28 Μαΐου 2019

BBG: Η Ιταλία και οι απανταχού λαϊκιστές θα πρέπει να διδαχθούν από την Ελλάδα

Οι ευρωεκλογές υποτίθεται ότι θα αποτελούσαν την κορύφωση του λαϊκισμού στην Ευρώπη. Αντ' αυτού, ίσως να οδήγησαν στoν «πολιτικό θάνατο» του Αλέξη Τσίπρα, αναφέρει το Bloomberg σε ανάλυση με τίτλο «η Ελλάδα προσφέρει ένα μάθημα στην Ιταλία». 

Ο Έλληνας πρωθυπουργός, που κατέλαβε εξ απίνης την Ευρώπη με τη διπλή νίκη στις διαδοχικές γενικές εκλογές του 2015, προκήρυξε πρόωρες εκλογές που πιθανότατα θα διεξαχθούν στις αρχές Ιουλίου. Το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ υπέστη βαριά ήττα στις ευρωεκλογές, με σημαντική άνοδο της Νέας Δημοκρατίας, που εξασφάλισε ποσοστό άνω του 33%, έναντι μόλις 24% για τον ΣΥΡΙΖΑ. «Ο Τσίπρας μπορεί να κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι πρόωρες εκλογές ίσως να είναι ο καλύτερος τρόπος να περιορίσει το μέγεθος μιας αναπόφευκτης ήττας», αναφέρει το BBG.

Το άρθρο εστιάζει στη χθεσινή αντίδραση των αγορών, και των ενθουσιασμό των επενδυτών απέναντι στην προοπτική των εκλογών, με αποκλιμάκωση της απόδοσης του ελληνικού 10ετούς ομολόγου στο ιστορικό χαμηλό του 3,08% και άλμα 6% του γενικού δείκτη στο Χρηματιστήριο Αθηνών. «Ο καλύτερος δείκτης για την ανανεωμένη εμπιστοσύνη των επενδυτών στην Ελλάδα είναι το spread με τα ομόλογα της Ιταλίας, που πλέον έχει περιορισθεί κάτω από τις 50 μονάδες βάσης, ενώ στις αρχές του έτους ήταν κοντά στις 170 μονάδες βάσης», αναφέρει το BBG.

«Είναι αδύνατον να ξεχάσει κανείς ότι η άνοδος του Τσίπρα στην εξουσία βασίσθηκε στην απάτη. Στην πρώτη θητεία, στις αρχές του 2015, δεσμεύθηκε ότι θα κρατήσει την Ελλάδα στη νομισματική ένωση, καταφέρνοντας να πείσει τους εταίρους της Ευρωζώνης για καλύτερους όρους για ένα νέο σχέδιο διάσωσης. Αντ' αυτού, βύθισε την χώρα σε ύφεση, αναγκάζοντας τους Έλληνες πολίτες και επιχειρήσεις να ζήσουν με capital controls».

«Το ότι οι ψηφοφόροι αποφάσισαν να τιμωρήσουν τον Τσίπρα για όλες αυτές τις "κωλοτούμπες" είναι ευπρόσδεκτο. Η σκοτεινή πλευρά των λαϊκιστών της Ευρώπης δεν είναι η κριτική του για την φτωχή λειτουργικότητα της Ε.Ε., που είναι εμφανής, αλλά η αμείλικτη έλλειψη τιμιότητας για το τι μπορεί να επιτευχθεί κατά τη διαπραγμάτευση με άλλες χώρες-μέλη. Αυτό θέτει τον ΣΥΡΙΖΑ στο ίδιο στρατόπεδο με τους Brexiteers της Βρετανίας και την Λέγκα και Κίνημα Πέντε Αστέρων της Ιταλίας... Ο Τσίπρας ήταν πρωτοπόρος μεταξύ των λαϊκιστών και είναι ένας από τους πρώτους που κινδυνεύει να εκτοπισθεί. Σε μια εβδομάδα αντικρουόμενων αποτελεσμάτων για τις αντισυστημικές δυνάμεις ανά την Ε.Ε., θα πρέπει να διδαχθούν από την εμπειρία του», καταλήγει. 

Πηγή: naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου