28 Μαΐου 2015

Γενική αμνηστία στους φοροφυγάδες

Aμνηστία για βαρύτατα αδικήματα φοροδιαφυγής, τα οποία τιμωρούνται με υπέρογκα πρόστιμα και ποινές κάθειρξης 10 έως και 20 ετών, προσφέρει η κυβέρνηση. Προϋπόθεση για την αμνήστευση των «μαύρων» εισοδημάτων η καταβολή φόρου 15% για τα κεφάλαια που βρίσκονται στο εξωτερικό και 30% για τα κεφάλαια που είναι κατατεθειμένα σε εγχώριες τράπεζες.

Χθες, το υπουργείο Οικονομικών έθεσε σε δημόσια διαβούλευση το σχέδιο νόμου για τη νομιμοποίηση των κρυφών εισοδημάτων, η οποία και θα διαρκέσει 8 ημέρες.

Μάλιστα, όσοι αποκαλύψουν οικειοθελώς τη φοροδιαφυγή που διέπραξαν θα απαλλαγούν από τις ποινικές διώξεις.

Οπως προκύπτει από την αιτιολογική έκθεση, όσοι είχαν κεφάλαια σε καταθέσεις ή επενδύσεις στο εξωτερικό έως και την 30ή Απριλίου 2015, μπορούν να τα νομιμοποιήσουν καταβάλλοντας εφάπαξ φόρο 15% επί του ποσού. Το ποσό που νομιμοποιείται απαλλάσσεται από το «πόθεν έσχες» και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την κάλυψη τεκμηρίων. Με την καταβολή του φόρου, θα εξαντλείται η φορολογική υποχρέωση του καταθέτη, ο οποίος θα λαμβάνει σχετικό πιστοποιητικό. Οσοι αποφασίσουν να ενταχθούν στο πρόγραμμα αυτό δεν χρειάζεται να επαναπατρίσουν τα κεφάλαιά τους.

Επίσης, οι φορολογούμενοι με προσαύξηση περιουσίας κινητής ή ακίνητης και αδήλωτα εισοδήματα στο εσωτερικό της χώρας έχουν το δικαίωμα, έως τις 31 Ιουλίου 2015, να υποβάλουν αρχικές ή τροποποιητικές δηλώσεις για τη φορολογία εισοδήματος ή κεφαλαίου για φορολογικές χρήσεις έως και το 2014, δηλώνοντας εισοδήματα τα οποία είχαν αποκρύψει και καταβάλλοντας φόρο 30% επί του ποσού που δηλώνουν, χωρίς την επιβολή προστίμου ή πρόσθετου φόρου.

Η ίδια δυνατότητα ισχύει και για όσους φορολογούμενους έχουν ξεκινήσει έλεγχοι «προσαύξησης περιουσίας» με άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών και ο έλεγχος αυτός δεν έχει ολοκληρωθεί ή δεν έχει εκδοθεί οριστική πράξη προσδιορισμού φόρου. Ο έλεγχος, σε αυτές τις περιπτώσεις, συνεχίζεται και στην περίπτωση που προκύψει περαιτέρω αδήλωτο εισόδημα, πέραν αυτού που οικειοθελώς αποκαλύπτεται, προβλέπεται φορολόγηση με συντελεστές 26% - 33% συναθροιζόμενη με τα δηλωθέντα φορολογητέα εισοδήματα. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι αν από τον έλεγχο προκύψει περαιτέρω αδήλωτο εισόδημα, τότε αυτό θα φορολογείται με συντελεστή 26% σε περίπτωση που το φορολογητέο εισόδημα είναι μέχρι 50.000 ευρώ και με συντελεστή 33% εάν το φορολογητέο εισόδημα υπερβαίνει τις 50.000 ευρώ.

Πηγή: www.kathimerini.gr 28.05.2015
Γενική αμνηστία σε αδήλωτο χρήμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου