24 Φεβρουαρίου 2016

Ποινική δίωξη κατά Σταύρου Ψυχάρη. Τι απαντά ο ΔΟΛ

Για το αδίκημα της ηθικής αυτουργίας σε απιστία διώκεται ο εκδότης κ. Σταύρος Ψυχάρης, σχετικά με δάνειο που είχε λάβει από ιδιωτική τράπεζα προκειμένου να αγοράσει μετοχές του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη (ΔΟΛ). Η χρηματοδότηση χορηγήθηκε νόμιμα, έχει εξασφαλίσεις και εξυπηρετείται κανονικά, απαντά ο ΔΟΛ. 

Η δίωξη κατά του εκδότη ασκήθηκε μετά τη διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας από τους οικονομικούς εισαγγελείς ( Παν. Αθανασίου και Γαληνός Μπρης).

Για την ίδια υπόθεση βασικά διώκονται στελέχη της τράπεζας Alpha Bank για τη χορήγηση του εν λόγω δανείου ύψους 57 εκ. ευρώ που κρίθηκε ότι δόθηκε χωρίς επαρκείς εξασφαλίσεις.

Από την πλευρά των οικονομικών εισαγγελέων, αρχειοθετήθηκε το σκέλος της έρευνας που αφορούσε εταιρικά δάνεια που έλαβε κατά καιρούς ο ΔΟΛ από πιστωτικά ιδρύματα (Εθνική, Alpha Bank, (κυρίως) και μικρά ποςά από την Τράπεζα Πειραιώς). Για τα δάνεια αυτά έγινε ενδελεχής έρευνα και δεν προέκυψαν επισφάλειες καθώς στο σύνολό τους εξυπηρετούνται.

Την έρευνα για τα δάνεια του ΔΟΛ αλλά και για το προσωπικό δάνειο του κ. Ψυχάρη διενήργησε ο οικονομικός εισαγγελέας Γαληνός Μπρης. Η δίωξη που ασκήθηκε από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών όπου και διαβιβάστηκε ο σχετικός φάκελος.

Πηγή: www.kathimerini.gr

Η Ανακοίνωση του ΔΟΛ για την άσκηση ποινικής δίωξης από την Εισαγγελία Αθηνών 

«Η πλειστάκις προαναγγελθείσα δίωξη για τα δήθεν «θαλασσοδάνεια των ΜΜΕ» ασκήθηκε χθες. Δεν αφορά όμως τις δανειοδοτήσεις του ΔΟΛ, ή των θυγατρικών του, σημαντικών σε αριθμό και ακόμη σημαντικότερου ύψους. Κρίθηκε ότι το σύνολο των δανείων αυτών έχουν χορηγηθεί νομίμως, είναι επαρκώς εξασφαλισμένα και εξυπηρετούνται κανονικά. Αφορά ουσιαστικώς μία και μόνον ενδιάμεση δανειοδότηση, του μετόχου και όχι της εταιρείας, που τίθεται πλέον υπό αναλυτική δικαστική διερεύνηση. Η χρηματοδότηση αυτή – απολύτως διαφανής όπως και οι άλλες - χρησίμευσε στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας, στην εξαγορά των μετοχών της μειοψηφίας και στην έξοδο του ΔΟΛ από το Χρηματιστήριο. Και είναι αυτή που επέτρεψε την αναδιάρθρωση του συνολικού δανεισμού του Οργανισμού, την ενίσχυσή του εν καιρώ κρίσεως αλλά και τη βελτίωση της θέσεως των τραπεζών. Και η χρηματοδότηση αυτή χορηγήθηκε νομίμως, έχει τις ίδιες εξασφαλίσεις με τα λοιπά δάνεια του Οργανισμού και εξυπηρετείται κανονικά κατά τους όρους των συμβάσεων.

Γιατί η δανειοδότηση αυτή διαφέρει από τις άλλες, γιατί μία τράπεζα κρίθηκε ότι ενήργησε διαφορετικά από ότι οι άλλες δύο, γιατί ένα δάνειο που είναι εξασφαλισμένο και εξυπηρετείται όπως και τα υπόλοιπα τυγχάνει διαφορετικής μεταχειρίσεως, αποτελεί μυστήριο που ασφαλώς θα λύσει η περαιτέρω δικαστική έρευνα, στην οποία – εννοείται – προσβλέπουμε με εμπιστοσύνη. Όμως δεν μπορούμε να αγνοήσουμε τα σημεία των καιρών - την συστηματική ποινικοποίηση των πιστώσεων και την επιθετική πολιτική ρητορεία ορισμένων κατά των ΜΜΕ – που διαμορφώνουν το όζον πολιτικό περιβάλλον στο οποίο η χώρα κινείται. Αντιλαμβανόμεθα καλύτερα από όλους τη σκοπιμότητα που το περιβάλλον αυτό υπηρετεί. Ξέρουμε επίσης ότι είναι προσωρινό».


Πηγή: www.tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου