22 Μαΐου 2019

Νέα «φωτιά» στη στέγη της Νοτρ Νταμ

ALEX MARSHALL / THE NEW YORK TIMES
από την "Καθημερινή" (απόσπασμα)


Στις 23 Απριλίου, περίπου μία εβδομάδα μετά την καταστροφική πυρκαγιά στην Παναγία των Παρισίων, ο σχεδιαστής Ματιέ Λεανέρ αποκάλυψε τα σχέδιά του για τον πυργίσκο του ιστορικού καθεδρικού ναού. Μία απαστράπτουσα φλόγα, ύψους 100 μέτρων, κατασκευασμένη από ανθρακικές ίνες και καλυμμένη με επίχρισμα χρυσού, θα αποτελούσε μία μόνιμη υπενθύμιση της τραγωδίας.


Η πρόταση, που έγινε για πρώτη φορά μέσω Instagram, δεν έγινε ευμενώς αποδεκτή. Κάποιοι, μάλιστα, την αποκάλεσαν βλάσφημη. Στην πραγματικότητα, η πρότασή του αποτελούσε μία απλή πρόκληση. Ο σχεδιαστής επιθυμούσε να υποδείξει την παραδοξότητα της ανακατασκευής του πυργίσκου όπως ήταν τον 19ο αιώνα. Ωστόσο, σήμερα ο ίδιος έχει πάρει το σχέδιο στα σοβαρά.

«Λίγες ημέρες αφού το ανήρτησα στο Διαδίκτυο, σκέφθηκα: Γιατί όχι;», επισημαίνει ο Λεανέρ. «Η φλόγα είναι ένα πολύ ισχυρό σύμβολο στην Βίβλο. Είναι δυναμική». 


Το σχέδιο του Λεανέρ συγκαταλέγεται μεταξύ των δεκάδων που δημοσιοποιήθηκαν μετά την πυρκαγιά. Τα περισσότερα είναι έργα αρχιτεκτονικών και σχεδιαστικών γραφείων. Το εύρος τους είναι μεγάλο και κυμαίνεται από το τρελό (μία αρχιτεκτονική παραφροσύνη που μοιάζει σαν ένα διαστημόπλοιο να προσγειώθηκε πάνω στον καθεδρικό ναό), μέχρι το σύγχρονο (ένα σχέδιο που προβλέπει την μεταβολή της στέγης της Νοτρ Νταμ σε θερμοκήπιο). 




Πολλά από τα σχέδια που δημοσιοποιήθηκαν εμπεριέχουν τη δημιουργία κήπων στη στέγη του καθεδρικού ναού της Παναγίας των Παρισίων. Το σχέδιο θερμοκηπίου του παρισινού NAB Studio θα προβλέπει την τοποθέτηση μελισσιών μέσα στον γυάλινο πυργίσκο, κάτι που συνέβαινε και παλιά. Το μέλι που παρήγαγαν τα μελίσσια στη στέγη της εκκλησίας παραδοσιακά μοιραζόταν στους φτωχούς... 

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι δεν αντιτίθεται στα σύγχρονα αρχιτεκτονικά σχέδια που μπορεί να κάνουν τη Νοτρ Νταμ ακόμα πιο όμορφη. Πολλοί, ωστόσο, στη Γαλλία, ζητούν την ανακατασκευή του πυργίσκου ακριβώς όπως τον είχε ανοικοδομήσει ο Ευγένιος Βιολέ-Λε- Ντικ.

Πηγή: kathimerini.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου