29 Ιανουαρίου 2016

Το χωριό και η συνθήκη Σένγκεν

Πριν γίνει συνθήκη, το Σένγκεν ήταν ένα μικρό άγνωστο χωριό οινοπαραγωγών στα νοτιοανατολικά του Λουξεμβούργου, στα σύνορα με τη Γερμανία και τη Γαλλία. 

Έχει πληθυσμό 4.200 περίπου κατοίκους
και έκταση μόλις 31,42 τετραγωνικά χιλιόμετρα.

Εκτός από καλό κρασί το Σένγκεν έχει ένα κάστρο που χρονολογείται από το 1390 αλλά ξαναχτίστηκε το 19ο αιώνα και λειτουργεί ως μουσείο και συνεδριακό κέντρο.

Το Σέγκεν φιλοξενεί, επίσης, και το Ευρωπαϊκό Μουσείο. Εκεί, ως γνωστόν, υπεγράφη η ομώνυμη Συνθήκη που έβαλε τις βάσεις για τη δημιουργία στην ΕΕ ενός ενιαίου "χώρου χωρίς εσωτερικά σύνορα, μέσα στον οποίον εξασφαλίζεται η ελεύθερη κυκλοφορία προσώπων, εμπορευμάτων, υπηρεσιών και κεφαλαίων". 

Το περίφημο έγγραφο, η συνθήκη του Σένγκεν, υπεγράφη στις 14 Ιουνίου του 1985, στο πλοίο «Princess Marie-Astrid» που ήταν αγκυροβολημένο στον προβλήτα του ποταμού Μοζέλα στο σημείο όπου συναντιούνται τρεις χώρες, η Γαλλία, η Γερμανία και το Λουξεμβούργο, με σκοπό να εξαλειφθούν οι εσωτερικοί συνοριακοί έλεγχοι στα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 


Εις ανάμνηση της περίφημης συνθήκης στο χωριουδάκι υπάρχει ένα μικρό λίθινο μνημείο που γράφει στις τρεις γλώσσες «Ευρώπη χωρίς σύνορα». 

Πηγές: Στοιχεία από www.cnn.gr και www.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου