16 Μαΐου 2019

Σχέδιο μετασχηματισμού ανακοίνωσε η Εθνική Τράπεζα στο Λονδίνο

Την αποεπένδυση από συγκεκριμένες αγορές και θυγατρικές, τη δραστική μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, την ενίσχυση την οργανικών εσόδων και οριστική επάνοδο στην κερδοφορία από το τρέχον έτος, προβλέπει το σχέδιο μετασχηματισμού του ομίλου της Εθνικής Τράπεζας, που παρουσιάστηκε σήμερα στο Λονδίνο και συγκέντρωσε το ενδιαφέρον της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας στο πλαίσιο του Investors Day.

Συγκεκριμένα, το πλάνο μετασχηματισμού πιο αναλυτικά προβλέπει:

• Την ολοκλήρωση του πλάνου αναδιάρθρωσης με την αποεπένδυση από συγκεκριμένες αγορές και θυγατρικές. Στο πλαίσιο αυτό στην τελική ευθεία είναι η μεταβίβαση της Banca Romaneasca στην Eximbank, της Εθνικής Πανγαίας ΑΕΕΑΠ στην Invel Real Estate, ενώ πρόσφατα ανακοινώθηκε η μεταβίβαση του δικτύου των καταστημάτων στην Αίγυπτο στη λιβανέζικη τράπεζα Audi. Σε εκκρεμότητα παραμένει η αποεπένδυση από την Κύπρο, που αν και προχωρά δεν θα οριστικοποιηθεί έγκαιρα, ενώ η μεγαλύτερη εκκρεμότητα παραμένει η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής για την οποία ο όμιλος εξασφάλισε διετή παράταση από την Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ε.Ε. ως και το 2020 και ήδη δρομολογείται. Με βάση το πλάνο αναδιάρθρωσης που έχει συμφωνηθεί με τις εποπτικές αρχές ο όμιλος της ΕΤΕ θα διατηρήσει τις δραστηριότητές του στη Βόρεια Μακεδονία μέσω της Stopanska Banka και στη Μάλτα, οι οποίες θα ενισχυθούν.

• Τη δραστική μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Στόχος της διοίκησης είναι η Εθνική να είναι μια «καθαρή τράπεζα» με τα NPEs να έχουν υποχωρήσει στο επίπεδο του 5% ή και χαμηλότερα το 2022, μέσω αναδιαρθρώσεων, τιτλοποιήσεων και πωλήσεων δανείων. Ειδικότερα, τα NPEs αναμένεται να μειωθούν κατά 4,4, δισ. ευρώ το 2019, κατά 2,3 δισ. το 2020, κατά 4,7 δισ. ευρώ το 2021 και 2,9 δισ. το 2022, καταλήγοντας σε 1,7 δισ. ευρώ από 16 δισ. ευρώ σήμερα. Το παραπάνω πλάνο θα λάβει χώρα μέσω πωλήσεων και τιτλοποιήσεων. Επίσης προβλέπονται συναινετικές ρυθμίσεις σε ότι αφορά τα χαρτοφυλάκια στεγαστικής πίστης,

• Την ισχυρή χρηματοδοτική επάνοδό της έτσι ώστε να ανταποκριθεί στις ανάγκες χρηματοδότησης των ελληνικών επιχειρήσεων και νοικοκυριών, τις οποίες δημιουργεί ο κύκλος ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας. H τράπεζα προσβλέπει να έχει ενισχύσει στο τέλος του 2022 τις χρηματοδοτήσεις στα 30 δισ. ευρώ και τις καταθέσεις στα 47,5 δισ. ευρώ. 


• Την αναδιοργάνωση των δομών της τράπεζας και του δικτύου των καταστημάτων, στη βάση των νέων τάσεων που δημιουργούν η τεχνολογία και η ψηφιακή τραπεζική.

• Σημαντική μείωση του κόστους, με συρρίκνωση των λειτουργικών εξόδων από τα 926 εκατ. ευρώ το 2018 στα 800 εκατ. το 2022. Η μείωση των οργανικών εξόδων θα επιτευχθεί με μείωση του εργασιακού κόστους από τα 560 εκατ. ευρώ στα 450 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης κόστους προς έσοδα αναμένεται να μειωθεί από το υψηλό 75% που ήταν το 2018 στο 45% το 2022. Εργαλείο για τη βελτίωση του δείκτη αποτελεσματικότητας της τράπεζας είναι η αύξηση των εσόδων μέσα από την ενίσχυση των χρηματοδοτήσεων κατά 4 δισ. ευρώ ετησίως και τη μείωση του λειτουργικού κόστους μέσα από την περαιτέρω μείωση του δικτύου των καταστημάτων και του απασχολούμενου προσωπικού. Ο αριθμός των καταστημάτων θα περιοριστεί περίπου στα 400 καταστήματα από 475 σήμερα και το απασχολούμενο προσωπικό θα μειωθεί στις 7.100 άτομα από 9.200 που ήταν στα τέλη του χρόνου.

• Διψήφια απόδοση κεφαλαίων και συγκεκριμένα Return on Equity (RoE) από αρνητικό σε 11% το 2022.

• Διατήρηση της υψηλής κεφαλαιακής επάρκειας και συγκεκριμένα στο 15% το 2022. Έκδοση ομολόγων Tier II κίνηση που συναρτάται με την κατάσταση των αγορών και την επίτευξη κόστους που θα διαμορφώνεται σε μονοψήφιο επίπεδο.

• Αύξηση των οργανικών εσόδων από το 1,3 δισ. το 2018 στο 1,7 δισ. το 2022.

Μετά το τέλος της συνάντησης στο Λονδίνο ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, Παύλος Μυλωνάς (φωτογραφία επάνω αριστερά) μεταξύ άλλων τόνισε: «Είμαστε εξαιρετικά ικανοποιημένοι από τη σημερινή μέρα, όπου η προσέλευση των εκπροσώπων των μεγαλύτερων οίκων επενδυτών παγκοσμίως και το ενδιαφέρον που έδειξαν για το Στρατηγικό μας Σχέδιο ξεπέρασε τις προσδοκίες μας». Σημείωσε επίσης ότι η τράπεζα «έχει καταρτήσει και δρομολογήσει το πιο φιλόδοξο, ολοκληρωμένο, λεπτομερές πρόγραμμα μετασχηματισμού που έχει υιοθετήσει οποιαδήποτε ελληνική Τράπεζα μέχρι σήμερα. Ένα πρόγραμμα που κινητοποιεί το σύνολο της Τράπεζας και δίνει λύσεις στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε τα τελευταία χρόνια».

Πηγές: Στοιχεία από kathimerini.gr , naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου