21 Ιουλίου 2017

Ισχυρή σεισμική δόνηση 6,4 βαθμών στην Κω

Ισχυρή σεισμική δόνηση 6,4 - 6,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στα Δωδεκάνησα, πλησίον της Κω, στις 1:31 ξημερώματα Παρασκευής, σύμφωνα με στοιχεία του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Το επίκεντρο τού σεισμού ήταν στην θαλάσσια περιοχή μεταξύ Ρόδου και Κω,
κοντά στις τουρκικές ακτές και είχε εστιακό βάθος 8 χλμ. και φορά ανατολικά-δυτικά. O σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός στην Κω, στη Ρόδο και στα τουρκικά παράλια.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ και το πρακτορείο Reuters, από τη σεισμική δόνηση βρήκαν το θάνατο τουλάχιστον δύο άνθρωποι όταν η οροφή ενός μπαρ κατέρρευσε. Ο ένας νεκρός είναι Τούρκος 39 ετών και ο δεύτερος Σουηδός, 27 ετών. Σύμφωνα με πληροφορίες από το νοσοκομείο της Κω, υπάρχουν πάνω από 100 τραυματίες. Πέντε τραυτματίες εκ των οποίων οι τρεις σοβαρά μεταφέρονται με ελικόπτερο Σινούκ από την Κω στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου στην Κρήτη.

Ζημιές στο λιμάνι της Κω

Οι υλικές ζημιές είναι μεγάλες. Μεταξύ των κτιρίων που κατέρρευσαν είναι το Ιερό του Μητροπολιτικού Ναού του Αγ. Νικολάου και Τμήμα του Μουσουλμανικού Τεμένους στην πλατεία Ελευθερίας. Από παλίρροια και άμπωτη στο λιμάνι της Κω κινδύνευσαν σκάφη, ενώ σοβαρές ρηγματώσεις σημειώθηκαν στην προβλήτα όλου του εσωτερικού λιμανιού, το οποίο προς το παρόν είναι ανενεργό. 

Βίντεο: Drone καταγράφει τις ζημιές στην Κω

Της αρχικής δόνησης ακολούθησε ένα μπαράζ αρκετών ισχυρών σεισμών, με τον μεγαλύτερο να είναι 5,5 βαθμών και το επίκεντρό του 42 χιλιόμετρα βόρεια της Κω.

Αρκετοί κάτοικοι και επισκέπτες του νησιού, λόγω του κλίματος πανικού που επικράτησε διανυκτέρευσαν στους δρόμους.

Πυροσβεστική, ΕΚΑΒ και πολίτες ψάχνουν στα συντρίμμια για εγκλωβισμένους και τραυματίες, ενώ τα προβλήματα ηλεκτροδότησης αρχίζουν να αποκαθίστανται.

Πηγές: Στοιχεία από ΑΠΕ-ΜΠΕ, kathimerini.gr, tovima.gr, youtube.com

1 σχόλιο:

  1. Κάποια ακόμη στοιχεία για τον σεισμό στην Κω: Το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο της Αθήνας αναθεώρησε στα 6,6 Ρίχτερ, από 6,4, το μέγεθος του σεισμού. Από την ισχυρή δόνηση έχασαν τη ζωή τους ένας Σουηδός και ένας Τούρκος. Στους 115 οι τραυματίες, από τους οποίους οι 12 νοσηλεύονται σε νοσοκομεία, οι δύο σε κρίσιμη κατάσταση (ένας Σουηδός 21 ετών με πολλαπλά κατάγματα καθώς και ένας 23χρονος Νορβηγός που έχει ακρωτηριαστεί και στα δύο του πόδια). Το νησί της Κω δεν έχει υποστεί εκταταμένες βλάβες, οι υποδομές του έχουν αντέξει, δήλωσε ο υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης. Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, υποδεχόμενος χθες στο Μέγαρο Μαξίμου την ύπατη εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής Φεντερίκα Μογκερίνι, είχε δηλώσει για τον σεισμό στην Κω: «Λεπτό προς λεπτό το νησί επιστρέφει στην κανονικότητα». Απέναντι στην Αλικαρνασσό στους 350 ανέρχονται οι τραυματίες από τον σεισμό της Κω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή