31 Μαΐου 2019

Στη μεσαία τάξη οφείλεται η βαριά ήττα του Τσίπρα

Guardian: Ο αποδεκατισμός της μεσαίας τάξης οδήγησε στη βαριά ήττα του Τσίπρα.
Spiegel: Ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε τη στήριξη της μεσαίας τάξης.
Τσίπρας: Να κάνουμε συγκεκριμένες προτάσεις για τα μεσαία στρώματα. 

Σε δημοσίευμα της η βρετανική εφημερίδα Guardian, κάνοντας λόγο για απροσδόκητα βαριά ήττα του ΣΥΡΙΖΑ, αναλύει παράλληλα και τους λόγους που οδήγησαν στην αποδοκιμασία του κυβερνώντος κόμματος.

Αναλύοντας τους λόγους που οδήγησαν στην εμφατική απόρριψη της κυβέρνησης, ο Guardian επικεντρώνει στη βαριά φορολογία που οδήγησε στον «αποδεκατισμό της μεσαίας τάξης».

«Όπως και οι προκάτοχοί της, η κυβέρνηση Τσίπρα αναγκάστηκε να επιβάλει τις ίδιες πολιτικές που είχε υποσχεθεί κάποτε να καταργήσει, ως αντάλλαγμα με τα προγράμματα διάσωσης από την Ε.Ε και το ΔΝΤ για την ενίσχυση της αφερέγγυας οικονομίας», σημειώνεται, μεταξύ άλλων, στο δημοσίευμα, που προσθέτει:

«Η ύστατη προσπάθεια του Τσίπρα να αποκαταστήσει την δύναμή του παραχωρώντας φορολογικές ελαφρύνσεις και συνταξιοδοτικά επιδόματα, ύψους ενός δισεκατομμυρίου ευρώ, φαίνεται να απέτυχε καθώς οι συνταξιούχοι, ίσως κουρασμένοι από τις υποσχέσεις, στρέφονται προς τη ΝΔ». 


Λίγες μέρες νωρίτερα το γερμανικό περιοδικό Spiegel, σε δημοσίευμά του με τίτλο «Ο Τσίπρας χρειάζεται ένα θαύμα», αναφέροντας τα συμπεράσματα που εξάγονται από την έκβαση των εκλογών, τόνιζε το γεγονός ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε τη στήριξη της μεσαίας τάξης. Πτυχιούχοι, μικρομεσαίοι και ελεύθεροι επαγγελματίες επωμίστηκαν τα βάρη της υψηλής φορολογίας, με την οποία επιτεύχθηκαν τα πλεονάσματα και χρηματοδοτήθηκαν οι προεκλογικές παροχές».

Και πρόσθετε: «οι εποχές στις οποίες κόμματα διασφάλιζαν εκλογικές νίκες με χρηματικά δωράκια, μέτρα και μη ρεαλιστικές υποσχέσεις έχουν περάσει».

Να σημειωθεί ότι το Spiegel στα συμπεράσματά του ανέφερε ακόμη ότι: «ο Αλέξης Τσίπρας υποτίμησε τους αντιπάλους του και κυρίως τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκο Μητσοτάκη και υπολόγισε λάθος το πολιτικό τίμημα για τη Συμφωνία των Πρεσπών». 

Τώρα ζητούν μέτρα για μεσαία τάξη στον ΣΥΡΙΖΑ. Τόσο ο πρωθυπουργός όσο και αρκετά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, στην Πολιτική Γραμματεία την Τετάρτη, εντόπισαν (κατόπιν εορτής) το πρόβλημα κυρίως στην απώλεια των μεσαίων στρωμάτων.

«Να κάνουμε συγκεκριμένες προτάσεις για τα μεσαία στρώματα. Τώρα που έχουμε τη δυνατότητα να παρουσιάσουμε συγκεκριμένα μέτρα για την ελάφρυνσή τους» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας στην ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ.

Για τη μεσαία τάξη που καταψήφισε ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης υποστήριξε πως ο ΣΥΡΙΖΑ τώρα δίνει βάση στην αντιμετώπιση των προβλημάτων της, αφού πριν ασχολήθηκε με το να σταματήσει τον κόσμο να πηγαίνει στους σκουπιδοτενεκέδες.

«Χάσαμε γιατί υπήρξαν λάθη. Γιατί δεν τρελάθηκε ξαφνικά ο κόσμος. Ο κόσμος δηλαδή έχει σοφία όταν μας ψηφίζει και όταν δεν μας ψηφίζει χάνει την σοφία του; Υπάρχει λάθος στη στρατηγική. Εγώ πιστεύω ότι ένα ζήτημα, είναι το ζήτημα της μεσαίας τάξης» σχολίασε ο Παναγιώτης Κουρουμπλής.

Στη μεσαία τάξη, που γύρισε την πλάτη στον ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρθηκε και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος «Τα μεσαία στρώματα έχουν υποστεί πλήγμα από τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές σε όλη την Ευρώπη και πρέπει να δούμε το αναπτυξιακό μας πρόγραμμα. Πρέπει να ληφθούν μέτρα για αυτοαπασχολούμενους και για εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα» τόνισε ο υπουργός Οικονομικών.

Πηγές: Στοιχεία από kathimerini.grDeutsche Welleskai.gr

Σχετικές αναρτήσεις:
Κάποια λάθη του Τσίπρα που οδήγησαν στην ήττα τον ΣΥΡΙΖΑ
Η αναζήτηση ευθυνών στον ΣΥΡΙΖΑ για την ήττα στις ευρωεκλογές

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου