27 Μαΐου 2015

Σχέδιο-πρόταση για το Τατόι

Το Τατόι βγαίνει και πάλι από τη λήθη. Το υπουργείο Περιβάλλοντος έδωσε σε ολιγοήμερη διαβούλευση το σχέδιο των χρήσεων γης, στο οποίο αντανακλάται το πλάνο αξιοποίησης του κτήματος. Η πρόταση, που βασίζεται σε πρόσφατη μελέτη του Οργανισμού Αθήνας, προβλέπει τη μετατροπή του πρώην βασιλικού κτήματος σε πάρκο αναψυχής, στο οποίο κυρίαρχο ρόλο θα έχει ο συνδυασμός πολιτισμού και φυσιολατρικών δραστηριοτήτων.

Ειδικότερα το σχέδιο προβλέπει: 

• Το κτήμα μετονομάζεται σε «Μητροπολιτικό Πάρκο Τατοΐου Ελεύθερης Πρόσβασης».

• Το κτήμα χωρίζεται σε τρεις βασικές ζώνες, η καθεμία με τις δικές της χρήσεις. Η πρώτη περιλαμβάνει το βόρειο κομμάτι του τμήματος προς την πλευρά της Ιπποκρατείου Πολιτείας και είναι περιοχή αναψυχής και υπαίθριων αθλητικών δραστηριοτήτων. Η δεύτερη περιλαμβάνει το κεντρικό κομμάτι του κτήματος και χωρίζεται σε μουσειακή και διοικητική ενότητα. Η τρίτη, προς την πλευρά της Βαρυμπόμπης, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων ερευνητικά κέντρα και εργαστήρια, κέντρα περιβαλλοντικής έρευνας και καταστήματα πώλησης τροφίμων που παράγονται στο πάρκο.

• Οσον αφορά τη γεωργική χρήση του κτήματος, θα αναβιώσουν ο αμπελώνας και ο ελαιώνας εντός του κεντρικού πυρήνα. Η συνολική έκταση των καλλιεργειών δεν θα ξεπερνά τα 2.000 στρέμματα.

• Σε όλη την έκταση του κτήματος προβλέπονται χώροι παιχνιδιού, παρατηρητήρια και ποδηλατικές ή περιπατητικές διαδρομές. Επίσης προβλέπονται έως πέντε χώροι εστίασης.

• Σε έκταση 6 στρεμμάτων στο Παλαιομπάφι προβλέπεται η δημιουργία βουστασίου, ποιμνιοστασίου και ιπποστασίου.

• Προβλέπονται τρεις κύριες πύλες (Βαρυμπόμπης, Λεύκας, Κρυονερίου) και 13 δευτερεύουσες, καθώς και 11 χώροι στάθμευσης.

• Τέλος, σε έκταση 6 στρεμμάτων στο Παλαιομπάφι προβλέπεται η δημιουργία ενός χώρου με θέμα τον σιδηρόδρομο.

Τα διατηρητέα. Βασικό ζητούμενο, βέβαια, είναι η τύχη των διατηρητέων κτιρίων που κάποτε συνιστούσαν δύο ενότητες, με κεντρική αυτή του ανακτόρου. Το ανάκτορο και τα γειτονικά του μαγειρεία προβλέπεται να μετατραπούν σε μουσείο, χωρίς να δίνονται περισσότερες διευκρινίσεις.

Πηγή: www.kathimerini.gr 27.05.2015 
Περισσότερα στο: Σχέδιο-πρόταση για το Τατόι 

Σχετική ανάρτηση: Το Τατόι μεταμορφώνεται σε Μητροπολιτικό Πάρκο

1 σχόλιο:

  1. Ολοκληρώθηκε την Κυριακή (με μάλλον περιορισμένη συμμετοχή) η δημόσια διαβούλευση για το μέλλον του κτήματος Τατοΐου. Οι περισσότερες παρατηρήσεις στο σχέδιο της κοινής υπουργικής απόφασης αφορούσαν τις προτεινόμενες χρήσεις των διατηρητέων κτιρίων, το ενδεχόμενο προσθηκών σε κτίρια στον ιστορικό πυρήνα, τη σχέση του κτήματος με τον εθνικό δρυμό της Πάρνηθας, ακόμα και την ονομασία του χώρου. Θα ακολουθήσει μια σύντομη περίοδος επεξεργασίας των προτάσεων και τροποποιήσεων, ώστε η κοινή υπουργική απόφαση να προωθηθεί προς υπογραφή μέχρι το τέλος του μήνα.
    Πηγή: kathimerini.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή