31 Ιανουαρίου 2016

Mahatma Gandhi, ο πατέρας της ινδικής ανεξαρτησίας

Ο Mohandas Karamchand Gandhi, γνωστότερος ως Mahatma Gandhi, έγινε γνωστός για τον αγώνα του υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την ειρηνική επανάσταση ενάντια στους Άγγλους αποικιοκράτες. Το όνομα του έχει γίνει σήμερα συνώνυμο της ελευθερίας.

Ο Gandhi γεννήθηκε στις 2 Οκτωβρίου 1869 στο Porbandar της Ινδίας. Καταγόταν από μια εύπορη οικογένεια, η οποία ανήκε στην ανώτερη κοινωνική και πολιτική τάξη. Το 1888 ξεκίνησε τις σπουδές του στο Λονδίνο. Επειδή η ζωή εκεί θεωρούταν υπερβολικά κοσμική και επομένως κατακριτέα, ο Gandhi αποκλείστηκε από την κάστα του.


Κατά την παραμονή του στην Αγγλία, ο Gandhi ασχολήθηκε έντονα με πολλές θρησκείες. Η ινδουιστική πίστη έπαιζε όλο και μεγαλύτερο ρόλο στη ζωή του, όμως αναγνώριζε και τις άλλες θρησκείες. Η επί του Όρους ομιλία της Καινής Διαθήκης ήταν σημαντική για τη διαμόρφωση της ιδέας της ειρηνικής επανάστασης.

Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του, ο Gandhi επέστρεψε στην Ινδία. Μόνο ένα μέρος της κάστας του τον δέχθηκε πίσω, καθώς επισήμως ήταν ακόμη αποκλεισμένος. Ένας πλούσιος έμπορος και φίλος του αδερφού του, του πρόσφερε μια θέση νομικού συμβούλου στην εταιρεία του στη Νότιο Αφρική και ο Gandhi δέχθηκε αμέσως.

Στη Νότιο Αφρική εφάρμοσε για πρώτη φορά την τακτική της ειρηνικής επανάστασης, οργανώνοντας τους ντόπιους Ινδούς εναντίων των αυστηρών νόμων του Apartheid. Λίγα χρόνια αργότερα, επέστρεψε ξανά στην πατρίδα του και συνέχισε τον αγώνα κατά της βρετανικής ηγεμονίας.

Ο Gandhi έκανε περιοδείες σε ολόκληρη τη χώρα, κινητοποιώντας τον κόσμο να εναντιωθεί στις αγγλικές εισαγωγές, παρασκευάζοντας ο ίδιος τα δικά του υλικά. Εκεί μετέτρεψε σε σύμβολο της ινδικής ανεξαρτησίας την ανέμη, η οποία μέχρι και σήμερα κοσμεί την ινδική σημαία.

Στην “εκστρατεία της ανέμης”, η οποία συγκέντρωσε τα μάτια όλου του κόσμου, κατόρθωσε να οδηγήσει τον ινδικό λαό σε μια ειρηνική επανάσταση. Κατά τη διάρκειά της, ο Gandhi δε χρησιμοποίησε ποτέ τη θέση του. Εξαιτίας αυτής της αυστηρής, ανιδιοτελούς στάσης του απέναντι στη ζωή και του αγώνα του εναντίων των θρησκευτικών συγκρούσεων, ο λαός τον αποκαλεί μέχρι και σήμερα μια “μεγάλη ψυχή” ή “Mahatma“.

Ο Gandhi συνέχισε να αγωνίζεται για την ανεξαρτησία της χώρας του με την περιβόητη “πορεία του άλατος”: Μαζί με τους αυξανόμενους οπαδούς του, έτρεξαν μια απόσταση διακοσίων χιλιομέτρων μέχρι τη θάλασσα. Με αυτό τον τρόπο αντιδρούσε στον έλεγχο του αλατιού και τους υψηλούς φόρους από τους Βρετανούς. Οι φτωχοί άνθρωποι δεν είχαν τη δυνατότητα να αγοράσουν αλάτι, ένα ιδιαίτερα σημαντικό αγαθό σε μια τόσο ζεστή χώρα.

Οι Άγγλοι είχαν τοποθετήσει μπροστά στα ορυχεία του αλατιού στρατιώτες , οι οποίοι χτύπησαν όλους τους διαδηλωτές με τα γκλομπ τους. Παρόλα αυτά κανένας δεν τους πρόβαλε αντίσταση και αυτό έκανε την παγκόσμια κοινή γνώμη να στραφεί εναντίων των Βρετανών. Πως μπορούσαν να αντιμετωπίσουν έναν εχθρό, ο οποίος δε χρησιμοποιούσε βία, αλλά ήταν τόσο αποφασιστικός;

Το 1947 ο Gandhi πέτυχε το στόχο του. Οι Άγγλοι, αποδυναμωμένοι από το δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, αποχώρησαν πλέον οριστικά και η Ινδία έγινε ανεξάρτητη.


Αμέσως μετά την ανεξαρτητοποίηση η Ινδία περιέπεσε σε μια κατάσταση που θύμιζε εμφύλιο πόλεμο. Ινδουιστές, μουσουλμάνοι και σιχ πάλευαν μεταξύ τους και ο Gandhi εναντιώθηκε σε όλους. Στις 30 Ιανουαρίου του 1948 στο Δελχί, ένας φανατικός ινδουιστής τον πυροβόλησε. Από το κρεβάτι και στις τελευταίες στιγμές της ζωής του, ο Gandhi τον συγχωρεί. Το σώμα του αποτεφρώθηκε και οι στάχτες του έπεσαν μέσα στον Γάγγη, τον ιερό ποταμό των Ινδών.


Πηγή & ελληνογερμανικό κείμενο:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου