14 Μαρτίου 2014

Πρωτοφανές μυστήριο η εξαφάνιση του Boeing της Malaysian Airlines

Σε πλήρη εξέλιξη εξακολουθεί βρίσκεται το θρίλερ της εξαφάνισης, από τα ξημερώματα του περασμένου Σαββάτου, του Boeing 777 της Malaysian Airlines που εκτελούσε το δρομολόγιο Κουάλα Λουμπούρ - Πεκίνο μεταφέροντας 239 ανθρώπους. Πρόκειται για μία από τις πιο μυστηριώδεις αεροπορικές τραγωδίες στην ιστορία.

«Είναι ένα πρωτοφανές μυστήριο», έχει δήλωσε ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας της Μαλαισίας, παραδεχόμενος εμμέσως ότι οι έρευνες βρίσκονται ακόμη στο μηδέν.

Οι αναζητήσεις για το χαμένο αεροσκάφος συνεχίζονται ολόκληρη την εβδομάδα χωρίς αποτέλεσμα. Κάποιες κηλίδες πετρελαίου καθώς και ορισμένα αντικείμενα που είχαν αρχικά εντοπιστεί να επιπλέουν στον ωκεανό, αποδείχτηκε ότι δεν έχουν καμία σχέση με το αεροσκάφος.

Έτσι έγινε το το θέμα των ημερών. Στα τραπέζια, τις διαδικτυακές αίθουσες συζήτησης, στα τηλεοπτικά στούντιο, η συζήτηση ανάβει και όλοι προσπαθούν να δώσουν απάντηση σε ένα καυτό ερώτημα: «Πώς είναι δυνατόν να εξαφανιστεί ένα πελώριο αεροσκάφος χωρίς να αφήσει πίσω του το παραμικρό ίχνος;».



Πέρα από τις αναμενόμενες θεωρίες απαγωγής του αεροσκάφους των Malaysia Airlines από Aρειανούς, κάποιοι προχώρησαν πιο πολύ λέγοντας ότι πρόκειται για τα γυρίσματα μιας νέας περιόδου της δημοφιλούς σειράς «Lost».

Ομως δεν είναι όλες οι θεωρίες για την τύχη του αεροσκάφους τόσο ακραίες ή εξωπραγματικές. Στα μπλογκς και τις διαδικτυακές αίθουσες συνομιλίας, όπου συμμετέχουν ειδικοί της αεροπορικής βιομηχανίας και πιλότοι, η συζήτηση είναι πιο συγκρατημένη και κατάφορτη τεχνικών λεπτομερειών και λογικοφανών σεναρίων σχετικά με το τι συνέβη στην πτήση MH370. Συνέβη, άραγε, αποσυμπίεση της ατράκτου ή μήπως μια ηλεκτρική βλάβη είναι αυτή που προκάλεσε την εξαφάνιση του αεροσκάφους από τα ραντάρ του πύργου ελέγχου της Μαλαισίας; Γ
ιατί ο πιλότος του χαμένου αεροσκάφους δεν έστειλε σήμα κινδύνου; Πώς είναι δυνατόν το αεροσκάφος να έγινε αόρατο στα ραντάρ; Ακόμα και οι καλά καταρτισμένοι ειδικοί, όμως, φτάνουν σε λογικά αδιέξοδα.

Κάποιοι άλλοι πιο ευφάνταστοι διερωτώνται κατά πόσον θα ήταν δυνατό η πτήση ΜΗ370 να μεταφέρει κάτι τόσο πολύτιμο ώστε πραγματικά το αεροπλάνο να κατελήφθη από αεροπειρατές και να οδηγήθηκε σε άγνωστη κατεύθυνση.
Ομως πλέον η απογοήτευση για την αδυναμία εντοπισμού του αεροσκάφους και η σύγχυση που προκαλείται από τη δημοσιοποίηση αντιφατικών στοιχείων που συχνά διαψεύδονται έχουν δυναμιτίσει την αξιοπιστία των αρμόδιων φορέων της Μαλαισίας.


Η μοναδική σταθερά που δεν αποτελεί απλώς πιθανότητα είναι ότι η ιστορία αυτή κρύβει μια τρομερή τραγωδία. Ομως το πώς οδηγηθήκαμε έως εκεί παρουσιάζει ένα τεράστιο κενό.

Πηγές: 
www.kathimerini.gr και www.tanea.gr
Το πρώτο σκίτσο είναι του Δημήτρη Χαντζόπουλου από "Τα Νέα" και το δεύτερο του Ηλία Μακρή από την "Καθημερινή".






yle="text-align: center;">

1 σχόλιο:

  1. Το σενάριο της αεροπειρατείας φαίνεται να κερδίζει έδαφος... Ο πρόεδρος της επιτροπής Εσωτερικής Ασφαλείας της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ Μάικλ ΜακΚόλ, δήλωσε χθες ότι τo Boeing της Malaysia Airlines είναι πιθανόν να έπεσε θύμα αεροπειρατείας και να έχει κρυφτεί κάπου για να χρησιμοποιηθεί αργότερα ως «πύραυλος κρουζ». Σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox News, ο Μάικλ ΜακΚόλ δήλωσε ότι αυτήν τη στιγμή δεν είναι σαφές εάν η μυστηριώδης εξαφάνιση του Boeing 777 συνδέεται με τρομοκρατική ενέργεια, αλλά θεωρεί ότι οι αμερικανικές αρχές ανησυχούν για την πιθανότητα το αεροπλάνο να έχει προσγειωθεί κάπου για να παραμείνει κρυμμένο και στη συνέχεια να χρησιμοποιηθεί ως όπλο καταστροφής...
    Πηγή: "Καθημερινή" 17.3.2014

    ΑπάντησηΔιαγραφή