28 Φεβρουαρίου 2016

Το πιο ασυνηθιστο σπίτι στην Αττική;

Η γεωμετρια και το υγρό στοιχείο είναι οι πρωταγωνιστές της γοητευτικά ασυνήθιστης κατοικίας στο Πικέρμι Αττικής. 

Ο αρχιτέκτονας, Παύλος Χατζηαγγελίδης, αποδίδει στον ιδιοκτήτη του οικοπέδου τα εύσημα για το γεγονός ότι συμμετείχε με τον τρόπο του σε ένα τόσο τολμηρό αποτέλεσμα. «Ο δυναμικός σχεδιασμός προέκυψε ως αποτέλεσμα της ιδιαίτερα δυναμικής προσωπικότητας του ιδιοκτήτη», λέει στην «Καθημερινή». «Θέλαμε, συνεπώς, να σχεδιάσουμε μια κατοικία η οποία θα συμβάδιζε με την καθημερινότητά του και την αγάπη του για το υγρό στοιχείο και τα γιοτ. Ετσι προέκυψαν οι έντονες γραμμικές φόρμες και τα επικλινή κελύφη, στα οποία οι χρήστες της κατοικίας δέχονται ερεθίσματα παρόμοια με αυτά ενός πολυτελούς γιοτ».

Η αίσθηση της αμεσότητας με το υγρό στοιχείο επιτεύχθηκε με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους: κατ’ αρχάς, με την κατασκευή τριών συγκοινωνούντων στοιχείων νερού μπροστά και εκατέρωθεν του ισόγειου, ενώ, ως συνέχεια της εμπρόσθιας λίμνης, έρχεται η πισινά κολύμβησης. Η αρχιτεκτονική του κτιρίου δημιουργεί πλαίσια τα οποία περιβάλλουν τις χρήσεις της κατοικίας, τόσο στον ισόγειο όροφο διημέρευσης όσο και στον πρώτο όροφο, όπου και αναπτύσσονται τα υπνοδωμάτια. Το κέλυφος της κατοικίας φαίνεται να ακουμπά πολύ μαλακά στο έδαφος, ενώ στις «λίμνες» καλλιεργείται επιδέξια μια ψευδαίσθηση αιώρησης. Η υπερύψωση του εμπρόσθιου τμήματος της κατοικίας ενισχύει αυτή την αίσθηση ότι το κτίριο ανασηκώνεται από το νερό...


info:
Η μονοκατοικία, συνολικής επιφάνειας 1.000 τ.μ., βρίσκεται εντός οικοπέδου επιφάνειας επτά στρεμμάτων. Αποτέλεσε επίσημη ελληνική συμμετοχή στα ευρωπαϊκά βραβεία mies van der rohe για το 2015, όπως και στα διεθνή βραβεία αρχιτεκτονικής piraneski awards 2015. Επίσης, διακρίθηκε ως ένα από τα είκοσι πιο δημοφιλή έργα για τη χρονιά 2013 από τη μεγαλύτερη διεθνή αρχιτεκτονική εφημερίδα Archdaily.

Πηγή: 
www.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου