22 Ιανουαρίου 2016

Προσφυγικό πρόβλημα: Η Τουρκία ζητά μεγαλύτερη χρηματοδότηση

Η ΕΕ θα πρέπει, κατά την άποψή της Τουρκίας, να λογαριάζει με περισσότερα κόστη από τα τρία δισ. που της έχει υποσχεθεί έως τώρα.

“Δε ζητιανεύουμε χρήματά από την ΕΕ, όμως αν υπάρχει ειλικρινής πρόθεση να μοιραστούν τα βάρη, τότε θα πρέπει να καθίσουμε όλοι σε ένα τραπέζι και να συζητήσουμε τις λεπτομέριες” , είπε ο πρωθυπουργός Ahmet Davutoğlu.

“Δεν εξάγουμε εμείς την κρίση. Άλλοι εξήγαγαν την κρίση στην Τουρκία. Πλέον έχει γίνει μια ευρωπαϊκή κρίση. Έχουμε 2,5 εκ. πρόσφυγες από την Συρία, 300 χιλ. επιπλέον από το Ιράκ. Η Τουρκία έχει δαπανήσει σχεδόν 9 εκ. ευρώ για το προσφυγικό. Κανείς δε μπορεί να περιμένει από την Τουρκία να αναλάβει ολόκληρη την ευθύνη.”

Πηγή & ελληνογερμανικό κείμενο:
http://ellinogermaniko.com/2016/01/22/fluechtlinge-tuerkei-stellt-eu-hoeheren-finanzbedarf-in-aussicht/

1 σχόλιο:

  1. Μετά τις επαφές του, χθες, στο Βερολίνο, ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου δήλωσε ότι τα 3 δισ. ευρώ που έχει υποσχεθεί η Ε.Ε. στην Αγκυρα, προκειμένου να υλοποιήσει έργα για τους πρόσφυγες, «ίσως να μην επαρκέσουν». Σύμφωνος για την ανάγκη να αυξηθεί η χρηματοδότηση προς τις χώρες πρώτης υποδοχής των προσφύγων εμφανίστηκε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε συνέντευξη που παραχώρησε στο γερμανικό περιοδικό Spiegel από το Νταβός. Ο Νταβούτογλου προσέθεσε ότι οι επερχόμενες ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις στη Συρία αποτελούν κλειδί για την ανάσχεση των προσφυγικών ροών. Πηγή: kathimerini.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή