αξιόνοφ δήλωσε ότι στη χερσόνησο θα ισχύει από τις 30 Μαρτίου η ώρα Μόσχας. Νωρίτερα είχε δηλώσει ότι η μετάβαση όλων των θεσμικών οργάνων της Κριμαίας προς τη Ρωσία θα διαρκέσει τουλάχιστον έναν χρόνο.

Η εθνικοποίηση όλων των περιουσιακών στοιχείων στην Κριμαία του ουκρανικού κράτους αφορούν επίσης στρατιωτικές βάσεις τις οποίες έχουν περικυκλώσει από τα τέλη Φεβρουαρίου φιλορώσοι πολίτες και στρατιώτες που εστάλησαν από τη Μόσχα.

Οι αρχές της Συμφερουπόλης έχουν επανειλημμένα δηλώσει ότι οι στρατιώτες που θέλουν να μείνουν πιστοί στο Κίεβο θα αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τη χερσόνησο. Όσοι κατάγονται από την Κριμαία και δεχτούν να δώσουν όρκο στις νέες αρχές θα μπορούν να μείνουν και να ενταχθούν στο ρωσικό στρατό.

Σύμφωνα με τον Αξιόνοφ, 500 ουκρανοί στρατιώτες φέρεται να έχουν ήδη εγκαταλείψει τις βάσεις τους στη Σεβαστούπολη.

Τουρτσίνοφ: «Μια μεγάλη φάρσα το δημοψήφισμα στην Κριμαία»

Ο μεταβατικός πρόεδρος της Ουκρανίας Αλεξάντρ Τουρτσίνοφ δήλωσε σήμερα ότι το δημοψήφισμα στην Κριμαία για την ένωση της χερσονήσου με τη Ρωσία είναι «μια μεγάλη φάρσα».

________________
Πηγή: μέρος από δημοσίευμα στο www.kathimerini.gr 17.03.2014
http://www.kathimerini.gr/758451/article/epikairothta/kosmos/thn-ane3arthsia-ths-krimaias-khry3e-to-koinovoylio-ths-xersonhsoy






yle="text-align: center;">

2 σχόλια:

  1. «Αν και η Κριμαία την εποχή εκείνη είχε ενωθεί με την Ουκρανία σύμφωνα με τους σοβιετικούς νόμους (...) χωρίς να έχει ζητηθεί η γνώμη του λαού (της), σήμερα ο λαός αυτός αποφάσισε να διορθώσει αυτό το λάθος. Πρέπει να το χαιρετίζουμε αυτό και όχι να ανακοινώνουμε κυρώσεις» δήλωσε ο Γκορμπατσόφ, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφάξ. Πηγή: "Καθημερινή" 17.3.2014

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Προεδρικό διάταγμα, με το οποίο αναγνωρίζεται η Κριμαία ως «κυρίαρχο και ανεξάρτητο κράτος», υπέγραψε χθες το βράδυ ο Βλαντιμίρ Πούτιν.
    Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η σημερινή ομιλία του Πούτιν ενώπιον των δύο σωμάτων του ρωσικού Κοινοβουλίου για το ουκρανικό πρόβλημα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή