21 Μαΐου 2019

Βανδάλησε και το κτήριο της Βουλής ο Ρουβίκωνας

Μέρα μεσημέρι και χωρίς καμιά αντίδραση, πέρασαν μπροστά από τη φρουρά, ανέβηκαν τα σκαλιά και πέταξαν τις μπογιές και τα δακρυγόνα χωρίς κανείς να τους ενοχλήσει. Προς το τέλος της επίθεσης εμφανίστηκαν οι αστυνομικοί...
 
Περιστατικά βίας και ανομίας, για άλλη μια μέρα στο κέντρο της Αθήνας. Περίπου 15 μέλη του Ρουβίκωνα, έφτασαν το μεσημέρι μέχρι το περιστύλιο της Βουλής και πραγματοποίησαν επίθεση με μπογιές και καπνογόνα. Η αστυνομία προχώρησε στη σύλληψη ενός στελέχους της αναρχικής ομάδας, η οποία με ανάρτησή της σε ιστοσελίδα του αντιεξουσιαστικού χώρου, σημείωσε ότι πρόκειται για πράξη που σχετίζεται με την υπόθεση Κουφοντίνα. Ο άνδρας αρχικά προσήχθη από την αστυνομία την ώρα που προσπαθούσε να διαφύγει από τον χώρο της επίθεσης. Η προσαγωγή μετατράπηκε σε σύλληψη. 

Την επίθεση στο κτήριο της Βουλής καταδίκασε ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης καθώς και με ανακοινώσεις τους τα πολιτικά κόμματα.

«Αυτού του τύπου οι ενεργειες απέναντι στο Κοινοβούλιο είναι αντιδημοκρατικές και δεν προσφέρουν τίποτα στους κοινωνικούς αγώνες» τόνισε ο κ. Βούτσης. «Καταδικάζουμε απερίφραστα τους βανδαλισμούς στο Κοινοβούλιο. Τέτοιες ενέργειες είναι βαθιά αντιδημοκρατικές και ουδεμία σχέση έχουν με τους κοινωνικούς αγώνες» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού.


«Ο βανδαλισμός της Βουλής από τον Ρουβίκωνα είναι η σταγόνα που ξεχειλίζει το ποτήρι. Είναι ο απόλυτος εξευτελισμός ενός κράτους, που σε τέσσερις μέρες έχει εκλογές και αποδεικνύεται ότι δεν μπορεί να προστατεύσει ακόμη και το κτίριο που συμβολίζει την ελληνική Δημοκρατία», δήλωσε η εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ, Σοφία Ζαχαράκη. «Η ανοχή της Κυβέρνησης στη βία και τους δήθεν αριστερούς εκφραστές της, εξελίσσεται σε συνενοχή και καθημερινή απειλή για την κοινωνία» δήλωσε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά. 

Λίγες ώρες αργότερα, κατά τη διάρκεια πόρειας για τον Δημήτρη Κουφοντίνα στο κέντρο της Αθήνας, επικράτησε ένταση όταν ομάδα ατόμων, προσπάθησε, σύμφωνα με την αστυνομία, να επιτεθεί σε εκλογικό περίπτερο, στην οδό Βουκουρεστίου. Οι αστυνομικές δυνάμεις τους απώθησαν, κάνοντας χρήση χημικών. 

Σκίτσο του Δημήτρη Χαντζόπουλου στην "Καθημερινή"

Οι εικόνες με τις μπογιές στο κτήριο του Κοινοβουλίου έκαναν αμέσως το γύρο του κόσμου, με τα μεγάλα ειδησεογραφικά πρακτορεία να κάνουν αναφορές στους συνεχείς βανδαλισμούς κτηρίων, καταστημάτων τραπεζών και αστυνομικών τμημάτων από αναρχικές ομάδες. Όπως μετέδωσε το Reuters «βάνδαλοι πέταξαν κόκκινη μπογιά στο κτήριο της Βουλής, ένα από τα καλύτερα φυλασσόμενα στην κεντρική Αθήνα προτού διασκορπιστούν στους γύρω δρόμους. Η επίθεση, λίγες μέρες πριν τις ευρωεκλογές, διήρκεσε μόλις λίγα λεπτά», με το πρακτορείο να συμπληρώνει πως «τέτοιες επιθέσεις είναι συχνές στην Αθήνα».

Αξίζει να σημειωθεί πως δεν ήταν η πρώτη φορά που ο «Ρουβίκωνας» πραγματοποίησε «παρέμβαση» στη Βουλή, καθώς είχε προηγηθεί εκείνη στις 26 Ιουλίου του 2017. Τότε, μέλη της αναρχικής συλλογικότητας είχαν παραβιάσει τα αυξημένα μέτρα στον προαύλιο χώρο, προκειμένου να πετάξουν τρικάκια με συνθήματα για την αποφυλάκιση της Ηριάννας και του Περικλή που τότε κρατούνταν για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση. 
Μετά αποχώρησαν συνοδεία αστυνομικών και παρέμειναν φρουρούμενοι στην είσοδο. Λίγη ώρα αργότερα, με εντολή του προέδρου της Βουλής Ν. Βούτση μετά από επικοινωνία του με τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη Ν. Τόσκα, αποφασίστηκε να αφεθούν ελεύθεροι, προκαλώντας την αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Πηγές: Στοιχεία από kathimerini.gr , tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου