19 Μαΐου 2019

DW: Η μάχη κατά του μαζικού τουρισμού

Η μάχη κατά του μαζικού τουρισμού, με περιορισμούς στην είσοδο επισκεπτών ή είσοδος μόνο με πληρωμή, σε πέντε σημεία του πλανήτη, σε ένα σύντομο αφιέρωμα στη Deutsche Welle:

Νέα Ζηλανδία – είσοδος μόνο με πληρωμή.
Η Νέα Ζηλανδία (φωτογραφία επάνω αριστερά) με τα εντυπωσιακά της τοπία αποτελεί δημοφιλή προορισμό για τους τουρίστες κάτι το οποίο βλάπτει το περιβάλλον και τις υποδομές.

Πέρσι τη χώρα επισκέφτηκαν 3,8 εκ. άνθρωποι. Οι μόνιμοι κάτοικοι της Νέας Ζηλανδίας είναι 4,9 εκ. Από τον Οκτώβρη κάθε επισκέπτης θα πρέπει να πληρώνει 20€. Τα χρήματα θα πηγαίνουν μεταξύ άλλων στην προστασία του περιβάλλοντος

Βενετία - 3€ την ημέρα.
Η πόλη που φημίζεται περισσότερο για τον μαζικό τουρισμό είναι η Βενετία, την οποία επισκέπτονται πάνω από 30 εκ. άνθρωποι κάθε χώρο. Ωστόσο από το Σεπτέμβρη οι επισκέπτες που έρχονται για μια ημέρα θα πληρώνουν 3€ είσοδο την ημέρα, κατά το πρότυπο του Άμστερνταμ όπου οι τουρίστες που φτάνουν στην πόλη με κρουαζιερόπλοιο πληρώνουν μάλιστα οκτώ ευρώ την ημέρα.

Μπορακάι - «πόρτα» στους τουρίστες.
Αντί να ζητήσει είσοδο το νησί Μπορακάι στις Φιλιππίνες απλά «έκλεισε» για τους τουρίστες. Για έξι μήνες δεν επιτρέπονταν επισκέπτες στο νησί που είναι γνωστό για τις υπέροχες παραλίες του. Μέσα σ’ αυτό το διάστημα έγιναν κάποιες εργασίες στις υποδομές του νησιού. Στο μεταξύ το Μπορακάι έχει «ανοίξει» και πάλι ωστόσο με περιορισμό στον αριθμό επισκεπτών και χωρίς ξέφρενα πάρτι.

Ντουμπρόβνικ - πριν και μετά το GoT. 
Μετά την τεράστια επιτυχία της σειράς Game of Thrones η πόλη του Ντουμπρόβνικ όπου έγιναν κάποια γυρίσματα αντιμετωπίζει τεράστιο πρόβλημα κυρίως με τους τουρίστες που έρχονται με κρουαζιερόπλοιο. Το 2018 έφτασαν 700.000 επισκέπτες μόνο δια θαλάσσης. Από φέτος όμως επιτρέπεται να αγκυροβολούν μόνο δυο κρουαζιερόπλοια την ημέρα.

Μάτσου Πίτσου σε ένα τρίωρο. 
Ο μαζικός τουρισμός έχει χτυπήσει και την αρχαία πόλη του Μάτσου Πίτσου στο Περού. Η κυβέρνηση ήδη έχει περιορίσει την είσοδο σε 6.000 επισκέπτες την ημέρα και αναμένεται να την περιορίσει ακόμη περισσότερο. Αυτό το διάστημα γίνεται ένα δοκιμαστικό τουρ κατά το οποίο οι τουρίστες επιτρέπεται να μένουν στους αρχαιολογικούς χώρους μόνο τρεις ώρες.

Ρουάντα - μια ακριβή συνάντηση.
1.500 δολάρια πληρώνουν οι επισκέπτες που θέλουν να δουν τους γορίλες της Ρουάντα. Το μεγάλο ποσό είχε ως αποτέλεσμα πολλοί τουρίστες να επιλέξουν γειτονικές χώρες για τις διακοπές τους. Εκτός σεζόν η τιμή είναι στα 1050 δολάρια. Με τα ποσά αυτά η χώρα χρηματοδοτεί την επιβίωση των ζώων.

Πηγή: Deutsche Welle

Σχετικές αναρτήσεις:
Στη Βενετία που κινδυνεύει!
Dubrovnik το Μαργαριτάρι της Αδριατικής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου