24 Ιανουαρίου 2016

Kim Dotcom, έργα και ημέρες του ιδρυτή του Megaupload

Την έκδοση στις Ηνωμένες Πολιτείες του Γερμανού «αρχιπειρατή» και δημιουργού της ιστορικής πλατφόρμας διανομής αρχείων «Megaupload» Κιμ Σμιτς, γνωστού ως Κιμ Ντοτ Kομ (Kim Dotcom), αποφάσισε πρόσφατα δικαστήριο της Νέας Ζηλανδίας. Μετά τη δίκη, που διήρκεσε εννέα εβδομάδες, ο δικαστής Νέβιν Ντόσον εκτίμησε πως υπάρχουν «συντριπτικές» σε βάρος του αποδείξεις.

Η απόφαση έρχεται σχεδόν τέσσερα χρόνια μετά την έφοδο της αστυνομίας στην βίλα του Κιμ Ντοτ Κομ, δυτικά του Όκλαντ, κατ' εντολήν του FBI. Τότε, τον Ιανουάριο του 2012, όπως είχε ανακοινώσει η νεοζηλανδική αστυνομία, ο εκκεντρικός Γερμανός προσπάθησε να καθυστερήσει τους αστυνομικούς ενεργοποιώντας μια σειρά από ηλεκτρονικές κλειδαριές στο τεράστιο σπίτι του, που είχε την επιγραφή «Έπαυλη Dotcom». Τελικά συνελήφθη στο θωρακισμένο δωμάτιο όπου είχε κρυφτεί, κρατώντας μάλιστα μια καραμπίνα. Η αστυνομία είχε κατασχέσει, εκτός των άλλων και μια Rolls Royce, μια ροζ κάντιλακ, μια Mercedes και άλλα πολυτελή αυτοκίνητα, τα οποία έγραφαν στις πινακίδες λέξεις όπως «Χάκερ», «Θεός», «Μαφία» και «Μαστουρωμένος». Είχαν συληφθεί επίσης τρία ακόμη άτομα που φέρονται ως συνεργοί του.

Αλλά ποιός ήταν ο Κιμ Σμιτς, που είχε κατορθώσει να πλασάρει τον εαυτό του με το πολλά υποσχόμενο όνομα Dot Com;


Ο Κιμ Σμιτς (σύμφωνα με παλιότερο δημοσίευμα στο news.in.gr) γεννήθηκε στο Κίελο της Γερμανίας το 1974 και από μικρός είχε φανερώσει την κλίση του στους υπολογιστές. Όχι πάντα διά της νομίμου οδού. Όπως αναφέρει η ισπανική εφημερίδα El Pais, ένα από τα πρώτα nicknames που χρησιμοποίησε ως χάκερ ήταν το Kimble, από τον Δρ Ρίτσαντ Κιμπλ της ταινίας Ο φυγάς με πρωταγωνιστή τον Χάρισον Φορντ.

Σύμφωνα με όσα αναφέρουv αρκετά μέσα ενημέρωσης, ήδη από την ηλικία των 15 ετών είχε καταφέρει να ελέγχει 12 τηλεφωνικές γραμμές, παράνομα φυσικά, χωρίς οι γονείς του να καταλάβουν το παραμικρό. Στα 19 του είχε «χακέψει» τους υπολογιστές του Πενταγώνου, ενώ ο ίδιος υποστήριζε ότι είχε πετύχει το ίδιο και με τα συστήματα της NASA. Στην ηλικία των 20 ετών είχε ήδη συλληφθεί και καταδικαστεί για «ηλεκτρονική κατασκοπεία».

Περίπου την ίδια εποχή ίδρυσε μια διαδικτυακή επιχείρηση ασφάλειας με το όνομα DataProtect. Μέχρι το τέλος της δεκαετίας του 1990 κατάφερνε να κερδίζει ποσά με επενδύσεις σε επιχειρήσεις τεχνολογίας, αλλά και από την πώληση του πλειοψηφικού του πακέτου στην DataProtect.

Ο ίδιος έγινε ιδιαίτερα γνωστός το 2001 χάρη σε μια απάτη που τον «φιλοδώρησε» με ποινή φυλάκισης 20 μηνών. Ήταν εκείνη τη χρονιά που ανακοίνωσε ότι θα επενδύσει 50 εκατομμύρια δολάρια στην letsbuyit.com, μια διαδικτυακή επιχείρηση αγοραπωλησιών, η οποία ήταν έτοιμη να χρεοκοπήσει. Προηγουμένως είχε αγοράσει μετοχές της επιχείρησης συνολικής αξίας 375.000 δολαρίων. Όπως ήταν αναμενόμενο, η πολυαναμενόμενη «σωτηρία» της επιχείρησης από τον ίδιο, εκτόξευσε στα ύψη τις μετοχές της, αλλά και τα δικά του κέρδη...

Κατά καιρούς έκανε και διάφορες εκκεντρικές εμφανίσεις που τον κρατούσαν στην επικαιρότητα. Δύο φίλοι του έχασαν τη ζωή τους την 11η Σεπτεμβρίου 2001 και ο ίδιος πρόσφερε αμοιβή 10 εκατ. δολαρίων σε όποιον δώσει πληροφορίες για τον Οσάμα μπιν Λάντεν.


Κάποια στιγμή εμφανίστηκε με ένα μοντέλο από το Playboy σε ακτές της Καραϊβικής, δηλώνοντας ερωτευμένος. Συχνά-πυκνά φωτογραφιζόταν (δίπλα) σε σκάφη ή ιδιωτικά τζετ και στη συνέχεια ανέβαζε τις φωτογραφίες στο προσωπικό του blog (Kimble.org), ώστε όλοι να πιστεύουν ότι είναι πλούσιος. Κάποια στιγμή εμφανίστηκε και σε σκάφος στο λιμάνι του Μόντε Κάρλο για να παρακολουθήσει τη Fórmula 1.


Το 2005, έχοντας πλέον αποκτήσει και φινλανδικό διαβατήριο μετακομίζει στο Χονγκ Κονγκ, όπου ιδρύει την αυτοκρατορία του Megaupload. Σύμφωνα με την αμερικανική δικαιοσύνη η ζημιά που προκάλεσε από παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων αγγίζει τα 500 εκατ. δολάρια.


Στη συνέχεια ήλθε η ενοικίαση της πολυτελέστατης έπαυλης στη Νέα Ζηλανδία (φωτογραφία επάνω) όπου είχε στήσει το αρχηγείο του. Ο ίδιος δεν έβγαινε συχνά από το σπίτι, ενώ τα Μέσα Ενημέρωσης της Νέας Ζηλανδίας μετέδιδαν ότι δεν ήταν εύκολο να κάνουν έφοδο στο σπίτι, αφού ο Σμιτς είχε εγκαταστήσει δεκάδες περίπλοκα συστήματα ασφαλείας.

Πάντως, το τελευταίο πριν τη σύλληψή του διάστημα, σύμφωνα με όσα ανέφερε τότε η El Pais, ο Kim Dotcom γνωρίζοντας ότι τα πράγματα δεν πηγαίνουν καλά είχε επιχειρήσει να πείσει διάσημους Αμερικανούς καλλιτέχνες, όπως η Alicia Keys, να συμμετάσχουν σε διαφημιστική εκστρατεία για το Megaupload, υποσχόμενος ότι θα τους παραχωρούσε μεγάλο ποσοστό των κερδών του.

Η αντίστροφη μέτρηση είχε αρχίσει.


Τώρα πλέον, το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης και το FBI τον κατηγορούν ότι διοργάνωσε ηλεκτρονική πειρατεία μεγάλης κλίμακας χάρη στο Megaupload. Ο Κιμ Ντότκομ και τρία πρώην στελέχη του Megaupload –ο Φιν Μπατάτο, ο Ματίας Όρτμαν και ο Μπραμ βαν ντερ Κολκ– κατηγορούνται ότι στέρησαν περισσότερα από 500 εκατομμύρια δολάρια από τους κατόχους πνευματικών δικαιωμάτων και ότι είχαν καθαρά έσοδα άνω των 175 εκατομμυρίων δολαρίων από συνδρομές και διαφημίσεις.

Η πρόσφατη απόφαση του δικαστηρίου για έκδοση του Κιμ Σμιτς στις Ηνωμένες Πολιτείες ισχύει και για τους υπόλοιπους τρεις κατηγορουμένους. Η υπουργός Δικαιοσύνης της Νέας Ζηλανδίας, Έιμι Άνταμς, που θα πρέπει να δώσει την έγκρισή της σε κάθε αίτημα έκδοσης, δήλωσε ότι θα περιμένει να δει αν ο ενδιαφερόμενος θα ασκήσει έφεση στην απόφαση. «Αν αυτό δεν γίνει, θα πρέπει να εκτιμήσω την αποφασιστικότητα του δικαστηρίου και τις συστάσεις του υπουργείου Δικαιοσύνης", δήλωσε. "Καθώς η απόφαση αυτή είναι εφέσιμη, δεν θα ήταν σωστό να κάνω περισσότερα σχόλια». Σε περίπτωση έκδοσής του στις Ηνωμένες Πολιτείες κινδυνεύει, αν και εφόσον καταδικαστεί, με ποινή κάθειρξης τουλάχιστον 20 ετών.

Πηγές: Στοιχεία από news.in.gr και www.lifo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου