1 Μαΐου 2015

Ανοιχτός στην καταβολή επανορθώσεων στην Ελλάδα ο Γερμανός πρόεδρος

Θέμα ιστορικής εύθύνης της χώρας του έναντι της Ελλάδας εγείρει ο γερμανός πρόεδρος σύμφωνα με την Deutsche Welle. Χαρακτηρίζει ντροπιαστικό που για χρόνια δεν ήταν γνωστά τα ναζιστικά εγκλήματα πολέμου. "Είμαστε και απόγονοι των θυτών" αναφέρει.

«70 χρόνια από την απελευθέρωση της Γερμανίας από το εθνικοσοσιαλισμό οι Γερμανοί ζουν σε τόση ευμάρεια όσο ποτέ άλλοτε στο παρελθόν. Αυτό αποτελεί και υποχρέωση για ιδιαίτερη δράση», δήλωσε ο γερμανός πρόεδρος Γιόαχιμ Γκάουκ στο αυριανό φύλλο της Süddeutsche Zeitung κάνοντας ειδική αναφορά στους μετανάστες. «Εάν η Ευρώπη θέλει να βάλει τέλος στους μαζικούς θανάτους θα πρέπει να λάβει ουσιαστικά μέτρα», τόνισε

Ειδική αναφορά έκανε και στην Ελλάδα αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο επανορθώσεων για τα ναζιστικά εγκλήματα πολέμου στη χώρα. «Δεν είμαστε μόνο πολίτες του σήμερα, αλλά και απόγονοι αυτών που στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο άφησαν πίσω τους ένα μονοπάτι καταστροφής στην Ευρώπη – μεταξύ άλλων και στην Ελλάδα, όπου για πολλά χρόνια τα ναζιστικά εγκλήματα ήταν ελάχιστα γνωστά, κάτι το ντροπιαστικό», υπογράμμισε ο Γιόαχιμ Γκάουκ «Είναι σωστό για μια χώρα που έχει επίγνωση της ιστορίας της, όπως η δική μας, να διερευνά ποιες δυνατότητας υπάρχουν για να δοθούν επανορθώσεις".

Βέβαια ο Γκάουκ έσπευσε να προσθέσει ότι ως πρόεδρος της δημοκρατίας αντιπροσωπεύει την ίδια νομική θέση με αυτήν της γερμανικής κυβέρνησης, η οποία απορρίπτει κάθε σχετικό αίτημα, αλλά παρακολουθεί με ενδιαφέρον τη συζήτηση με διάφορα επιχειρήματα για το πως θα μπορούσε να ικανοποιηθεί «η ανάγκη πολλών Ελλήνων για κάποια μορφή επανορθώσεων». Επ’ αυτού εξέφρασε την ευχή να εμφανίζεται η ελληνική κυβέρνηση με πιο δεσμευτικές θέσεις από ότι το κάνει μέχρι τώρα.

Πηγή: Deutsche Welle
http://dw.de/p/1FIuj


yle="text-align: center;">

1 σχόλιο:

  1. Διαφορετικά ερμηνεύει τις δηλώσεις του Προέδρου της Γερμανίας, σχετικά με τις γερμανικές αποζημιώσεις, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος μιλώντας στην Ενωση Ξενων Ανταποκριτών στο Βερολίνο στις 5 Μαϊου είπε: «Ο Πρόεδρος Γιοάχιμ Γκάουκ δεν μίλησε για αποζημιώσεις. Πρόκειται για παρεξήγηση. Μίλησε για την ανάγκη να γνωρίζουμε τι συνέβη στο παρελθόν. Και για αυτό αναλαμβάνουμε σχετικές πρωτοβουλίες». Πηγή: kathimerini.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή