21 Φεβρουαρίου 2016

Προσφυγικές ροές προς το Καστελλόριζο

Πολλαπλάσιος αριθμός μεταναστών - προσφύγων από τους κατοίκους του νησιού φιλοξενείται τις τελευταίες μέρες στο Καστελλόριζο, γεγονός που προβληματίζει έντονα την τοπική κοινωνία, αφού οι διακινητές βρήκαν «πέρασμα» στο νησί.

Εκτιμάται ότι ο αριθμός των μεταναστών προσφύγων που βρίσκονται στο Καστελόριζο έφθασε τις τελευταίες μέρες τους 740, όταν το σύνολο των μονίμων κατοίκων δεν ξεπερνά τους 250 αυτή την εποχή.

Σε αυτή την αθέατη πλευρά των προσφυγικών ροών, τα τουρκικά παράλια είναι τόσο κοντά –απέχουν μόλις 2,2 χιλιόμετρα από το ακριτικό νησί– που κάποιοι πρόσφυγες επιχειρούν να διασχίσουν την απόσταση κολυμπώντας.

Τους τελευταίους πέντε μήνες πάνω από 6.000 πρόσφυγες έφτασαν στο νησί με τις περισσότερες αφίξεις (1.662) να έχουν καταγραφεί τον Νοέμβριο. Φαίνεται όμως ότι νέο ρεκόρ αφίξεων θα καταγραφεί τον Φεβρουάριο, κάτι που προκαλεί ανησυχία στους λιμενικούς. Αλλωστε, οι περιπολίες του ΝΑΤΟ δεν θα φτάνουν στο ακριτικό νησί.
.
Ο Λιμενικός Σταθμός δεν ξεπερνά τα δέκα άτομα προσωπικό, ενώ θα χρειαζόταν τουλάχιστον τα διπλάσια. Η διαδικασία της ταυτοποίησης συνήθως διαρκεί πάνω από δύο ημέρες. Δύο φορές την εβδομάδα υπάρχει ακτοπλοϊκή σύνδεση με τη Ρόδο και από εκεί οι πρόσφυγες μεταβαίνουν στον Πειραιά. Μέχρι την αναχώρησή τους κάποιοι κοιμούνται σε ενοικιαζόμενα δωμάτια. Συχνά όμως και αυτά δεν επαρκούν για να τους φιλοξενήσουν. Το τελευταίο διάστημα ο δήμος παραχώρησε την αίθουσα του Πολιτιστικού Συλλόγου για τη διανυκτέρευση των προσφύγων.

«Ενιωθα ότι δεν πρέπει να φύγω από το Καστελλόριζο τη στιγμή που φούντωνε το προσφυγικό. Δεν μπορούσα να δημιουργήσω κενό», λέει ο γιατρός Γιάννης Ράντος, η θητεία του οποίου σαν αγροτικού ολοκληρώθηκε τον περασμένο Νοέμβριο, έτσι ζήτησε παράταση. Στο Καστελλόριζο κάνει το αγροτικό του και ένας ακόμη γιατρός, ο συριακής καταγωγής Μπασάρ Μουσά, ο οποίος συχνά αναλαμβάνει και ρόλο διερμηνέα.

Εν τω μεταξύ απέναντι, στα τουρκικά παράλια, στην πόλη «Κας», έχουν συγκεντρωθεί εκατοντάδες πρόσφυγες, που καθημερινά στέλνονται στο νησί με τη βοήθεια των τουρκικών κυκλωμάτων. Λέγεται μάλιστα ότι έχουν συνταχθεί και λίστες αναμονής για να υπάρχει... τάξη στην όλη διαδικασία που ακολουθείται.

Πηγές: Στοιχεία από www.kathimerini.gr, www.protothema.gr






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου