23 Ιανουαρίου 2016

Σύντομες Ειδήσεις της Ημέρας 23.1.2016

Οι αγρότες απειλούν με επ’ αόριστον κλείσιμο των δρόμων. Απολύτως αποφασισμένοι να συνεχίσουν και να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους, κλείνοντας ακόμη και επ’ αόριστον τους δρόμους, εμφανίζονται οι αγρότες ζητώντας να αρχίσει «ο διάλογος από μηδενική βάση». Περισσότερα από 10.000 τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα έχουν παραταχθεί στο εθνικό οδικό δίκτυο της χώρας. 

Γεροβασίλη προς αγρότες: Αν δεν περάσουν οι προτάσεις μας κινδυνεύουν οι κύριες συντάξεις.«Εάν δεν παλέψουμε σκληρά μπορεί να επικρατήσει η άποψη του ΔΝΤ» και να υπάρξει μείωση συντάξεων, τόνισε στο MEGA η κυβερνητική εκπρόσωπος, θέτοντας ουσιαστικά το δίλημμα της διαπραγμάτευσης, κι ενώ αγρότες και άλλοι επαγγελματικοί κλάδοι κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους εναντίον του σχεδίου Κατρούγκαλου.

Συμφωνία ΕΛΠΕ με το Ιράν. Η Ελλάδα θα είναι από τις πρώτες χώρες που θα προμηθευτούν πετρέλαιο από το Ιράν μετά την άρση των κυρώσεων. Τα ΕΛΠΕ και η ιρανική κρατική εταιρεία NIOC κατέληξαν χθες σε συμφωνία αγοράς αργού, με την οποία καλύπτεται το 25% των αναγκών της ελληνικής εταιρείας. 

S&P: Αναβάθμιση της Ελλάδας σε B-. Την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας, από CCC+ σε B- με σταθερή προοπτική, ανακοίνωσε το βράδυ της Παρασκευής ο αμερικανικός οίκος Standard and Poor’s.

Νέα δέσμευση της Αγκυρας για το προσφυγικό. Τη δέσμευση του Αχμέτ Νταβούτογλου πως η κυβέρνησή του «θα πράξει ό,τι είναι αναγκαίο» για τη μείωση του αριθμού των προσφύγων που φτάνουν σε χώρες-μέλη της Ε.Ε. εξασφάλισε η Αγκελα Μέρκελ, κατά τη χθεσινή διάσκεψη Γερμανίας-Τουρκίας, στο Βερολίνο. 

FT: «Αποθήκη προσφύγων» ετοιμάζεται να κάνει η ΕΕ την Ελλάδα. «Τοίχος» στα βόρεια σύνορα με την ΠΓΔΜ έχουν στα σκαριά οι ευρωπαίοι για να ανακόψουν τις προσφυγικές ροές. Η επιστολή της Σλοβενίας και η διαφαινόμενη στήριξη από Κομισιόν και Γερμανία.

Κουρτς: Ναι στον περιορισμό των προσφύγων. Ο Αυστριακός ΥΠΕΞ προανήγγειλε το κλείσιμο των βορείων συνόρων της Ελλάδας, το οποίο οργανώνεται και με βοήθεια της χώρας του. 

ΗΠΑ: Επέμβαση με χερσαίες δυνάμεις για την ανακατάληψη της Μοσούλης. Ο διεθνής συνασπισμός υπό την ηγεσία των ΗΠΑ ο οποίος μάχεται εναντίον της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) πρέπει να ανακαταλάβει τη Μοσούλη και τη Ράκα και θα αναπτύξει χερσαίες δυνάμεις στο πλαίσιο των επιχειρήσεών του για να το επιτύχει, δήλωσε χθες Παρασκευή ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Άστον Κάρτερ.

Ισπανία: Χέρι συνεργασίας του Podemos προς Σοσιαλιστές. «Οι ψηφοφόροι του PSOE και του Podemos δεν θα μας το συγχωρήσουν αν ο Πάμπλο κι εγώ δεν συμφωνήσουμε», δήλωσε χθες ο επικεφαλής των Ισπανών Σοσιαλιστών (PSOE) Πέδρο Σάντσες, φέρνοντας ένα βήμα πιο κοντά την κυβερνητική αλλαγή. Επίσης o Σάντσες 
δήλωσε ότι θα εργαστεί για τη δημιουργία «κυβέρνησης των προοδευτικών δυνάμεων». «Το κόμμα μου κι εγώ επιθυμούμε ομόφωνα να τελειώσει η εποχή Ραχόι» είπε. 

Αρνήθηκε τον σχηματισμό κυβέρνησης ο Ραχόι, βαθαίνει η ισπανική κρίση. Μετά τη συνάντηση που είχε με τον βασιλιά Φελιπε, ο συντηρητικός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι απέρριψε το ενδεχόμενο να αναλάβει τον σχηματισμό κυβέρνησης, με την τετάρτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης να παραμένει σε πολιτικό τέλμα μετά τις ατελέσφορες εκλογές του Δεκεμβρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου