20 Φεβρουαρίου 2016

Το «παράλληλο πρόγραμμα» από αριστερή σκοπιά

Η επιδίωξη της κυβέρνησης, με το λεγόμενο «παράλληλο πρόγραμμα», είναι να δημιουργήσει μια «αίσθηση» ανακούφισης που στην πραγματικότητα δεν είναι τίποτε άλλο παρά μια ψευδαίσθηση, μια κοροϊδία, ένας αντιπερισπασμός, ότι με τα συγκεκριμένα μέτρα, που αφορούν στον τομέα της Υγείας, υλοποιείται φιλολαϊκή πολιτική. Σε αυτή τη φράση μπορεί να συμπυκνωθεί η κριτική που άσκησε το ΚΚΕ στο νομοσχέδιο που απόψε εγκρίθηκε στη Βουλή με τη θετική ψήφο των δύο συγκυβερνώντων κομμάτων.

Σημείωνει, μεταξύ άλλων, ο Ριζοσπάστης σε Κύριο άρθρο με τον τίτλο «Παράλληλα» κολπάκια:

Ολη αυτή η συζήτηση, λοιπόν, θα μπορούσε να συμπυκνωθεί σε μία φράση για το «παράλληλο πρόγραμμα», του υπουργού Υγείας, Ανδ. Ξανθού. Είπε: «Η κοινωνία έχει ανάγκη μια αίσθηση ανακούφισης, γιατί είναι ζορισμένη και δυσφορεί απέναντι στα μέτρα λιτότητας που εμπεριέχονται στη συμφωνία με τους δανειστές». Κυνικό μεν, αλλά αληθινό. Η κυβέρνηση θέλει να δημιουργήσει μια «αίσθηση» ανακούφισης, που στην πραγματικότητα είναι μια ψευδαίσθηση, μια κοροϊδία, ένας αντιπερισπασμός ότι με τα συγκεκριμένα μέτρα, που αφορούν στον τομέα της Υγείας, υλοποιείται φιλολαϊκή πολιτική. Αυτή είναι η επιδίωξη της κυβέρνησης...

Και δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι το «παράλληλο πρόγραμμα» έρχεται να το ρίξει σαν στάχτη στα μάτια του λαού για να κρύψει το αντιλαϊκό περιεχόμενο της πολιτικής της... Μπορεί κάποια από τα μέτρα να απαντούν σε ορισμένα προβλήματα που υπάρχουν και οξύνονται εξαιτίας της κρίσης και της αντιλαϊκής πολιτικής των κυβερνήσεων, δεν συνιστούν όμως αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων...

Αυτό όμως που έχει σημασία να δούμε, είναι το πνεύμα που συνοδεύει το «παράλληλο πρόγραμμα», όπως το περιγράφει ο υφυπουργός Υγείας σε χτεσινή του συνέντευξη. Λέει λοιπόν: «Μπορούμε να χαράξουμε έναν διαφορετικό δρόμο, παρά το ασφυκτικό πλαίσιο της διαπραγμάτευσης». Αυτό είναι το πολιτικό «ζουμί» για την κυβέρνηση. Και αυτό είναι και το μεγαλύτερο ψέμα. Ισχυρίζονται, δηλαδή, ότι μπορεί να υλοποιηθεί μια πολιτική υπέρ του λαού και ταυτόχρονα υπέρ των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Την ίδια στιγμή που σχεδιάζουν από κοινού με τους εκπροσώπους ιμπεριαλιστικών μηχανισμών την αντιλαϊκή πολιτική για να ευνοηθεί το μεγάλο κεφάλαιο, εξαπατούν το λαό με φιλολαϊκά «παράλληλα» παραμύθια. Είναι μανούλες σ' αυτά τα κολπάκια. 

Μέρα με τη μέρα δυσκολεύονται όλο και περισσότερο να κρύψουν το πραγματικό τους πρόσωπο. Ενα πρόσωπο εχθρικό στο λαό και χαμογελαστό στο μεγάλο κεφάλαιο και τους μηχανισμούς του. 

Πηγή: www.rizospastis.gr

Δ. Κουτσούμπας (στη Βουλή): Επικοινωνιακό πυροτέχνημα το «παράλληλο πρόγραμμα» 

«Κάθε φορά που φέρνετε ένα νέο πακέτο αντιλαϊκών μέτρων, εμφανίζονται επικοινωνιακά πυροτεχνήματα για να παραπλανήσετε τον ελληνικό λαό. Αυτή τη φορά λέτε δήθεν για το Παράλληλο Πρόγραμμα, μιλάτε για δήθεν δύσκολες επιλογές που παίρνετε. Όμως 'άνθρακες ο θησαυρός'. Από τις ρυθμίσεις που φέρνετε, οι περισσότερες είναι γραφειοκρατικού τύπου και πολύ περισσότερο δεν είναι καν φιλολαϊκές αλλά υπέρ επιχειρηματικές» τόνισε χαρακτηριστικά ο γενικός γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας κατά τη συζήτηση του σχετικού νομοσχεδίου.

«Σε μια περίοδο που με την πολιτική σας επιδεινώνετε τις ζωές όλων, χρειάζεται θράσος να μιλάτε για ανακούφιση, αφού μέχρι και το 2018 δεν θα βρεθεί ούτε πεντάρα παραπάνω» ανέφερε. 

Ο κ. Κουτσούμπας μίλησε για «αντιλαϊκή περπατησιά της κυβέρνησης», σημειώνοντας ότι επέλεξε την τακτική «καρότο και μαστίγιο» για να περάσει την αντιλαϊκή πολιτική της... 

Πηγή: www.tovima.gr

Να σημειωθεί ότι με τη θετική ψήφο μόνο των δύο συγκυβερνώντων κομμάτων, εγκρίθηκε απόψε μετά από διήμερη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο που τιτλοφορείται «Μέτρα επιτάχυνσης του κυβερνητικού έργου», ένα νομοθέτημα που έγινε γνωστό ως το «παράλληλο πρόγραμμα» του ΣΥΡΙΖΑ. Νέα Δημοκρατία, Χρυσή Αυγή και Ενωση Κεντρώων το καταψήφισαν «επί της αρχής» (με την αξιωματική αντιπολίτευση να υπερψηφίζει, ωστόσο, διατάξεις του), ενώ «παρών» δήλωσαν το Κομμουνιστικό Κόμμα, η Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Ποτάμι.






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου