29 Μαΐου 2019

29 Μαΐου 1985, η ποδοσφαιρική τραγωδία του Χέιζελ

34 χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την 29η Μαΐου του 1985, ημέρα που γράφτηκε μία από τις πιο τραγικές ιστορίες στον χώρο του ποδοσφαίρου. Τότε, 39 άνθρωποι ποδοπατήθηκαν και έχασαν τη ζωή τους στο γήπεδο «Χέιζελ» των Βρυξελλών, πριν την έναρξη του τελικού αγώνα του κυπέλλου πρωταθλητριών ανάμεσα στην Λίβερπουλ και στην Γιουβέντους.

Το χρονικό. Μόλις μία ώρα πριν από την προγραμματισμένη έναρξη του αγώνα, οι οπαδοί της αγγλικής ομάδας παραβιάζουν ένα κιγκλίδωμα που τους χώριζε από τους φιλάθλους της Γιουβέντους και κινούνται με απειλητικές διαθέσεις εναντίον τους. Αναζητώντας τρόπο διφυγής οι οπαδοί της «Γηραιάς Κυρίας» οπισθοχωρούν προς έναν τοίχο. Όσοι βρίσκονταν κοντά στον τοίχο συνεθλίβησαν από την πίεση χιλιάδων κόσμου. Ο τοίχος τελικά κατέρρευσε, ενώ πολλά άτομα κατάφεραν να αναρριχηθούν από πάνω με ασφάλεια. Πολλοί άλλοι, ωστόσο, έχασαν τη ζωή τους ή τραυματίστηκαν σοβαρά, γράφοντας μια από τις πιο μαύρες σελίδες στην ιστορία του ποδοσφαίρου, καθώς 39 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους και πάνω από 600 τραυματίστηκαν.


Το παιχνίδι τελικά διεξήχθη, παρά την καταστροφή, προκειμένου να αποφευχθεί περαιτέρω βία. 

Τα θύματα. Οι εθνικότητες των 39 οπαδών που έχασαν τη ζωή τους ήταν: 32 Ιταλοί οπαδοί της Γιουβέντους, 4 Βέλγοι, 2 Γάλλοι και ένας Βορειοϊρλανδός.

Το μήνυμα της ΠΑΕ Ολυμπιακός στο twitter για τα 34 χρόνια από την τραγωδία του Χέιζελ: 

In loving memory of the 39 victims of the Heysel Disaster. Never forgotten. @LFC @juventusfc #Heysel #InMemoriam #NeverForgotten 

Αγωνιστικές συνέπειες. Το γεγονός ότι υπαίτιοι της τραγωδίας υπήρξαν οι οπαδοί της αγγλικής ομάδας, οδήγησε την τότε πρωθυπουργό της Αγγλίας Μάργκαρετ Θάτσερ, σε συνεννόηση με την ΟΥΕΦΑ, στην απόφαση να αποκλείσει για 5 χρόνια όλους τους αγγλικούς συλλόγους από τις διοργανώσεις των ευρωπαϊκών κυπέλλων, με εξαίρεση τη Λίβερπουλ, η οποία αποκλείστηκε για 6 χρόνια. Επίσης, μικρότερη τιμωρία επιβλήθηκε και στη Γιουβέντους, η οποία υποχρεώθηκε να δώσει ορισμένους εντός έδρας αγώνες στην επόμενη διοργάνωση του Κυπέλλου Πρωταθλητριών, κεκλεισμένων των θυρών. 

Το στάδιο Χέιζελ στη συνέχεια ανακατασκευάστηκε, έγιναν βελτιωτικά έργα που του προσέδωσαν τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια, ενώ άλλαξε και η ονομασία του. Πλέον ονομάζεται Στάδιο Βασιλιάς Μπωντουέν. 

Έντεκα χρόνια μετά την τραγωδία, το 1996, η ΟΥΕΦΑ διοργάνωσε σ' αυτό το στάδιο τον τελικό του Κυπέλλου Κυπελλούχων.

Πηγή: Με στοιχεία από el.wikipedia.org

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου