27 Φεβρουαρίου 2016

Η Ελλάδα αγανακτεί με την πολιτική ασύλου της Αυστρίας

Η Αθήνα κάλεσε την πρέσβειρα της να επιστρέψει από τη Βιέννη ως ένδειξη διαμαρτυρίας. Μια ασυνήθιστη κίνηση μεταξύ ευρωπαίων εταίρων, η οποία ωστόσο δεν προκαλεί καμία έκπληξη.

(AP Photo/Giannis Papanikos)

Ο εκνευρισμός για τη σύσκεψη σχετικά με το προσφυγικό ήταν μεγάλος. η Αυστρία συνομίλησε με εννέα χώρες, ωστόσο η Ελλάδα δεν ήταν μία απ’ αυτές. Δεν πρόκειται όμως απλώς για μία διπλωματική προσβολή – διακυβεύεται η ενότητα της ευρωπαϊκής ένωσης. Η Αυστρία επιτρέπει πλέον μόνο σε έναν περιορισμένο αριθμό ατόμων που ζητούν άσυλο να μπουν στη χώρα. Ταυτόχρονα, οι βαλκανικές χώρες πρόκειται να αυστηροποιήσουν τη διασυνοριακή πολιτική τους.

“Το κλείσιμο των συνόρων και τα μονομερή μέτρα από την Αυστρία και άλλες χώρες της βαλκανικής, μας οδηγούν προς μία ανθρωπιστική κρίση και θα μπορούσαν να θέσουν τη χώρα σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.”, λένε στο υπουργείο εξωτερικών.

Την Τετάρτη κανένας μετανάστης δε διέβη τα ελληνοσκοπιανά σύνορα στην Ειδομένη. Εκεί παραμένουν 4000 μετανάστες, ενώ ταυτόχρονα συνεχίζουν να καταφθάνουν χιλιάδες στα ελληνικά νησιά. Τα κέντρα συγκέντρωσης μεταναστών έχουν γεμίσει, ενώ παντού στη χώρα βλέπει κανείς αβοήθητους ανθρώπους: Στις πλατείες των πόλεων, στους δρόμους, στα λιμάνια. Κάποιοι διανύουν περισσότερα από 500 χιλιόμετρα με τά πόδια, προκειμένου να φτάσουν στην Ειδομένη.


(AP Photo/Giannis Papanikos)

“Η ελληνική κυβέρνηση ισχυρίζεται πως έχει τηρήσει όλες τις υποχρεώσεις της: Η χώρα έφτιαξε τα λεγόμενα hot spots και τα κέντρα υποδοχής. “Ακόμη και την απαίτηση για πολεμικά πλοία στο Αιγαίο εκπληρώσαμε”, Λέει ένας εκπρόσωπος του υπουργείου εξωτερικών. Όλα τα επιχειρήματα εναντίον της Ελλάδας σε αυτή την κρίση δεν έχουν υπόσταση.” Ο Τσίπρας απείλησε πως η Ελλάδα δε θα δεχτεί να γίνει μια διαρκής “αποθήκη ψυχών”, ενώ η Ευρώπη
παριστάνει πως δε συμβαίνει τίποτα. Στα ελληνικά media αυτό μεταφράστηκε ως μια άμεση απειλή για βέτο.


Η αντιπολίτευση βλέπει ωστόσο ένα διαφορετικό κίνητρο πίσω από την τακτική του Τσίπρα. Η κυβέρνηση βρήκε στην Αυστρία τον επιθυμητό νέο αντίπαλο, προκειμένου να κερδίσει ψηφοφόρους και να αποσπάσει την προσοχή των πολιτών από την οικονομική κρίση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου