31 Ιανουαρίου 2016

Τι απασχολεί τη “Γενιά του Selfie”;


Σύμφωνα με μια μελέτη του γερμανικού Bravo, η δίαιτα, τα selfies και η σεξουαλικότητα είναι πολύ σημαντικά για τους εφήβους σήμερα.

Κυρίως τα κορίτσια ασχολούνται κατά την εφηβεία έντονα με την εξωτερική τους εμφάνιση. Μόλις κάθε δεύτερο κορίτσι δήλωσε ευχαριστημένο με το σώμα του, ενώ μια στις τέσσερις δωδεκάχρονες έχει ήδη δοκιμάσει να κάνει δίαιτα. Αυτό συμβαίνει επειδή πολλοί αντιλαμβάνονται τον εαυτό τους σε συνάρτηση με το βάρος τους: Το 78% πιστεύει πως υπάρχει άρρηκτη σχέση μεταξύ του πόσο λεπτός και του πόσο αγαπητός είναι κάνεις.

Η καλή τους εικόνα και η αναγνώρισή από τους άλλους είναι εξαιρετικά σημαντικά πράγματα για τους εφήβους. Για το σκοπό αυτό χρησιμοποιούν το Facebook, το Instagram και αλλά κοινωνικά δίκτυα – πιο πολύ τα κορίτσια – Για να ανεβάζουν ταχύτατα selfies και εξίσου γρήγορα να απαντούν με σχόλια άλλοι χρήστες.

Σχεδόν μια στις δύο δωδεκάχρονες και ένας στους δύο δεκατριάχρονους δημοσιεύουν τακτικά selfies. Ορισμένοι αψηφούν μάλιστα τα ταμπού: Ένας/μια στους δέκα έχει ήδη δημοσιεύσει γυμνές ή ερωτικές φωτογραφίες του, προτού να κλείσει τα 15 του χρόνια.

Δυστυχώς όμως πολλοί υποτιμούν την πιθανότητα να τους βγει σε κακό αυτό που κάνουν, καθώς το εμπιστευτικό γίνεται γρήγορα γνωστό σε όλους: 23% των κοριτσιών και 16% των αγοριών δήλωσαν ότι έχουν πέσει θύματα του mobbing (λεκτική παρενόχληση από τους πολλούς στους λίγους, χωρίς σοβαρό λόγο) εξαιτίας των φωτογραφιών που έχουν δημοσιεύσει. Πρόσφατα καταδικάστηκε ένας 13χρονος στο Βερολίνο σε πληρωμή αποζημίωσης, επειδή διαμοίρασε προσωπικές φωτογραφίες της φίλης του.

Για την έρευνα Dr Sommer 2016 ερωτήθηκαν 2492 κορίτσια και αγόρια μεταξύ 11 και 17 ετών στο διαδίκτυο.

Πηγή, ελληνογερμανικό κείμενο:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου