21 Ιανουαρίου 2016

Απειλεί η «Βιομηχανία 4.0» εκατομμύρια εργαζόμενους;

Μονάδες παραγωγής επικοινωνούν μεταξύ τους και συνθέτουν «έξυπνα εργοστάσια». Η απασχόληση ωστόσο βρίσκεται σε σημείο καμπής. Οι προβλέψεις που παρουσιάζονται στο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός είναι δυσοίωνες, αναφέρει η Deutsche Welle.

«Βρισκόμαστε ενώπιον μιας τεχνολογικής επανάστασης που θα αλλάξει ριζικά τον τρόπο που εργαζόμαστε, ζούμε και επικοινωνούμε», δηλώνει ο Κλάους Σβάμπ, οργανωτής του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, που ξεκίνησε ήδη στο Νταβός της Ελβετίας. Ο λόγος για την λεγόμενη «Βιομηχανία 4.0», την τέταρτη βιομηχανική επανάσταση, όπου η παραγωγή γίνεται πλήρως αυτοματοποιημένα από μηχανήματα που επικοινωνούν μεταξύ τους μέσω δικτύων.

Όμως ακόμα και νεοφιλελεύθεροι οικονομολόγοι προειδοποιούν για μαζική απώλεια θέσεων εργασίας. Η «Βιομηχανία 4.0» θα έχει επιπτώσεις στην απασχόληση, δείχνει δημοσκόπηση μεταξύ μάνατζερ 15 χωρών, σύμφωνα με την οποία μέσα στα επόμενα 5 χρόνια θα χαθούν έως και 7 εκατομμύρια θέσεις εργασίας. Η δημοσκόπηση που περιγράφει με μελανά χρώματα το μέλλον της απασχόλησης στη νέα βιομηχανική εποχή θα παρουσιαστεί στο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός.

Και στο παρελθόν όμως κάθε τεχνολογική επανάσταση συνοδευόταν από ανησυχίες για μαζική ανεργία. Ο Έντσο Βέμπερ από το Ινστιτούτο Ερευνών για την Απασχόληση και το Επάγγελμα (IAB) δηλώνει σχετικά: «Είναι δικαιολογημένη η ανησυχία. Το παρελθόν δείχνει ότι τεχνολογικά άλματα έχουν ως αποτέλεσμα τόσο μεγάλες προόδους όσο και μεγάλα ρίσκα. Όμως οι προειδοποιήσεις ότι δεν θα έχουμε δουλειά σπέρνουν απλά πανικό».

Οι περισσότεροι ειδικοί πάντως συμφωνούν ότι η «Βιομηχανία 4.0» θα οδηγήσει σε απώλεια θέσεων εργασίας σε άτομα χωρίς ή με περιορισμένη εξειδίκευση. Από την άλλη πλευρά όμως θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι κάθε νέα τεχνολογική περίοδος συνοδεύεται από νέες επενδύσεις, παραγωγή νέων προϊόντων και ίσως και δημιουργία νέων αγορών.

Πηγή: Deutsche Welle
http://dw.com/p/1Hftr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου