23 Ιανουαρίου 2016

Ελάχιστα τα κέρδη του Πρωθυπουργού από τη συμμετοχή του στο Νταβός

Μια πρώτη αποτίμηση με βάση τρία άρθρα (στα: naftemporiki.gr, tovima.gr και ethnos.gr) που συγκλίνουν στις εξείς διαπιστώσεις:
Σε όλες τις επαφές και τις συζητήσεις του κ. Τσίπρα, το μοτίβο των συνομιλητών του ήταν "Εφαρμόστε τη συμφωνία που υπογράψατε, προχωρήστε τις μεταρρυθμίσεις για να να φανούμε και εμείς συνεπείς, να τελειώσει η αξιολόγηση και να συζητήσουμε για το χρέος". Η ατάκα του κ.Σόϊμπλε "είναι η εφαρμογή ανόητε" συνοψίζει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τις προθέσεις των ευρωπαίων. Από την άλλη ο κ. Τσίπρας δεν είχε συγκεκριμένα και ποσοτικοποιημένα αιτήματα να καταθέσει πλην τις επιθυμίας του να ολοκληρωθεί σύντομα η αξιολόγηση.

'Οσον αφορά το προσφυγικό, ενα κομβικής σημασίας θέμα για την ΕΕ, ο πρωθυπουργός βρέθηκε αντιμέτωπος με ένα μπαράζ πιέσεων αλλά και τον κίνδυνο να σφραγιστούν τα βόρεια σύνορα της χώρας μας, κάτι που θα έθετε ουσιαστικά την Ελλάδα εκτός της Σένγκεν, σε περίπτωση που οι άλλες πολιτικές της ΕΕ αποτύχουν. 

Ορισμένα αποσπάσματα από τα τρία άρθρα στη συνέχεια: 

Ελάχιστα τα κέρδη από τη συμμετοχή του Πρωθυπουργού στο Νταβός (από το naftemporiki.gr, άρθρο του Δημ. Χατζηνικόλα). 
Ελάχιστα είναι τα οφέλη της κυβέρνησης από τη συμμετοχή του Πρωθυπουργού στο διήμερο οικονομικό φόρουμ του Νταβός, τόσο στον κρίσιμο τομέα οικοδόμησης συμμαχιών
που θα βοηθήσουν στη δύσκολη συνέχεια που έρχεται, όσο και στην επίγνωση των προθέσεων εταίρων και δανειστών για κομβικά σημεία της αξιολόγησης. Κι αυτό διότι ο κ. Τσίπρας βρισκόταν εξ αρχής αντιμέτωπος με τρεις κομβικής σημασίας δυσκολίες: 
Το ταξίδι του ήταν πρόωρο καθώς οι θεσμοί εξετάζουν ακόμη τις προτάσεις της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό και δεν πρόκειται να τοποθετηθούν παρά μόνο όταν επιστρέψουν στην Αθήνα οι επικεφαλής των θεσμών και έχουν μια πλήρη εικόνα την οποία και θα διαβουλευτούν με τις πολιτικές τους ηγεσίες. Συνεπώς ο κ. Τσίπρας δεν είχε συγκεκριμένα και ποσοτικοποιημένα αιτήματα να καταθέσει πλην τις επιθυμίας του να ολοκληρωθεί σύντομα η αξιολόγηση, όπως και έκανε. 
Το προσφυγικό το οποίο για την Ε.Ε. είναι κομβικής σημασίας θέμα αυτήν την εποχή, κάτι που διαπίστωσε ιδίοις όμμασι ο πρωθυπουργός στο Νταβός. Με την Ελλάδα να βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα ακόμη μπαράζ πιέσεων και φυσικά με τον κίνδυνο να σφραγιστούν τα βόρεια σύνορά της και να μετατραπεί σε αποθήκη ψυχών, η δυνατότητα ελιγμών της Αθήνας στο θέμα της αξιολόγησης ήταν εκ των πραγμάτων περιορισμένη...
Πηγή: www.naftemporiki.gr

Ο κ. Τσίπρας και το μάθημα του Νταβός (από Το Βήμα, κύριο άρθρο). 
Η επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Νταβός, το άντρο του διεθνούς καπιταλισμού για να θυμηθούμε τις παλιότερες κατηγορίες του Σύριζα, δεν ήταν τόσο ανέφελη, όπως θέλουν να την παρουσιάζουν κυβερνητικά στελέχη. Σε όλες τις επαφές και τις συζητήσεις του κ. Τσίπρα, το μοτίβο των συνομιλητών του ήταν πανομοιότυπο. Εφαρμόστε τη συμφωνία που υπογράψατε, προχωρήστε τις μεταρρυθμίσεις για να να φανούμε και εμείς συνεπείς, να τελειώσει η αξιολόγηση και να συζητήσουμε για το χρέος. 
Η χαρακτηριστική ατάκα του κ.Σόϊμπλε «είναι η εφαρμογή ανόητε» συνοψίζει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τις προθέσεις των ευρωπαίων. Μπορεί ο κ.Τσίπρας να μην την εξέλαβε ως προσωπική αιχμή, όπως τόνιζαν στελέχη του Μαξίμου, αποφεύγοντας να απαντήσει, αλλά το μήνυμα ήταν κάτι παραπάνω από σαφές. Εξίσου σαφής ήταν και η επιμονή όλων των συνομιλητών του, συμπεριλαμβανομένων και των Αμερικανών, ότι το ΔΝΤ αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα του κουαρτέτου των δανειστών... 
Πηγή: www.tovima.gr

Το κόστος των καθυστερήσεων (
από το Έθνος / Γνώμη). 
Αντιφατικά είναι τα μηνύματα που έρχονται από το Νταβός. Κάποια ανησυχητικά αλλά και κάποια ευνοϊκά. Ο,τι περίπου αναμενόταν πως θα συνέβαινε. Ολα όμως οδηγούν στο ίδιο συμπέρασμα: «Εχετε πολύ καθυστερήσει, τελειώστε με τα προαπαιτούμενα και τις μεταρρυθμίσεις, ξεμπερδέψτε και με την αξιολόγηση για να φτάσετε στην αναδιάρθρωση του χρέους».
Υποτίθεται ότι με αυτόν τον σχεδιασμό ξεκίνησε η δεύτερη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ τον περασμένο Σεπτέμβριο. Αλλά οι προθέσεις δεν συμπορεύονται πάντα με τις πράξεις. Κι ενώ το χρονοδιάγραμμα προέβλεπε την αξιολόγηση τον περασμένο Νοέμβριο, ήδη κλείνει ο πρώτος μήνας του 2016 και είναι άγνωστο αν και πότε θα γίνει επιτέλους το βήμα που θεωρητικά τουλάχιστον θα σηματοδοτήσει το ξεκίνημα για την έξοδο από την κρίση. Εκούσια ή ακούσια η κυβέρνηση δείχνει να έχει παγιδευτεί στην τακτική της καθυστέρησης...
Πηγή: www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου