23 Φεβρουαρίου 2016

Google, ο νέος «εχθρός» της κυβέρνησης!

Αφηρημένα ...Σχόλια

Νέο "εχθρό" και νέα "θεωρία συνωμοσίας" υπεύθυνους για ότι κακό γίνεται σε αυτή τη χώρα στον τομέα της ενημερωσης, φαίνεται να ανακαλύψαν στο Μέγαρο Μαξίμου και τον ΣΥΡΙΖΑ. Πρόκειται, σύμφωνα με το left.gr που τα προβάλλει, για την γνωστή μηχανή αναζήτησης Google, η οποία, μέσα από έναν "αδιαφανή και άγνωστο αλγόριθμο", "χειραγωγεί την κοινή γνώμη" κατευθύνοντας αναγνώστες σε συγκεκριμένες ενημερωτικές ιστοσελίδες, διαμορφώνοντας έτσι κλίμα εχθρικό προς την κυβέρνηση. 

Παράλληλα, μετά τον έλεγχο της τηλεοπτικής αγοράς, η νέα "θεωρία συνωμοσίας" ίσως και προετοιμάζει το έδαφος για πιθανές κυβερνητικές παρεμβάσεις στο χώρο του διαδικτύου.

Συγκεκριμένα το left.gr σε δημοσίευμά του με τίτλο "Η Google μπορεί να ρίξει τον Τσίπρα"*, μεταξύ άλλων, αναφέρει:

Σε τεραστίων διαστάσεων πολιτικο-οικονομικό σκάνδαλο φαίνεται ότι είναι μπλεγμένη η Google στην Ελλάδα. Από τη φοροαποφυγή/φοροδιαφυγή μέχρι τη χειραγώγηση της κοινής γνώμης, τη διαμόρφωση κλίματος και την εφαρμογή μονοπωλιακών πρακτικών στον τομέα της ενημέρωσης, ο παγκόσμιος κολοσσός φέρεται να έχει συμμετάσχει σε παρασκηνιακές διαβουλεύσεις και παράτυπες συμφωνίες κυρίων παρεμβαίνοντας καταλυτικά στη λειτουργία μιας φαινομενικά αρρύθμιστης αγοράς.

Η δύναμη που αποκτούν τα sites που υπερπροβάλλονται από τη Google και η "ηχώ" των απόψεων που προωθούνται από τον αλγόριθμό της, χρησιμοποιούνται για την άσκηση πιέσεων στην κυβέρνηση, καθώς και για τη νομή της διαφημιστικής πίττας...

Η παρέμβαση της Google μέσω των googlenews.gr, της μηχανής αναζήτησης αλλά και των διαφημίσεών της, στο πεδίο των ειδήσεων είναι καταλυτική για τη βιωσιμότητα πολλών επιχειρήσεων στα media, καθώς στην αγορά της ηλεκτρονικής ενημέρωσης οι επισκέπτες είναι αυτοί που διασφαλίζουν τη ροή εσόδων, τόσο από την ίδια τη Google όσο και από άλλες πηγές.

Σε πολιτικό επίπεδο η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί είναι ακόμα σοβαρότερη, καθώς υπερπροβάλλονται sites με ταυτόσημες -σχεδόν- προσεγγίσεις σε θέματα επικαιρότητας, ενώ αποκλείονται άλλα με διαφορετικές οπτικές γωνίες. Με τον τρόπο αυτό υπερπροβάλλεται μια πτυχή της είδησης, αγνοούνται τεχνηέντως οι υπόλοιπες και χειραγωγείται η κοινή γνώμη.

Παράλληλα η ανακατεύθυνση τεράστιων πληθυσμιακών ομάδων μέσα από τις δομές της google σε επιλεγμένα και περιορισμένα sites δημιουργεί πρόβλημα αθέμιτου ανταγωνισμού για τους υπόλοιπους παίχτες, οι οποίοι δεν προβάλλονται αντιστοίχως από τη Google, λόγω του…. αλγόριθμου. 

Το left.gr δεν σταματά εκεί αλλά "αποκαλύπτει" τις προβαλλομένες από την Google ιστοσελίδες, από τις οποίες επιλέγει τα βασικά θέματα της ημέρας. Οι έξι αυτοί μεγάλοι ειδησεογραφικοί όμιλοι σύμφωνα πάντα με το left.gr, είναι:
  • Tanea.gr, tovima.gr, in.gr, του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη, συμφερόντων του Σταύρου Ψυχάρη.
  • Protothema.gr, συμφερόντων του Θέμου Αναστασιάδη. 
  • Kathimerini.gr, Skai.gr, ιδιοκτησίας της οικογένειας Αλαφούζου.
  • Capital.gr, των Αττικών Εκδόσεων, συμφερόντων του ομίλου Μπερλουσκόνι και του Θεοχάρη Φιλιππόπουλου. 
  • ethnos.gr, imerisia.gr, ιδιοκτησίας της Πήγασος Εκδοτικής, συμφερόντων της οικογένειας Μπόμπολα. 
  • news247.gr, του εκδότη Γιάννη Μάρη.
Πράγματι απουσιάζουν οι ιστοσελίδες (avgi.gr, left.gr) που υπερπροβάλλουν το κυβερνητικό έργο! 

Όπως πάμε και τα τελευταία ίχνη σοβαρότητας φαίνεται να χάνονται σιγά - σιγά...
Takis Ant / afirimeno.com
με πληροφορίες από: * https://left.gr/news/i-google-mporei-na-rixei-ton-tsipra

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου