31 Ιουλίου 2017

DW: Μαύρη μέρα για τη Βενεζουέλα

Οι εκλογές για την ανάδειξη Συντακτικής Συνέλευσης στη Βενεζουέλα επισκιάστηκαν από νεκρούς και βίαιες συγκρούσεις. Ο πρόεδρος Μαδούρο δεν κάνει πίσω. Η αντιπολίτευση απειλεί με συνέχιση των διαδηλώσεων. Από τη Deutsche Welle:

Νεκροί σε συγκρούσεις με την αστυνομία, πυροβολισμοί, εκρήξεις, σκηνές που παραπέμπουν σε εμφύλιο. H Βενεζουέλα του Νίκολα Μαδούρο βυθίζεται όλο και περισσότερο στο χάος και την οικονομική εξαθλίωση. Οι χθεσινές εκλογές για την ανάδειξη των μελών της Συντακτικής Συνέλευσης, που θα προχωρήσει στη μεταρρύθμιση του Συντάγματος, επισκιάστηκαν από τον επιβεβαιωμένο θάνατο 10 ανθρώπων, μεταξύ αυτών και δύο νεαρών ηλικίας 13 και 17 ετών. Για 16 νεκρούς κάνει λόγο η αντιπολίτευση.

«Κυλά αίμα ελευθερωτή»

Παρόλα αυτά ο πρόεδρος της Βενεζουέλας δήλωσε δικαιωμένος. «Ο λαός της Βενεζουέλας έδειξε ότι όταν η τύχη μας προκαλεί, όταν το καθεστώς της ολιγαρχίας μας προκαλεί, όταν ο ιμπεριαλισμός μας προκαλεί, τότε κάνουμε γνωστό ότι στις φλέβες όλων, ανδρών, γυναικών και νέων, κυλά αίμα ελευθερωτή». Σύμφωνα με την πρόεδρο της Eκλογικής Επιτροπής Τιμπισάι Λουτσένα, πάνω από 8 εκατομμύρια πολίτες, δηλαδή ποσοστό 41,53%, συμμετείχαν στις εκλογές. Σύσσωμη η αντιπολίτευση που μποϊκόταρε τη διαδικασία, δεν αναγνωρίζει το αποτέλεσμα και κάνει λόγο για μια μαύρη ημέρα για τη χώρα.

«Δεν αναγνωρίζουμε αυτή την δόλια διαδικασία» τόνισε ο Ενρίκε Καπρίλες, αρχηγός της αντιπολίτευσης. «Για μας είναι μηδέν, δεν υπάρχει. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μέχρις ότου η κυβέρνηση επαναφέρει τη συνταγματική τάξη και τη δημοκρατία και μπορέσει ο λαός της Βενεζουέλας να ασκήσει όλα τα δικαιώματά του. Αυτό να το λάβει σοβαρά υπόψη η κυβέρνηση». 5.500 ήταν οι υποψήφιοι για τις 545 έδρες της Συντακτικής Συνέλευσης. Όλοι τους είναι εκπρόσωποι από διαφορετικούς τομείς που πρόσκεινται στο Σοσιαλιστικό Κόμμα, το οποίο κυβερνά από το 1999 τη χώρα.

Φόβοι για χειροτέρευση της κατάστασης

Η Συντακτική Συνέλευση στα μέσα της εβδομάδας θα ξεκινήσει τις εργασίες αναθεώρησης του Συντάγματος που προέρχεται από την εποχή του προκατόχου του Μαδούρο, Ούγκο Τσάβες. Τα μέλη της Συντακτικής Συνέλευσης θα εγκατασταθούν στο κτήριο του Κοινοβουλίου. Από τις αρχές του 2016 η πλειοψηφία του βρίσκεται στα χέρια της αντιπολίτευσης, την οποία δεν αναγνωρίζει ο Μαδούρο. Υπάρχουν μάλιστα ενδείξεις ότι αυτή η Συντακτική Συνέλευση θα αντικαταστήσει επ΄αόριστον τους βουλευτές που σημαίνει de facto ότι η εξουσία περνά με τρόπο δικτατορικό στα χέρια των Σοσιαλιστών.

Οι ΗΠΑ, που είναι μια από τις χώρες που αγοράζει μεγάλες ποσότητες πετρελαίου από τη Βενεζουέλα, απείλησαν με οικονομικές κυρώσεις. Αλλά και η ΕΕ δεν θέλει να αναγνωρίσει το αποτέλεσμα. Η Αργεντινή, το Περού, η Χιλή, η Βραζιλία και η Κολομβία αποκάλεσαν το αποτέλεσμα παράνομο. Υπάρχουν φόβοι ότι η κατάσταση θα επιδεινωθεί τις επόμενες ημέρες. Η αντιπολίτευση καλεί και πάλι σε διαδηλώσεις ενώ χιλιάδες έχουν διαφύγει στην Κολομβία και τη Βραζιλία για να βρουν προστασία.

Dw, Reuters, dpa / Ειρήνη Αναστασοπούλου

Πηγή: Deutsche Welle 

Σχετικές αναρτήσεις:
1 Απριλίου 2017 «Χωρίς αμφιβολία» πραξικόπημα στη Βενεζουέλα 

22 Απριλίου 2017 Βενεζουέλα: Τους 20 έφθασαν οι νεκροί των ταραχών
28 Απριλίου 2017 Όταν τα άκρα στηρίζουν αυταρχικές πολιτικές

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου