27 Μαΐου 2015

Γιουνκέρ: Το πλαίσιο της συμφωνίας

Το πλαίσιο της συμφωνίας που θα μπορούσε να επιτευχθεί με ορόσημο τις αρχές Ιουνίου και θα ακύρωνε τα σενάρια περί στάσης πληρωμών από την Ελλάδα και εξόδου της από την Ευρωζώνη παρουσίασε χθες ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν - Κλοντ Γιουνκέρ σε συνέντευξή του στο πρακτορείο ΜΝΙ. Ειδικότερα, σύμφωνα με την Καθημερινή:

1. ΦΠΑ: «Η μεταρρύθμιση στον ΦΠΑ θα πρέπει να αυξήσει τα δημοσιονομικά έσοδα και η μεταρρύθμιση που προτείνεται από τους Ελληνες δεν το κάνει αυτό. Το κέρδος θα έπρεπε να είναι γύρω στο 1% του ΑΕΠ (σ.σ. περί το 1,8 δισ.) και δεν είμαστε ακόμη σε αυτό το σημείο».

2. Ασφαλιστικό: Ο κ. Γιουνκέρ δήλωσε άγνοια για τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, αλλά σημείωσε ότι «δεν μπορεί ολόκληρο το ελληνικό συνταξιοδοτικό σύστημα να γίνει πιο δαπανηρό και χρειάζεται να το οδηγήσουμε στη σωστή κατεύθυνση». 

3. Εργασιακά: Τάχθηκε υπέρ της μετάθεσης κάποιων μεταρρυθμίσεων για τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο «υπό τον όρο ότι ο δρόμος που θα ακολουθήσουν οι ελληνικές αρχές είναι προβλέψιμος», όπως στο θέμα των συλλογικών διαπραγματεύσεων. «Οι Ελληνες υπόσχονται και υπόσχονται διαρκώς ότι δεν θα κάνουν μονομερείς ενέργειες, αλλά έκαναν» είπε, ενώ ζήτησε να μη γίνουν μονομερείς ενέργειες και για τον κατώτατο μισθό.

4. Ιδιωτικοποιήσεις: «Πρέπει να έχουμε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις ιδιωτικοποιήσεις γιατί τα νούμερα αλλάζουν. Σύμφωνα με το υπάρχον πρόγραμμα είναι 22 δισ., ενώ μετά υπήρξε μία πρόταση για 17 δισ., τώρα το ποσό είναι χαμηλότερο και δεν μπορεί να είναι χαμηλότερο».

5. Συμφωνία: Ο πρόεδρος της Κομισιόν δήλωσε ότι κάνει τα πάντα ώστε η συμφωνία να κλείσει την πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου. «Εχουμε χάσει μήνες. Η καλύτερη ιδέα θα ήταν να επιταχύνουμε τη διαδικασία και να ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα. Δεν είμαστε, όμως, ακόμη σε αυτό το σημείο», σημείωσε και πρόσθεσε ότι «είμαι υπέρ μιας πλήρους συμφωνίας τώρα». 

6. Ρόλος ΔΝΤ: «Χρειαζόμαστε μια συμφωνία και των τριών θεσμών», υποστήριξε και πρόσθεσε ότι εάν υπάρξει τεχνικού επιπέδου συμφωνία (staff level agreement) «θα πρέπει να εμπλακεί και το ΔΝΤ».

7. Ολιγάρχες: «Θα πρέπει επίσης να κάνουμε τεράστια προσπάθεια στον τομέα της αγοράς προϊόντων. Εκεί δεν γίνεται τίποτα, με τους ολιγάρχες. Αυτό έχει άμεση επίπτωση στην καθημερινή ζωή των Ελλήνων».

8. Grexit: «Δεν είμαι υπέρ της χρεοκοπίας ή του Grexit», αλλά «οι Ελληνες πρέπει να καταλάβουν ότι και οι ίδιοι είναι βασικοί παίκτες σε αυτό. Θα πρέπει να το αποτρέψουν».

9. Μέτρα ελέγχου κίνησης κεφαλαίου: «Δεν είμαι υποστηρικτής της χρησιμότητας των ελέγχων κίνησης κεφαλαίων», ανέφερε και πρόσθεσε ότι «θα κάνουμε τα πάντα για να το αποφύγουμε».

10. Πρόωρες εκλογές και δημοψήφισμα: «Αν η ελληνική κυβέρνηση αποφασίσει να κάνει δημοψήφισμα, δεν μπορούμε να την αποτρέψουμε. Εάν θέλουν να πάνε σε πρόωρες εκλογές, είναι ελεύθεροι να το κάνουν. Δεν το ενθαρρύνω, όμως, γιατί δεν θα άλλαζε τίποτα». 

1 σχόλιο:

  1. «H έξοδος από την ευρωζώνη δεν είναι μια καταστροφή όπως επιχειρούν να την παρουσιάσουν οι δανειστές και οι εγχώριοι εκφραστές τους» απαντά η Αριστερή Πλατφόρμα (Π. Λαφαζάνης) στις δηλώσεις Γιούνκερ με κείμενο που αναρτήθηκε στο iskra.gr.

    ΑπάντησηΔιαγραφή