21 Ιανουαρίου 2016

Aντιπαράθεση Σόιμπλε-Τσίπρα στο Νταβός

Σόιμπλε: Είναι η εφαρμογή ανόητοι!

H υλοποίηση των συμφωνιών και η συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, έγιναν αφορμή για ελληνο-γερμανική αντιπαράθεση στο Νταβός της Ελβετίας, σε πάνελ όπου συμμετείχαν εκτός από τον έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και οι πρωθυπουργοί της Γαλλίας και Ολανδίας, Βάλς και Ρούτε. 

«Η ελληνική κυβέρνηση συμμορφώθηκε με τις απαιτήσεις των εταίρων για συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα», σημείωσε ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας

«Στο θέμα του Ταμείου είναι γνωστό ότι δεν είχαμε όλοι την ίδια άποψη στην Ευρώπη για τον ρόλο και τη σημασία της συμβολής του στα ευρωπαϊκά πράγματα... Πιστεύαμε ότι η Ευρώπη μπορεί να τα κάνει καλά τα πράγματα και μόνη της. Εντούτοις στην τελευταία διαπραγμάτευση κάποιες χώρες ζήτησαν τη συμμετοχή του Ταμείου και εμείς αυτό το αποδεχτήκαμε, προκειμένου να υπάρξει συμφωνία. Τώρα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να εφαρμόσουμε αυτή την συμφωνία» υπογράμμισε ο Αλ. Τσίπρας.

«Πρέπει να βοηθήσουμε κάθε χώρα που δεν μπορεί να λύσει τα προβλήματα μόνη της, σημείωσε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Στην Ευρώπη χρειάζεται αλληλεγγύη αλλά έχουμε συνθήκες και κανόνες που δεν τηρούνται. Οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται», ξεκαθάρισε ο κ. Σόιμπλε, o οποίος χαμογελώντας είπε: «It's implementation stupids» (Είναι η εφαρμογή ανόητοι)!. 

Παράλληλα ο γερμανός υπουργός Οικονομικών πρόσθεσε ότι το γερμανικό και άλλα κοινοβούλια συμφώνησαν για την χορήγηση βοήθειας στην Ελλάδα με τον όρο ότι το ΔΝΤ θα παραμείνει στο πρόγραμμα, καθώς τα ευρωπαϊκά όργανα δεν θεωρούνται «αρκετά ισχυρά ώστε να εφαρμόσουν αυτά που έχουν αποφασίσει».

Μάλιστα ο Σόιμπλε ανέφερε χαρακτηριστικά, ότι αν ζητούσες από την Μπούντεσνταγκ (το ομοσπονδιακό κοινοβούλιο της Γερμανίας) να αλλάξει αυτή την συμφωνία, θα ήταν «σαν να μπαίνεις με ένα αναμμένο κερί σε ένα δωμάτιο γεμάτο δυναμίτη».

Παίρνοντας τον λόγο, ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε: «Δεν είμαι ούτε εγώ οπαδός της άποψης ότι πρέπει κανείς να επιχειρεί να ανάψει ένα κερί μέσα σε ένα δωμάτιο με δυναμίτες. Όμως, δεν είμαι και της άποψης ότι πρέπει εξαιτίας αυτού του λόγου να βρίσκεται διαρκώς στο σκοτάδι. Η καλύτερη λύση είναι να απομακρύνει από το δωμάτιο τους δυναμίτες και μετά να ανάψει το κερί». 

Πηγές: Στοιχεία από www.ethnos.gr και www.tovima.gr

2 σχόλια:

  1. Και μια άποψη του Δημ Παπακωνσταντίνου στο capital.gr: Η προσβλητική ατάκα του Γερμανού ΥΠΟΙΚ κ. Σόιμπλε "είναι η εφαρμογή, ηλίθιε", σε παράφραση του γνωστού συνθήματος που χρησιμοποίησε ο Bill Clinton "the economy, stupid", το οποίο είχε εμπνευστεί ο James Carville, επικεφαλής της καμπάνιας του τότε κυβερνήτη του Άρκανσο, είναι προφανές ότι αφορούσε τον Αλέξη Τσίπρα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Και η επίσημη άποψη: «Μπορώ να σας καθησυχάσω ότι δεν επρόκειτο επουδενί για προσβολή» δήλωσε η αναπληρώτρια εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Φριντερίκε Φον Τισενχάουζεν, αναφερόμενη στη φράση "It's the implementation, stupid!" ("Είναι η εφαρμογή, ανόητε!") που χρησιμοποίησε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε κατά τη χθεσινή συζήτηση. Η ίδια εξήγησε ότι η φράση χρησιμοποιήθηκε προκειμένου να καταστεί σαφές ότι στην Ευρώπη υπάρχει μεγάλη ανάγκη να εφαρμόζονται οι συμφωνίες -και στον οικονομικό και στον πολιτικό τομέα. Πηγή: kathimerini.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή