20 Φεβρουαρίου 2016

Οι παραχωρήσεις της ΕΕ προς τη Μ. Βρετανία

Μετά από διαπραγματεύσεις 30 και πλέον ωρών, οι 28 ευρωπαίοι ηγέτες κατέληξαν χθες αργά το βράδυ στις Βρυξέλλες σε συμφωνία με τη Μ. Βρετανία, η οποία φαίνεται ότι ικανοποιεί και τις δύο πλευρές. Ωστόσο, το έργο του βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον, να πείσει τους συμπατριώτες του να υπερψηφίσουν τη συμφωνία και να παραμείνουν στην ΕΕ, δεν θα είναι καθόλου εύκολο.

Σχετικά με τις βασικές παραχωρήσεις προς τη Μ. Βρετανία, η Deutsche Welle σημειώνει τα εξής:

Αναφορικά με το περιεχόμενο, το κλειδί για την επίτευξη συμφωνίας ήταν η ικανοποίηση του αιτήματος του Λονδίνου για την αναστολή της χορήγησης κοινωνικών -κυρίως οικογενειακών επιδομάτων- στους ευρωπαίους εργαζόμενους στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η ρήτρα που απέσπασε ο κ. Κάμερον προβλέπει ότι η Μ. Βρετανία θα μπορεί για μία περίοδο 7 ετών να περιορίζει τη χορήγηση ορισμένων κοινωνικών επιδομάτων στους νεοαφιχθέντες ευρωπαίους εργαζόμενους. Επιπλέον θα μπορεί να προσαρμόζει το ύψος του επιδόματος τέκνων στο βιοτικό επίπεδο της χώρας που ζουν τα παιδιά του εργαζόμενου.

Στο άλλο αίτημα του κ. Κάμερον, που αφορούσε την οικονομική διακυβέρνηση, οι εταίροι του έδωσαν γραπτές διαβεβαιώσεις ότι οι αποφάσεις στην ευρωζώνη δεν θα θίγουν το βρετανικό χρηματοπιστωτικό σύστημα και ειδικότερα το city του Λονδίνου, ωστόσο οι Ευρωπαίοι διασφαλίζουν γραπτώς ότι το Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα έχει λόγο ούτε θα μπορεί να παρεμποδίσει την περαιτέρω ενοποίηση της ευρωζώνης.

Τέλος, ο βρετανός πρωθυπουργός εξασφάλισε και μια ενίσχυση του ρόλου των εθνικών κοινοβουλίων στις ευρωπαϊκές αποφάσεις. Τα εθνικά κοινοβούλιο θα μπορούν υπό προϋποθέσεις και εφόσον σχηματίζουν μια πολύ μεγάλη πλειοψηφία να αντιτίθεται σε μια νέα ευρωπαϊκή απόφαση και να ζητούν την τροποποίηση ή την απόσυρσή της.

Πηγή: Deutsche Welle
http://dw.com/p/1Hz4d






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου