23 Ιανουαρίου 2016

FT: «Αποθήκη προσφύγων» ετοιμάζεται να κάνει η ΕΕ την Ελλάδα

των Duncan Robinson και Peter Spiegel / FT.COM
από το euro2day.gr (απόσπασμα)


«Τοίχος» στα βόρεια σύνορα με την ΠΓΔΜ έχουν στα σκαριά οι ευρωπαίοι για να ανακόψουν τις ροές. Η επιστολή της Σλοβενίας και η διαφαινόμενη στήριξη από Κομισιόν και Γερμανία. Τα αποτυχημένα σχέδια και η de facto έξωση από την Σένγκεν. 

Οι ευρωπαίοι ηγέτες εξετάζουν ένα δραστικό σχέδιο για να σταματήσουν τη ροή προσφύγων μπλοκάροντας το πέρασμα στην ΠΓΔΜ, αυξάνοντας τις ανησυχίες στην Αθήνα ότι δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες θα εγκλωβιστούν στην Ελλάδα.

Η Κομισιόν και το Βερολίνο είναι έτοιμοι να στηρίξουν την πρόταση να βοηθηθεί η ΠΓΔΜ, μια χώρα που δεν ανήκει στην ΕΕ, η οποία στην πράξη απομονώνει την Ελλάδα, χώρα μέλος της ΕΕ, που είναι οικονομικά αδύναμη και ήδη κατακλυσμένη από μετανάστες.

Η κίνηση να «φραχτεί» (ringfence) η Ελλάδα έρχεται καθώς οι φόβοι πληθαίνουν στην ΕΕ ότι η συμφωνία για να πείσουν την Τουρκία να μπλοκάρει τη ροή μεταναστών που έρχονται στην Ευρώπη με αντάλλαγμα 3 δισ. ευρώ βοήθειας απέτυχε να περιορίσει τη ροή μεταναστών.

Η νέα πολιτική θα μεταφέρει την πρώτη γραμμή της ΕΕ από τις τουρκικές ακτές και το Αιγαίο στα βόρεια σύνορα της Ελλάδας. Ο Αλέξης Τσίπρας, που φοβόταν μια τέτοια κίνηση έχει προειδοποιήσει ότι η χώρα του θα μπορούσε να γίνει «μαύρο κουτί» για τους πρόσφυγες.

Το πλάνο συζητήθηκε την Τετάρτη από πρέσβεις στην ΕΕ μετά την αποστολή επιστολής από τον Σλοβένο πρωθυπουργό Miroslav Cerar προς τους εταίρους όπου γίνεται έκκληση για «άμεση βοήθεια» στην ΠΓΔΜ «ώστε να αποφευχθεί συγκεκριμένοι παράνομοι μετανάστες να περάσουν τα ελληνοσκοπιανά σύνορα».

«Ολες οι χώρες της ΕΕ πρέπει να προσφέρουν τη μέγιστη βοήθεια στις αρχές της ΠΓΔΜ για να ελέγξουν τα συγκεκριμένα σύνορα με απόσπαση αστυνομικών, παροχή εξοπλισμού και άλλα κατάλληλα μέτρα», έγγραψε.

Η Κομισιόν έστειλε ομάδα αξιωματικών στην περιοχή αυτή την εβδομάδα για να εκτιμήσει τι προσωπικό και εξοπλισμό θα χρειάζονταν η ΠΓΔΜ για να ενισχύσει τον έλεγχο στα σύνορα με την Ελλάδα.

Ο Mujtaba Rahman, αναλυτής στο Eurasia Group δήλωσε: «Η πίεση είναι να χτιστεί τοίχος ώστε να μείνουν οι πρόσφυγες στην Ελλάδα, καθώς οι άλλες πολιτικές της ΕΕ αποτυγχάνουν. Με αυτή την κίνηση οι Ευρωπαίοι ουσιαστικά οδηγούν την Ελλάδα εκτός της Σένγκεν».

Το σχέδιο της Σλοβενίας πιστεύεται ότι έχει στη στήριξη του Βερολίνου, ενώ άνθρωποι που ενημερώθηκαν για τις συζητήσεις λένε ότι ο Ντ. Τουσκ, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, επίσης εξετάζει την ιδέα.

Πηγή: 
www.euro2day.gr

1 σχόλιο:

  1. «Πολλές χώρες επηρεάζονται μόνο ως χώρες τράνζιτ. Για παράδειγμα για την Ελλάδα, η κατάσταση ήταν άνετη (!). Γι’ αυτό δεν εκπλήσσομαι που δεν έχουμε καταφέρει να βρούμε ευρωπαϊκή λύση» δήλωσε χθες ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών Σεμπάστιαν Κουρτς στη Frankfurter Allgemeine. «Μόνο όταν αυτές οι χώρες πληγούν πραγματικά, γιατί θα έχουν γίνει χώρες προορισμού, θα έχουν συμφέρον σε κοινή ευρωπαϊκή συμφωνία», συμπλήρωσε ο Αυστριακός υπουργός, προαναγγέλλοντας ουσιαστικά το κλείσιμο των βόρειων συνόρων της Ελλάδας. Πηγή:kathimerini.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή