31 Μαΐου 2015

Σύντομες Ειδήσεις της ημέρας 31.5.2015

(upd) Στη μαραθώνια σύσκεψη με τον πρωθυπουργό, μετά την οποία δεν έγιναν δηλώσεις, συντάχθηκε προσχέδιο συμφωνίας, ενώ ελληνικές πηγές από τις Βρυξέλλες, τις οποίες επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο, αναφέρουν ότι είμαστε κοντά στην επίτευξη συμφωνίας για ΦΠΑ, περιορισμό πρόωρων συνταξιοδοτήσεων και σταδιακή ενοποίηση ασφαλιστικών ταμείων. 
skai.gr 

Άρθρο του Αλέξη Τσίπρα
για την ελληνική διαπραγμάτευση και το μέλλον της Ευρώπης φιλοξενεί η γαλλική Le Monde στο βασικό θέμα της ηλεκτρονικής της έκδοσης. Μεταξύ πολλών άλλων στο άρθρο του ο έλληνας πρωθυπουργός τονίζει ότι: "Μετά από τις σοβαρές παραχωρήσεις της ελληνικής κυβέρνησης η απόφαση είναι στα χέρια όχι των θεσμών που άλλωστε -με εξαίρεση την Ευρωπαϊκή Επιτροπή- δεν εκλέγονται και δεν λογοδοτούν στους λαούς, αλλά στα χέρια των ηγετών της Ευρώπης".
Σχετική ανάρτηση: Τσίπρας στην Le Monde: «Για ποιον χτυπά η καμπάνα;» 

Στη συνολική πρόταση της ελληνικής πλευράς κατέληξε κατά τη χθεσινή στην μαραθώνια συνεδρίαση στο Μαξίμου η πολιτική ομάδα διαπραγμάτευσης. Σύμφωνα με πληροφορίες η ελληνική πρόταση οποία θα συζητηθεί σήμερα στο Brussels Group είναι ολοκληρωμένη, καλύπτει το δημοσιονομικό κενό χωρίς να κινείται εκτός των ορίων ανοχής της κυβέρνησης αλλά και της οικονομίας, ενώ αντιμετωπίζει και το ζήτημα του χρέους. 
avgi.gr

Κρίσιμη τηλεδιάσκεψη αναμένεται να έχει το βράδυ ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, με τη γερμανίδα Καγκελάριο, Ανγκελα Μέρκελ και τον γάλλο Πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ, στο πλαίσιο της πολιτικής διαπραγμάτευσης, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές. Πρόκειται για τη δεύτερη τηλεδιάσκεψη μετά εκείνη της περασμένης Πέμπτης. 
tanea.gr 

«Υπάρχει συμφωνία», δηλώνει ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera, διευκρινίζοντας πως προβλέπει ότι αυτή «θα κλείσει εντός ολίγων ημερών» και ότι «θα ακολουθήσει Eurogroup για την έγκριση της χρηματοδότησης». 
kathimerini.gr

«Καμία πειθαρχία στο συμβιβασμό με τα Μνημόνια» ξεκαθαρίζει η Κομμουνιστική Τάση του ΣΥΡΙΖΑ και απευθύνει έκκληση κοινής δράσης σε όλους τους διαφωνούντες «ενάντια στον (αν)έντιμο συμβιβασμό». 
tanea.gr  

Διογκώνονται οι αντιδράσεις στο ΣΥΡΙΖΑ για την επιλογή της Έλενας Παναρίτη στη θέση της εκπροσώπου της Ελλάδας στο ΔΝΤ. Περισσότεροι από 24 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ έχουν μέχρι στιγμής υπογράψει κείμενο κατά της επιλογής Παναρίτη και η συλλογή υπογραφών συνεχίζεται, την ώρα που υψηλόβαθμα στελέχη του κόμματος και της κυβέρνησης, έχουν αντιδράσει έντονα.
skai.gr 
Σχετική ανάρτηση: Έντονες αντιδράσεις για τον διορισμό Παναρίτη στο ΔΝΤ

«Υπάρχει μια περίεργη αίσθηση καλοκαιριού 1914 σε αυτό που συμβαίνει τον τελευταίο καιρό στην Ελλάδα», γράφει ο νομπελίστας οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν στο άρθρο του στους New York Times υπό τον τίτλο "Τελευταία έξοδος πριν το Χάος". «Παρότι κάποιοι από τους κύριους εμπλεκόμενους προσπαθούν απελπισμένα, και σωστά, να βρουν μια λύση για να αποφύγουν το Grexit και τις συνέπειές του, άλλοι -όχι μόνο στο στρατόπεδο των δανειστών αλλά και των δανειζομένων- μοιάζει όχι μόνο να έχουν παραιτηθεί στο ενδεχόμενο της κατάρρευσης, αλλά και σαν σχεδόν να καλωσορίζουν την προοπτική, με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που πριν από έναν αιώνα, κάποιοι έμοιαζαν να καλωσορίζουν το τέλος μιας μπερδεμένης και απογοητευτικής διπλωματίας και την έναρξη του Πολέμου». 
kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου