15 Μαΐου 2015

Έργα τέχνης σε τιμές ρεκόρ

Ένα σύντομο αφιέρωμα της Deutsche Welle με αφορμή την πρόσφατη πώληση σε τιμή ρεκόρ πίνακα του Πικάσο. Στη συνέχεια:

Τιμή ρεκόρ για έναν Πικάσο
Ένας πίνακας του Πικάσο έσπασε το ρεκόρ πώλησης όλων των εποχών σε δημοπρασία στη Νέα Υόρκη.
Πουλήθηκε για περισσότερα από 179 εκατομμύρια δολάρια. "Οι γυναίκες του Αλγερίου" άλλαξαν κάτοχο. Τέσσερις πίνακες του Ισπανού ζωγράφου περιλαμβάνονται στους δέκα πιο ακριβούς στον κόσμο.

Το πιο ακριβό γλυπτό
Ένα γλυπτό του Ελβετού καλλιτέχνη Αλμπέρτο Τζακομέτι έσπασε επίσης όλα τα ρεκόρ. Το γλυπτό του "Ο άντρας που δείχνει Ι" πουλήθηκε πριν από πέντε χρόνια 100 εκατομμύρια δολάρια. Στη δημοπρασία των Christie´s πουλήθηκε για 141 εκατομμύρια δολάρια. Κατέχει την τρίτη θέση στον κατάλογο των πιο ακριβών έργων τέχνης. 

Ο μέχρι σήμερα πιο ακριβός πίνακας
"Τρεις σπουδές του Λούσιαν Φρόιντ" του Φράνσις Μπέικον ήταν μέχρι τις 11 Μαίου 2015 το πιο ακριβό έργο που πουλήθηκε σε δημοπρασία. Αγοράστηκε για 142,4 εκατομμύρια δολάρια από άγνωστο και κατέχει τώρα τη δεύτερη θέση στον κατάλογο των πιο ακριβών έργων τέχνης στον κόσμο. 

Η τέχνη ως σίγουρη επένδυση
Τον Μάιο του 2012 δημοπρατήθηκε για 119,9 εκ. δολάρια ο πίνακας του Έντβαρντ Μουνκ "Η κραυγή". Καταλαμβάνει την τέταρτη θέση στη λίστα των πιο ακριβών έργων τέχνης. Γιατί όμως οι άνθρωποι πληρώνουν τόσο πολλά χρήματα; "Η τέχνη αρέσει. Επίσης όταν πρόκειται για διάσημους καλλιτέχνες υπάρχει η ελπίδα για μια σίγουρη επένδυση" λέει ο Καρλ Άρνολντ, ιδιοκτήτης του ομώνυμου οίκου δημοπρασιών. 

Τρελό, μεγάλο, ακριβό
Το γλυπτό "Balloon Dog" του Τζεφ Κουνς είναι το πιο ακριβό έργο τέχνης ενός εν ζωή καλλιτέχνη. Σε δημοπρασία που έγινε τον Νοέμβριο του 2013 πουλήθηκε για 58,4 εκατομμύρια δολάρια. Δεν κατάφερε να μπει στη χρυσή δεκάδα. Ο Κουνς αγαπά τα υπερμεγέθη γλυπτά που θυμίζουν παιχνίδια. 

37 εκ. δολάρια για την "Πλατεία του Καθεδρικού Ναού"
Πριν από την πώληση του "Balloon Dog" του Τζεφ Κουνς ο Γερμανός ζωγράφος Γκέρχαρτ Ρίχτερ θεωρούνταν ο πιο ακριβός ζωγράφος στον κόσμο. Όπως όμως ο ίδιος είχε δηλώσει στο περιοδικό Der Spiegel δεν κατανοούσε αυτές τις υπερβολικές τιμές και δεν θεωρούσε ότι έχουν κάποια σχέση με τη σημασία της τέχνης. 

Ο πιο ακριβός καλλιτέχνης του κόσμου
Κερδίζει εκατομμύρια. Ο Ντάμιεν Χιρστ δεν είναι μόνο πλούσιος αλλά και αμφιλεγόμενος. Γνωστός έγινε με τα προκλητικά έργα του που είχαν ως θέμα τον θάνατο, τη ζωή, τη θρησκεία, τον καταναλωτισμό. Εδώ ένας καρχαρίας σε ενυδρείο με φορμαλδεΰδη. 

Το πιο ακριβό χαρτοπαίγνιο του κόσμου
Σε ιδιωτική αγοραπωλησία και όχι σε οίκο δημοπρασίας ο πίνακας του Πολ Σεζάν "Ο χαρτοπαίκτης" κατάφερε να συγκεντρώσει 259 εκατομμύρια δολλάρια. Είναι ο πιο ακριβός πίνακας που πουλήθηκε ποτέ μεταξύ ιδιωτών. 

Εκατομμύρια για ιδιωτικές αγοραπωλησίες
"Adele Bloch-Bauer I" του Γκούσταβ Κλιμτ (φωτογραφία) πουλήθηκε ιδιωτικά το 2006 για 135 εκατομμύρια δολάρια. Το έργο του Βίλεμ ντε Κούνιγκς "Γυναίκα III" πουλήθηκε για137,5 δολάρια και ανήκει στα ακριβότερα έργα που πουλήθηκαν ποτέ ιδιωτικά. Ακόμα πιο ακριβά πουλήθηκε το έργο του Τζάκσον Πόλοκ με τον τίτλο "No. 5". Πουλήθηκε για 140 εκατομμύρια δολάρια.

Πηγή: 
www.dw.de (Deutsche Welle) 13.05.2015

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου