25 Μαΐου 2015

Γ. Λούλης: Τι ζητά η κοινωνία από τον Τσίπρα;

Μιλώντας στη συνέλευση του ΣΕΒ, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ήταν σαφής: Επιδιώκει, με κάποιες αναδιπλώσεις, συμφωνία με εταίρους και δανειστές. Ευρισκόμενος σε επαφή με εκείνα που ζητάει η κοινή γνώμη, αντιλαμβάνεται πως η πολιτική κυριαρχία του είναι άμεσα συνδεδεμένη με την επιτυχή κατάληξη της διαπραγμάτευσης. Το κόστος δεν θα προέλθει από τις όποιες κυβερνητικές αναδιπλώσεις, αλλά από τη ρήξη με τους Ευρωπαίους, αναφέρει σε πρόσφατη ανάλυσή του ο Γιάννης Λούλης.
Και συνεχίζει αναφέροντας μεταξύ άλλων: 

Η κυβέρνηση πορεύεται με δύο εικόνες: Η εικόνα του πρωθυπουργού είναι ιδιαιτέρως θετική, ενώ της κυβέρνησης είναι επιεικώς μέτρια. Με δυο λόγια ο Τσίπρας – είτε το συνειδητοποιεί είτε όχι – δεν καλείται να λογοδοτήσει στο μικρόκοσμο του κόμματός του, αλλά μόνο στην κοινωνία. Αυτή είναι που τον στηρίζει αναφανδόν μη διαθέτοντας άλλη άγκυρα απ’ όπου μπορεί να πιαστεί. 

Τι ζητά η κοινωνία από τον Τσίπρα; Τα πράγματα είναι πεντακάθαρα: Δύο στους τρεις ψηφοφόρους του ζητούν να συμβιβαστεί μη τηρώντας τις προεκλογικές δεσμεύσεις του! Πριν δύο εβδομάδες, η εταιρεία Marc, βάζοντας στην εξίσωση και την παραμονή στο ευρώ, έδειχνε το 72% να ζητά συμβιβαστική συμφωνία και μόνο το 21% να ρισκάρει ρήξη και έξοδο από το ευρώ. 

Και ο Γιάννης Λούλης καταλήγει με τα εξής:
Ο Τσίπρας κέρδισε τις εκλογές, διότι επικράτησε στο μεσαίο χώρο. Μετά τις εκλογές, η προσωπική του απήχηση στο χώρο αυτό έχει ενισχυθεί. Οι ψηφοφόροι του μεσαίου χώρου αποτελούν την κρίσιμη πλειοψηφία του εκλογικού σώματος. Είναι πραγματιστές. Κατευθύνονται από τον κοινό νου. Αυτούς οφείλει να ακούσει ο πρωθυπουργός. Οφείλει να αγνοήσει τις περιθωριακές και ακραίες φωνές στο κόμμα του, που οδηγούν τη χώρα στην καταστροφή. 

Πηγή: www.johnloulis.gr 23.05.2015
Περισσότερα στο: Τί ζητά η κοινωνία από τον Τσίπρα;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου