15 Μαΐου 2019

Στουρνάρας: Δεν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος για πρόσθετες παροχές

Το κλίμα νευρικότητας στην ελληνική αγορά κρατικού χρέους αντανακλά σε ένα βαθμό τις ανησυχίες των επενδυτών για τις δημοσιονομικές εξελίξεις, τονίζει ο διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας. Με βάση την έως τώρα πορεία του προϋπολογισμού, ο κ. Στουρνάρας σημειώνει ότι δεν υπάρχει για φέτος δημοσιονομικός χώρος για πρόσθετες παροχές, πλέον εκείνων που προβλέπει ο προϋπολογισμός του 2019.

Συγκεκριμένα, σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος αναφέρει: 


«Tα στοιχεία για το πρώτο τρίμηνο του έτους του Γενικού Λογιστηρίου, τα οποία σχεδόν συμπίπτουν με εκείνα της Τραπέζης της Ελλάδος, καταδεικνύουν ότι για το σύνολο του έτους ο προϋπολογισμός δεν θα εμφανίσει πρωτογενές πλεόνασμα υψηλότερο από το 3,5% που είναι ο στόχος. Τούτο σημαίνει ότι αν η τάση αυτή που έχει δημιουργηθεί από τις αρχές του έτους δεν αντιστραφεί, για φέτος δεν θα υπάρξει δημοσιονομικός χώρος για πρόσθετες παροχές πλέον εκείνων που περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό του 2019», δήλωσε ο κ. Στουρνάρας. Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι «η νευρικότητα που επικρατεί στην αγορά των ομολόγων τις τελευταίες ημέρες, σε ένα βαθμό αντανακλά την ανησυχία των επενδυτών για τις δημοσιονομικές εξελίξεις».

Πρόσθεσε ακόμη ότι «η μη επίτευξη του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% οδηγήσει στην επιβολή νέων μέτρων, όπως περικοπή των δαπανών και μείωση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων η οποία μάλιστα θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στον ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας».

Η Τράπεζα της Ελλάδος προβλέπει ότι το ΑΕΠ φέτος θα αυξηθεί με ρυθμό 1,9% έναντι 2,3% που είναι η πρόσβλεψη του υπουργείου Οικονομικών. Ο κ. Στουρνάρας εκτιμά ότι «προς το παρόν δεν συντρέχει λόγος για αναθεώρηση των προβλέψεων της ΤτΕ».

Αναφορικά με την προοπτική μείωσης του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα στο 2,5% ο κ. Στουρνάρας είπε συγκεκριμένα ότι «έχω υποστηρίξει σθεναρά την ανάγκη να μειωθεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος στο 2,5% του ΑΕΠ προκειμένου να ενισχυθεί η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Ωστόσο η όποια αλλαγή από τους συμπεφωνημένους στόχους θα πρέπει να γίνει κατόπιν συνεννόησης με τους θεσμούς και κατόπιν της σύμφωνης γνώμης τους». 


Τσακαλώτος προς Στουρνάρα: Υπάρχει ο απαιτούμενος δημοσιονομικός χώρος 


Αντιδρώντας στις δηλώσεις Στουρνάρα, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, κάλεσε τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, μέσω του προσωπικού λογαριασμού του στο Twitter, να ανατρέξει στον προϋπολογισμό και να δει προσεκτικά και τους οικονομικούς δείκτες για να διαπιστώσει ότι ο απαιτούμενος δημοσιονομικός χώρος υπάρχει για τα μέτρα παροχών. Ειδικότερα ο κ Τσακαλώτος έγραψε στο Twitter:

Ευκλείδης Τσακαλώτος | Euclid Tsakalotos@tsakalotos
Εκ παραδρομής σήμερα ο κ. Στουρνάρας διάβασε τους Π/Υ της δίκης του θητείας ως Υποικ, όπου είχε μια κάποια δυστοκία στην επίτευξη στόχων. Είμαι βέβαιος ότι αν ανατρέξει στο δικό μας Π/Υ κ δει προσεκτικά κ τους οικον. δείκτες θα διαπιστώσει ότι ο απαιτούμενος δημοσ. χώρος υπάρχει.
6:05 μ.μ. - 15 Μαΐ 2019 


Εν τω μεταξύ τα μέτρα ψηφίστηκαν σήμερα με ευρεία πλειοψηφία από τη Βουλή. Συγκεκριμένα:

Με ευρύτατη πλειοψηφία ψηφίστηκε από την Ολομέλεια το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας για τις 120 δόσεις και οι τροπολογίες για την 13η σύνταξη και τη μείωση του ΦΠΑ σε τρόφιμα, εστίαση και ενέργεια. Υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου ψήφισαν ο ΣΥΡΙΖΑ, η ΝΔ, η ΔΗΣΥ, η ΧΑ και το Ποτάμι. Το ΚΚΕ και η Ένωση Κεντρώων ψήφισαν «παρών».

Τις τροπολογίες για τον ΦΠΑ και τη 13η σύνταξη υπερψήφισαν ο ΣΥΡΙΖΑ, η ΝΔ, η ΔΗΣΥ, η ΧΑ, το Ποτάμι και η Ένωση Κεντρώων. Το ΚΚΕ ψήφισε «παρών».


Πηγές: AΠΕ-ΜΠΕ, naftemporiki.gr, twitter.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου