27 Μαΐου 2015

Τέσσερις μήνες Σύριζα, τέσσερις μύθοι

Αφηρημένες ...Σκέψεις 

Τέσσερις μήνες κυβέρνηση Σύριζα, τέσσερις μύθοι: 

Μύθος πρώτος: Ακύρωσε το μνημόνιο και έδιωξε την τρόικα. 
Όλοι ξέρουμε ότι η κυβέρνηση, δια του υπουργού των Οικονομικών, στο Eurogroup της 20.2.2015,
αποδέχτηκε τετράμηνη παράταση του υπάρχοντος μνημονίου (συμπεριλαμβανομένων και των αξιολογήσεων), όσο για την τρόικα απλά της άλλαξε το όνομα: πλέον την αποκαλούμε οι "θεσμοί". 

Μύθος δεύτερος: Διεξάγει σκληρές διαπραγματεύσεις, επί τέσσερις μήνες, για μια έντιμη, επωφελή και βιώσιμη λύση. 
Πολλοί είναι εκείνοι που αμφισβητούν τον ισχυρισμό αυτό της κυβέρνησης και μιλούν απλά για "χαμένο χρόνο", χωρίς ουσιαστική προσέγγιση των δυο πλευρών. Εξάλλου η διαπραγμάτευση δεν φτάνει να είναι απλά σκληρή, πρέπει να είναι και επιτυχής. Από την άλλη, η ρήξη, που επιδιώκουν πολλά στελέχη της κυβέρνησης, υποδηλώνει αδυναμία επίτευξης θετικού για τη χώρα μας αποτελέσματος. Έτσι, και αν ακόμη τελικά επιτευχθεί κάποιος συμβιβασμός, κάτι που είναι πολύ πιθανό, αυτός αναμένεται να είναι πολύ πιο επώδυνος. Και τότε οι οπαδοί της ρήξης τι θα κάνουν άραγε; 

Μύθος τρίτος: Εφαρμόζει το λεγόμενο "πρόγραμμα Θεσσαλονίκης" για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και την επανεκκίνηση της οικονομίας. 
Μπορεί να υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης, όμως, ενώ η κυβέρνηση υποσχόταν προεκλογικά πολλά στις ευπαθείς ομάδες, έδωσε τελικά λίγα. Κάποιοι έκαναν λόγο για "ψίχουλα" με αποτέλεσμα η ανθρωπιστική κρίση να διευρύνεται. Όσο για την οικονομία που ασφυκτιά από την έλλειψη ρευστότητας, από την έστω υποτυπώδη ανάπτυξη που είχε παρουσιάσει τον τελευταίο χρόνο, ξαναμπαίνει σε ύφεση. 

Μύθος τέταρτος: Αποκατέστησε την εθνική αξιοπρέπεια. 
Είναι προφανές ότι για επικοινωνιακούς και μόνο λόγους ισχυρίζεται η κυβέρνηση κάτι τέτοιο. Στην ουσία, στα πλαίσια της λεγόμενης "πολυδιάστατης" πολιτικής της, το μόνο που κατάφερε είναι η απομόνωση της χώρας. Ήταν σύνηθες φαινόμενο, στα αλλεπάλληλα Eurogroup, ο Έλληνας υπουργός των οικονομικών να είναι μόνος απέναντι όλων των άλλων. Και τώρα ποιος Έλληνας αισθάνεται πιο αξιοπρεπής όταν ξέρει ότι οφείλει περισσότερα και αδυνατεί να τα πληρώσει; Εκτός και αν ισχύει αυτό που είπε χθες στο Mega ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Δημήτρης Στρατούλης, όταν χαρακτήρισε την μη καταβολή της δόσης προς το ΔΝΤ ως «κορυφαία στιγμή ευθύνης και αξιοπρέπειας της χώρας μας»! 

Takis Ant για το afirimeno blog
Το σκίτσο είναι του Ηλία Μακρή.

1 σχόλιο:

  1. Δηλαδή, κάθε μήνας και ένας καινούργιος μύθος από το ΣΥΡΙΖΑ! Καλά πάμε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή