27 Μαΐου 2019

Χρηματιστήριο Αθηνών: Μεγάλη άνοδος, στο +6,09% στον απόηχο των εκλογών

Απόλυτα αναμενόμενη η σημερινή εικόνα της Αγοράς σε μετοχές και ομόλογα, μετά το χθεσινό αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών και την προκήρυξη εθνικών εκλογών που ανακοίνωσε ο Αλ. Τσίπρας.

Το σημερινό +6,09% του Γενικού Δείκτη αποτελεί τη μεγαλύτερη άνοδο των τελευταίων 45 μηνών, με την αμέσως μεγαλύτερη να έχει σημειωθεί στις 25/8/2015 (+9,38%),
ενώ το +11,84% του κλαδικού δείκτη των Τραπεζών, είναι η μεγαλύτερη άνοδος των τελευταίων 33 μηνών, με την αμέσως μεγαλύτερη να έχει σημειωθεί στις 31/8/2016 (+12,43%).

Το έντονο αγοραστικό ενδιαφέρον διαμόρφωσε σήμερα τον τζίρο στο υψηλό επίπεδο των 173,6 εκατ. ευρώ. Επίσης, αξίζει να σημειωθεί ότι η σημερινή συνεδρίαση αύξησε την συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. κατά 2,4 δισ. ευρώ. 


Η σημαντική διαφορά των δύο πρώτων Κομμάτων στις χθεσινές ευρωεκλογές, η οποία άγγιξε τις 9,5 εκατοστιαίες μονάδες και πλην εξαιρετικού απροόπτου προεξοφλεί τον Νικητή στις επόμενες εθνικές εκλογές, καθώς και η συντόμευση της προεκλογικής περιόδου, αν επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις για Εθνικές εκλογές στις 30/6, τιμολογήθηκε ιδιαίτερα θετικά από την Εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά, παρά την μάλλον επιφυλακτική εικόνα των Ευρωπαϊκών Χρηματιστηρίων.


Εξάλλου οι πρόωρες εθνικές εκλογές και μάλιστα με σχετικά μικρή προεκλογική περίοδο, δεν θέτουν σε περαιτέρω κίνδυνο τα δημοσιονομικά, εξέλιξη που ανακουφίζει τους ενεργούς επενδυτές και προτρέπει σε μία ευρύτερη αύξηση της διάθεσης ανάληψης ρίσκου. 

Η ίδια έκρηξη αγοραστικού ενδιαφέροντος και στην Αγορά ομολόγων, όπου, η απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου υποχώρησε στο 3,155%.

Στο ταμπλό του 
Χρηματιστηρίου Αθηνών τώρα, οκτώ τίτλοι του FTSE έκλεισαν με διψήφια ποσοστά ανόδου, με την Πειραιώς να ξεχωρίζει καταγράφοντας κέρδη 27,41%. Η Alpha Bank έκλεισε με άνοδο 16,32%, η Ελλάκτωρ ενισχύθηκε κατά 15,13%, η Βιοχαλκο κατά 13,78%, ενώ άνω του 11% ήταν τα κέρδη σε ΟΛΠ, ΕΧΑΕ, Λάμδα και ΔΕΗ. Eurobank και Μυτιληναίος έκλεισαν με κέρδη 7,56% και 7% αντίστοιχα, ενώ η άνοδος σε Ελληνικά Πετρέλαια, Εθνική και Cenergy ξεπέρασε το 6%. ΟΠΑΠ και Jumbo ενισχύθηκαν κατά 5,81% και 5% αντίστοιχα, η Aegean σημείωσε άνοδο 4,14%, ενώ άνω του +3% έκλεισαν οι ΟΤΕ, Τέρνα Ενεργειακή και Φουρλής.

Όλα δείχνουν ότι το Χρηματιστήριο Αθηνών εισέρχεται σε μια ενδιαφέρουσα περίοδο, επιδιώκοντας να μειώσει την διαφορά απόδοσης με τα άλλα Χρηματιστήρια, πάντα υπό την προϋπόθεση να μην υπάρξουν ιδιαίτερα αρνητικές εκπλήξεις στις Διεθνείς Αγορές. 

Takis Ant / afirimeno.com
Με στοιχεία από euro2day.gr και capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου