6 Φεβρουαρίου 2016

Στο Μαρόκο τo μεγαλύτερο ηλιακό πάρκο του κόσμου

Το πρώτο πάρκο ηλιακής ενέργειας του Μαρόκου (Noor 1) εγκαινιάστηκε, την περαμένη Πέμπτη, με μεγαλοπρέπεια από το βασιλιά της χώρας Μοχάμεντ ΣΤ' κοντά στην έρημο Σαχάρα. 

Μέχρι στιγμής το φιλόδοξο έργο, δεν έχει ακόμη πάρει την τελική του μορφή, αν και ήδη ένα σημαντικό κομμάτι του έχει τεθεί σε λειτουργία. Για την ώρα η ισχύς της παραγόμενης ενέργειας στο τμήμα που έχει ήδη ολοκληρωθεί αγγίζει τα 160 Megawatt, ενώ όταν το πάρκο φτάσει την πλήρη έκτασή του (30 τ.χλμ.) αναμένεται να αγγίξει έως και τα 580 Μegawatt. Σε κάθε περίπτωση πρόκειται για το μεγαλύτερο ηλιακό πάρκο στον κόσμο. Μάλιστα αναμένεται να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες περίπου 300.000 κατοίκων.

Το φιλόδοξο έργο θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2017, δίνοντας πνοή στην ενεργειακή αυτάρκεια της χώρας. Με το έργο αυτό το Μαρόκο ευελπιστεί να μεταβεί ομαλά στην «πράσινη» ενέργεια, μειώνοντας την καύση άνθρακα κατά 200.000 τόνους. Στόχος της νέας ενεργειακής πολιτικής είναι να καλύπτεται το 42% των συνολικών αναγκών από ηλιακή ενέργεια μέχρι το 2020.

Το ενδιαφέρον όμως στοιχείο είναι ότι στο έργο αυτό συμμετέχει δυναμικά η Γερμανία με υπέρογκα επενδυτικά κεφάλαια. Από το συνολικό κόστος κατασκευής των 2,2 δις ευρώ, τα 834 εκατομ. ευρώ καλύπτονται από επενδυτικά κονδύλια της Γερμανικής Τράπεζας Επενδύσεων KfW.

Πηγή: 
Deutsche Welle 
http://dw.com/p/1HqXB






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου