21 Φεβρουαρίου 2016

Οταν η Αγκελα Μέρκελ πρότεινε Grexit

απόσπασμα άρθρου από την Καθημερινή 

"Ηταν Δευτέρα βράδυ, 6 Ιουλίου, στο Μέγαρο των Ηλυσίων στο Παρίσι. Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ παρέθετε δείπνο στη Γερμανίδα καγκελάριο, στον απόηχο του θριάμβου του «Οχι» στο δημοψήφισμα της προηγούμενης ημέρας στην Ελλάδα.
Η διαφορά με την οποία επικράτησε το «Οχι» –το ποσοστό, έναντι σε όλα τα προγνωστικά, είχε φτάσει το 61%– είχε δημιουργήσει στην Ευρώπη ένα κλίμα αποδοχής τετελεσμένων.

Σε πολλές πρωτεύουσες, συμπεριλαμβανομένης και της γερμανικής, η αίσθηση ήταν ότι δεν υπήρχε δρόμος επιστροφής: η Ελλάδα ήταν σε πορεία εξόδου από το κοινό νόμισμα. Το στίγμα είχε δώσει με μια αυθόρμητη δήλωσή του στην Bild o Ζίγκμαρ Γκάμπριελ. Ο Γερμανός αντικαγκελάριος, απογοητευμένος από την επιλογή των ψηφοφόρων και εξοργισμένος από τους ελιγμούς της Αθήνας, είχε πει ότι ο κ. Τσίπρας είχε «κάψει τις τελευταίες γέφυρες» για την εξεύρεση συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Ευρώπης (δεν θα ήταν η τελευταία φορά που θα άλλαζε γνώμη για το ελληνικό ζήτημα).

Στο δείπνο στο Παρίσι, παρουσία των δύο πιο στενών συμβούλων του κάθε ηγέτη σε ευρωπαϊκά και οικονομικά θέματα, η κ. Μέρκελ έριξε στο τραπέζι μια πρόταση που πάγωσε την ατμόσφαιρα. Ηταν αυτή που θα παρουσιαζόταν με ανατριχιαστική ωμότητα πέντε ημέρες αργότερα, στο Eurogroup της 11ης Ιουλίου, περί της προσωρινής εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. Η καγκελάριος ζήτησε τη γνώμη του Γάλλου προέδρου.

Με τους ανθρώπους του να προσπαθούν να συνέλθουν από το σοκ, ο Φρανσουά Ολάντ αντέδρασε δυναμικά. Απέρριψε ευθέως την πρόταση, τονίζοντας στην καγκελάριο ότι δεν θα έλυνε τα προβλήματα της Ελλάδας και ότι η έννοια της «προσωρινής» εξόδου ήταν πλασματική – η απόφαση για Grexit θα ήταν πολύ δύσκολο να αντιστραφεί.

Η κ. Μέρκελ δεν επέμεινε. Η συζήτηση επί του θέματος διήρκεσε μόνο λίγη ώρα και ύστερα οι δύο ηγέτες στράφηκαν σε άλλα ζητήματα της κοινής τους ατζέντας..." 

Στη συνέχεια ο αρθρογράφος, Γιάννης Παλαιολόγος, αναφέρεται τόσο στο ιστορικό του Grexit και της προκήρυξης του δημοψηφίσματος από τον κ. Τσίπρα, αλλά και την δημόσια στηριξη του "όχι" από τον Ελληνα πρωθυπουργό, προς μεγάλη έκπληξη των Ευρωπαίων, αλλά και στα γνωστά γεγονότα που ακολούθησαν μετά το δημοψήφισμα, μέχρι την επίτευξη τελικά της "συμφωνίας" για την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ, με ταπεινωτικούς για τη χώρα μας όρους...

Πηγή: 
www.kathimerini.gr 21.02.2016 
Ολοκληρο το άρθρο στο: Οταν η Αγκελα Μέρκελ πρότεινε Grexit






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου