28 Φεβρουαρίου 2016

Γκι Φερχόφσταντ: Σημάδι «αποσύνθεσης» Ε.Ε. η στάση της Αυστρίας

«Είναι άλλο ένα σημάδι μιας Ενωσης σε αποσύνθεση» απαντά ο 62χρονος πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου και νυν επικεφαλής της Συμμαχίας Φιλελευθέρων και Δημοκρατών, Γκι Φερχόφσταντ, σε ερώτηση της «Κ» για τη συνάντηση της Βιέννης την περασμένη εβδομάδα, όπου η Αυστρία και εννιά χώρες των Βαλκανίων –χωρίς την παρουσία της Ελλάδας– αποφάσισαν ουσιαστικά να εγκλωβίσουν έναν τεράστιο αριθμό προσφύγων και μεταναστών στην ελληνική επικράτεια.
«Eχουμε πλέον παντού εφαρμογή εθνικών πολιτικών. Δείτε τι έγινε στη Σουηδία – έκλεισαν τη γέφυρα Ορεσουντ, που συνδέει τη χώρα με τη Δανία. Ζητούσαν να γίνει αυτή η γέφυρα από τη δεκαετία του ’30 και τώρα την κλείνουν!».

Ο Φερχόφσταντ είναι θιασώτης της σύστασης ευρωπαϊκής συνοριοφυλακής και ακτοφυλακής. «Εχει περάσει ένας χρόνος σχεδόν από την όξυνση της κρίσης και ακόμα περιμένουμε να δημιουργηθεί αυτό το σώμα» λέει. Η ακτοφυλακή των ΗΠΑ, όπως αναφέρει, έχει δεκάδες χιλιάδες προσωπικό και προϋπολογισμό που φτάνει τα 30 δισ. ευρώ «κι εμείς δεν μπορούμε να στήσουμε έναν οργανισμό 2.000 ανθρώπων». Θα μπορούσε εύκολα να προωθηθεί κάτι τέτοιο, εκτιμά, με τη χρήση του άρθρου 78, παρ. 3 της Συνθήκης της Λισσαβώνας, που αναφέρεται σε «επείγουσα κατάσταση» και προκύπτει «λόγω αιφνίδιας εισροής υπηκόων τρίτων χωρών» και που επιτρέπει τη λήψη έκτακτων μέτρων.

Σημειώνει μάλιστα ότι η απόπειρα επιβολής ποσοστώσεων στο πλαίσιο του σχεδίου μετεγκατάστασης πριν τεθούν υπό έλεγχο τα σύνορα ήταν από τους βασικούς λόγους για το ναυάγιο της πανευρωπαϊκής προσέγγισης στο μεταναστευτικό: «Αρχίσαμε με το πιο δύσκολο μέρος. Οι ποσοστώσεις έπρεπε να έχουν αφεθεί τελευταίες». Ο Βέλγος πολιτικός, παράλληλα, θεωρεί αναγκαία την αναμόρφωση της προσέγγισης σε θέματα ασύλου. Οπως λέει, «το Δουβλίνο [ο κανονισμός με αυτήν την ονομασία] αποτελεί ουσιαστικά την αναίρεση ενός ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου, αφού αφήνει το πρόβλημα στη διαχείριση των χωρών πρώτης υποδοχής».

Σχετικά με την Τουρκία, χαρακτηρίζει φαντασίωση την ιδέα ότι μπορεί η διαχείριση του μεταναστευτικού να μεταβιβαστεί εκεί. Προτεραιότητα, για τον Φερχόφσταντ, έχει η αλλαγή του τρόπου παροχής οικονομικής βοήθειας στη γείτονα, ώστε να παρακάμπτεται η κυβέρνηση στην Αγκυρα και να χρηματοδοτούνται απευθείας οι προσφυγικοί καταυλισμοί. Σημειώνοντας ότι τα 3 δισ. ευρώ που έχουν δεσμευτεί να δώσουν τα κράτη-μέλη δεν έχουν ακόμα χορηγηθεί στο σύνολό τους, τάσσεται υπέρ της παροχής των πόρων από τον προϋπολογισμό της Ε.Ε., ώστε «από επτά δολάρια τον μήνα που έχουν στη διάθεσή τους οι μετανάστες επί του παρόντος, να έχουν 70 ή 80 δολάρια».

Πηγή: www.kathimerini.gr 28.02.2016
Ολόκληρη η συνέντευξη στο:
Γκι Φερχόφσταντ: Σημάδι «αποσύνθεσης» Ε.Ε. η στάση της Αυστρίας 


Σχετικές αναρτήσεις:
Φάιμαν: H Ελλάδα δρα σαν γραφείο ταξιδίων στο προσφυγικό
Η Ελλάδα αγανακτεί με την πολιτική ασύλου της Αυστρίας
Ένταση στις σχέσεις Αθήνας - Βιέννης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου