24 Μαΐου 2019

Παράθυρο για πρόωρες εθνικές εκλογές άνοιξε ο Τσίπρας

Ανοιχτό το ενδεχόμενο πολιτικών εξελίξεων, στην περίπτωση που η κάλπη των ευρωεκλογών της Κυριακής δεν του δώσει «ψήφο εμπιστοσύνης», άφησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας σήμερα στην ΕΡΤ. «Εάν δεν πάρω την ψήφο εμπιστοσύνης που ζήτησα, όλα είναι ανοιχτά» ουσιαστικά είπε.

Πιο συγκεκριμένα, ερωτηθείς ο κ. Τσίπρας για το εάν το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών θα είναι σημαντικό για την επόμενη μέρα, είπε: «Την Κυριακή δεν θα ψηφίσουμε για κυβέρνηση αλλά είναι φανερό ότι δεν είναι μια χαλαρή ψήφος... Εμείς έχουμε καταθέσει ένα σχέδιο που για πρώτη φορά μετά από χρόνια σκληρής λιτότητας δίνει μια ελπίδα, την Κυριακή ο κόσμος ψηφίζει τις πολιτικές με τις οποίες θα κυβερνηθεί ο τόπος τα επόμενα χρόνια». Και πρόσθεσε:

«Ζήτησα την ψήφο εμπιστοσύνης σε αυτά τα μέτρα. Εάν την πάρω, είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι θα μπορέσω να τα εφαρμόσω. Αν αποδοκιμασθούν, όλα είναι ανοιχτά. Το πολιτικό σχέδιο το οποίο παρουσιάσαμε, εάν έχει την έγκριση του ελληνικού λαού, αυτό σημαίνει δύναμη για την επόμενη μέρα... Οποιοδήποτε ποσοστό ήττας του ΣΥΡΙΖΑ ή στήριξης της ΝΔ, που θέλει να ακυρώσει αυτά τα μέτρα, οδηγεί σε μια συζήτηση που δεν ξέρω πού θα καταλήξει, μπαίνουμε σε μια περιπέτεια...» ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Εμείς απλά να υπενθυμίσουμε ότι τα μέτρα αυτά (η λεγόμενη "13η σύνταξη" και οι μειώσεις του ΦΠΑ στα τρόφιμα, την εστίαση και την ενέργεια) ψηφίστηκαν όχι μόνο από τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και από τη Νέα Δημοκρατία καθώς και από όλα σχεδόν τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Συνεπώς η εφαρμογή τους δεν κινδυνεύει. Η κοινοβουλευτική βάση του ΣΥΡΙΖΑ και η θέση του Αλέξη Τσίπρα στην πρωθυπουργική "καρέκλα" είναι τα μόνα που έχουν τεθεί σε κίνδυνο.

Προφανώς ο πρωθυπουργός βλέποντας στις δημοσκοποίσεις ότι το "άνοιγμα της ψαλίδας" μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, παρά το κάποιο κλείσιμό της, παραμένει μεγάλο, επιδιώκει την αύξηση της συσπείρωσης του κυβερνώντος κόμματος που παραμένει χαμηλή. "Απειλεί" λοιπόν, τους αναποφάσιστους κάποτε ψηφοφόρους του, με εθνικές κάλπες σύντομα αν δεν υπάρξει η ψήφος εμπιστοσύνης τους την Κυριακή. Αυτά βέβαια ισχύουν μέχρι την Κυριακή, στη συνέχεια ο τακτικισμός του κάποια άλλη μορφή θα πάρει... 

Takis Ant για το afirimeno.com

Με πληροφορίες για όσα είπε ο κ. Τσίπρας από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου