20 Φεβρουαρίου 2016

Η άθληση βοηθάει στην πάλη ενάντια στον καρκίνο

Οι άνθρωποι που πάσχουν από καρκίνο θα έπρεπε αμέσως μετά τη διάγνωση να ξεκινήσουν τον αθλητισμό. Μία μελέτη έδειξε πως η έντονη κίνηση μπορεί να επιβραδύνει την πρόοδο του καρκίνου.
(credit: Josiah Mackenzie, flickr)

Η διάγνωση καρκίνου φέρνει τα πάνω κάτω στη ζωή κάθε φορέα. Η καθημερινότητα είναι σαφώς πιο περιορισμένη, κανείς είναι κουρασμένος και αδύναμος ή φοβισμένος. Όμως οι ειδικοί είναι πεπεισμένοι, πώς αυτά τα προβλήματα μπορούν να αντιμετωπιστούν με κίνηση και αθλητισμό.

Μόλις πρόσφατα μία μελέτη σε ποντίκια επιβεβαίωσε, πως η κίνηση βοηθά το σώμα να αντιμετωπίσει τα καρκινικά κύτταρα. Όταν τα ζώα έτρεχαν σε τακτά διαστήματα στην ειδική ρόδα για ποντίκια, οι καρκίνοι τους μειώνονταν περίπου στο μισό μέγεθος σε σχέση με τα ζώα που δεν έτρεχαν. Κατά μέσο όρο τα ποντίκια έτρεχαν 4 χιλιόμετρα την ημέρα. Ναι μεν αυτό δεν είχε ως επί το πλείστον επίδραση στο βάρος τους, ωστόσο οι αναλύσεις έδειξαν πώς ορισμένα γονίδια, τα οποία είναι σημαντικά για το ανοσοποιητικό σύστημα και τις φλεγμονές, ήταν πιο ενεργά.

Κατά την έντονη κίνηση απελευθερώνεται και αδρεναλίνη, η οποία κινητοποιεί τα αντικαρκινικά ανοσοποιητικά κύτταρα και τα μεταφέρει μέσω του αίματος στον καρκίνο. Την ίδια ποσότητα φυσικών αντικαρκινικών κυττάρων πέτυχαν οι ερευνητές κάνοντας στα ποντίκια ενέσεις αδρεναλίνης. Απεναντίας δεν υπήρχε καμία μείωση στο μέγεθος του καρκίνου, όταν η δράση της αδρεναλίνης αναστελλόταν (τεχνητά), παρά την όποια κίνηση.

Αυτά ανέφεραν Δανοί ερευνητές σε ένα επιστημονικό περιοδικό και Γερμανοί ερευνητές πιστεύουν πως η επίδραση στους ανθρώπους είναι παρόμοια. “Αυτά τα αποτελέσματα είναι ένα σημαντικό βήμα μπροστά για το επιστημονικό πεδίο”, Wilhelm Bloch του αθλητικού πανεπιστημίου της Κολωνίας, ο οποίος δεν συμμετείχε στην έρευνα. Απέδειξαν την άμεση σχέση μεταξύ αθλητισμού και αντικαρκινικής δραστηριότητας.



Πηγή (ελληνογερμανικό κείμενο)






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου