28 Ιανουαρίου 2016

Τελεσίγραφο της ΕΕ στην Ελλάδα για Σένγκεν

Τρίμηνη προθεσμία έδωσε στην Ελλάδα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να υιοθετήσει μια σειρά από μέτρα προκειμένου να ελέγξει πιο αποτελεσματικά τα σύνορά της και να αποτρέψει την «έξωσή» της από τη συνθήκη του Σένγκεν, που θα έχει τη μορφή της επιβολής συνοριακών ελέγχων για διάστημα που μπορεί να φτάσει έως και τα δύο χρόνια. 

Πίσω από το ευρωπαϊκό τελεσίγραφο δεν κρύβεται μόνο το βαρύ κλίμα που επικρατεί στις περισσότερες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες έναντι της Αθήνας λόγω των καθυστερήσεων που έχει επιδείξει στην οργάνωση και λειτουργία των κέντρων υποδοχής (hotspots). Βασικό ρόλο έπαιξαν τα πορίσματα έκθεσης ειδικών εμπειρογνωμόνων των κρατών-μελών και εκπροσώπων της Κομισιόν, που επισκέφθηκαν αιφνιδιαστικά στις 10-13 Νοεμβρίου για επιτόπιους ελέγχους σταθμούς στα ελληνοτουρκικά χερσαία σύνορα, τη Χίο και τη Σάμο.

Η έκθεση παρουσιάστηκε χθες στο Κολέγιο των Επιτρόπων και διαπιστώνει «σοβαρές ελλείψεις» και «σοβαρές υποχρεώσεις που παραμένουν παραμελημένες» σε ό,τι αφορά τη διενέργεια ελέγχων στα εξωτερικά της σύνορα, ενώ εκτιμά ότι δεν ακολουθείται η προβλεπόμενη διαδικασία καταγραφής και ταυτοποίησης, με αποτέλεσμα να υπάρχει αυξημένος κίνδυνος ασφάλειας για τα υπόλοιπα κράτη μέλη της Ε.Ε.

Αν η Ελλάδα μέσα στο διάστημα των τριών μηνών δεν καταφέρει να συμμορφωθεί με τις υποδείξεις της Κομισιόν, τότε οι Βρυξέλλες μπορούν να ενεργοποιήσουν το άρθρο 26 του Κώδικα Συνόρων Σένγκεν, που προβλέπει την επαναφορά των συνοριακών ελέγχων στο σύνολο ή σε συγκεκριμένα τμήματα των εσωτερικών συνόρων της Ε.Ε. Η λήψη μιας τέτοιας απόφασης από το Συμβούλιο είναι δυνατή με ειδική πλειοψηφία.

Την περίοδο αυτή έχουν αποφασιστεί προσωρινοί συνοριακοί έλεγχοι σε μια σειρά από κράτη-μέλη, όπως Γερμανία και Αυστρία. Αυτό που θα αλλάξει με το άρθρο 26 είναι ότι θα τους επεκτείνει μέχρι και δύο χρόνια, αλλά υπάρχει η δυνατότητα να επιβληθούν και συνοριακοί έλεγχοι ακόμα και στην Ελλάδα.

Ως ένδειξη συμμόρφωσης οι ελληνικές αρχές θα πρέπει πριν από τη Σύνοδο Κορυφής στις 17-18 Φεβρουαρίου να έχουν ολοκληρώσει τη δημιουργία και λειτουργία και των πέντε hotspots που έχει αναλάβει η Αθήνα να φέρει εις πέρας από το 2015, καθώς το θέμα θα τεθεί σε επίπεδο αρχηγών κρατών-μελών.

Πηγή: www.kathimerini.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου